Αναυδοι και αμήχανοι παρακολουθούν οι κυβερνητικοί βουλευτές τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που πυροδοτεί η παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, ενώ δεν κρύβουν την έντονη ανησυχία τους για όσα έπονται. Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους δεν κρύβουν ότι νιώθουν «ξεκρέμαστοι» και «εγκλωβισμένοι», καθώς από τη διαχείριση της κρίσης που εκδηλώθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο και την παραίτηση Κοτζιά «νικητής βγαίνει ο Καμμένος», όπως λένε χαρακτηριστικά, την ίδια ώρα που ο υπουργός Αμυνας με τις θέσεις και τις δηλώσεις του έχει δημιουργήσει μείζον ενδοκυβερνητικό θέμα απειλώντας ευθέως την επιβίωση της κυβέρνησης.

«Εξελίξεις, σύντροφε, εξελίξεις κι όχι καλές…» έλεγε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ σε έτερο βουλευτή του κόμματος με πλούσια κομματική εμπειρία, που δεν έκρυβε την απογοήτευσή του για τις εξελίξεις. «Εχεις απόλυτο δίκιο» του απάντησε κουνώντας το κεφάλι πάνω – κάτω. Η αλήθεια είναι ότι σε κανέναν δεν άρεσε η εικόνα αυτή που παρουσίασε η κυβέρνηση και βεβαίως ουδείς θεωρεί ότι η παραίτηση Κοτζιά θα περάσει έτσι απλά. Το πολιτικό κόστος είναι μεγάλο και ορισμένοι δεν κρύβουν την απορία τους για το πώς ο Πρωθυπουργός άφησε στο Υπουργικό Συμβούλιο να εξελιχθούν τα πράγματα όπως εξελίχθηκαν στην κόντρα Κοτζιά – Καμμένου. Οπως έλεγε έμπειρος συριζαίος περί τα εσωκομματικά, «ήταν πολιτικά αδέξιο να επιτραπεί να ανοίξει το ρόδι». Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο Τσίπρας δεν έπρεπε να επιτρέψει να γίνει αυτό που έγινε στο Yπουργικό Συμβούλιο».

Δυσαρέσκεια. Πάντως η «παγωμάρα» μεταξύ των βουλευτών είναι εμφανής. Κανείς δεν εμφανίζεται καθησυχαστικός, αν και δεν λείπουν κάποιες περιορισμένες φωνές που πιστεύουν ότι με τους κατάλληλους (επικοινωνιακούς) χειρισμούς μπορεί η εικόνα αποδρομής που εκπέμπει η κυβέρνηση να ανατραπεί. Γι’ αυτό και κοινοβουλευτικός παράγων του ΣΥΡΙΖΑ εστίαζε με έμφαση στη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα και το «μήνυμα» που έστειλε δηλώνοντας ότι δεν θα ανεχθεί καμία διγλωσσία και προσωπική στρατηγική, ούτε να διαταραχθεί συνειδητά ή ασυνείδητα η ουσιαστική έξοδος της χώρας από την κρίση. Ωστόσο, στα πηγαδάκια βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή επικρατούσε εμφανώς ένα κλίμα δυσαρέσκειας για την εξέλιξη που πήραν τα πράγματα, γεγονός που υποδηλώνει τον αιφνιδιασμό και κυρίως την απογοήτευση που κάποιοι συνδέουν – σε συνδυασμό με το ενδεχόμενο αρνητικών εξελίξεων ως προς τη συμφωνία των Πρεσπών στη σκοπιανή Βουλή – με το σενάριο της επίσπευσης των εθνικών εκλογών και πριν από τον Μάιο του 2019.

Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να αναλάβει ο ίδιος το υπουργείο Εξωτερικών και να μην προχωρήσει στην παρούσα φάση σε μια αλλαγή φρουράς με άλλο στέλεχος ήταν η μοναδική ίσως εξέλιξη που αντιμετώπισαν θετικά. «Ουδείς αναντικατάστατος και το ΥΠΕΞ αναλαμβάνει από σήμερα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός» σχολίαζε χαρακτηριστικά η – βασιλικότερη του βασιλέως – προερχόμενη από την Ενωση Κεντρώων και συνεργαζόμενη με τον ΣΥΡΙΖΑ βουλευτής Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου.