Ο Εμανουέλ Μακρόν προήγαγε τον στενό του σύμμαχο Κριστόφ Καστανέρ στη θέση του υπουργού Εσωτερικών, στο πλαίσιο ενός ανασχηματισμού με στόχο να δοθεί νέα ώθηση στη θητεία του γάλλου προέδρου. Τα φώτα της δημοσιότητας τα κέρδισε όμως χθες ο ηγέτης της Ανυπόταχτης Γαλλίας Ζαν-Λικ Μελανσόν, που μετέδωσε live την έρευνα της αστυνομίας στο σπίτι του!

Πρώην Σοσιαλιστής, εκπρόσωπος του Μακρόν κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2017 και στη συνέχεια επικεφαλής του Η Δημοκρατία Μπροστά, ο Καστανέρ παίρνει τη θέση του Κριστόφ Κολόμπ που παραιτήθηκε για να διεκδικήσει τη δημαρχία της Λυών.

Συνολικά τέσσερις υπουργοί εκδιώχθηκαν από την κυβέρνηση, οκτώ προστέθηκαν και έξι άλλαξαν χαρτοφυλάκιο. Ο γερουσιαστής και πρώην Σοσιαλιστής Ντιντιέ Γκιγιόμ διορίστηκε υπουργός Γεωργίας , ενώ ο Φρανκ Ριστέρ, πρώην στέλεχος του κεντροδεξιού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ανέλαβε το υπουργείο Πολιτισμού. Από τη θέση αυτή απομακρύνθηκε η Φρανσουάζ Νισέν, που ήταν προσωπική επιλογή του Μακρόν αλλά δέχθηκε έντονη κριτική για εργασίες που έκανε στον εκδοτικό της οίκο Actes Sud, χωρίς να ακολουθηθούν οι κανονισμοί.

«Πρόκειται για ένα μείγμα παλιών πολιτικών φυσιογνωμιών της Δεξιάς και της Αριστεράς με μερικούς νέους ανθρώπους» επισημαίνει ο Φιλίπ Μορό Σεβρολέτ, επικεφαλής της υπηρεσίας επικοινωνιών MCBG. «Η διαφορά είναι ότι δεν υπάρχουν πλέον γνωστά πρόσωπα της κοινωνίας των πολιτών, γιατί ο Μακρόν δεν μπορεί πια να τα προσελκύσει. Η περίοδος του δελεασμού και του θεάματος τελείωσε και μπαίνουμε στην εποχή του ορθού λόγου και της αληθινής πολιτικής».

Ερευνητές κατά της διαφθοράς εισέβαλαν την ίδια ώρα στο σπίτι και τα γραφεία του Μελανσόν, αναζητώντας στοιχεία για την κατάχρηση πόρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προκειμένου να πληρωθούν κομματικά στελέχη.

«Το σπίτι μου είναι αυτή τη στιγμή γεμάτο αστυνομικούς: σας παρακαλώ, πείτε παντού ότι αυτή είναι μια πολιτική πράξη, μια πολιτική επίθεση» είπε ο Μελανσόν σε ένα βίντεο που ανέβασε στη σελίδα του στο Facebook. Αργότερα, έξω από τα γραφεία του κόμματος, μίλησε για μια «τεράστια επιχείρηση της πολιτικοποιημένης αστυνομίας».

Διάφορα πολιτικά κόμματα, μεταξύ των οποίων ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν και το κεντρώο κόμμα Modem, έχουν βρεθεί κατά καιρούς στο στόχαστρο για τη χρησιμοποίηση πόρων του Ευρωπαϊκού Κoινοβουλίου. «Δεν φοβάμαι κανέναν» δήλωσε ο Μελανσόν. «Οι τύποι αυτοί μπορούν να εισβάλουν στο σπίτι μου και στο κόμμα μου, αλλά δεν μπορούν να με τρομάξουν. Δεν κλέψαμε τίποτα. Είμαστε τίμιοι».