Το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών στη Βαυαρία δεν δικαιώνει πλήρως τις εταιρείες δημοσκοπήσεων. Ναι μεν το κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών δέχθηκε πολιτικό πλήγμα σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, αλλά αυτό μπορεί να επουλωθεί έστω και προσωρινά. To τελικό 37,2% είναι σαφώς υψηλότερο από το 33% που είχε προβλεφθεί πριν από την εκλογική αναμέτρηση. Οι Χριστιανοκοινωνιστές μπορούν να συνεργαστούν με το μικρό κόμμα των Ελεύθερων Ψηφοφόρων και να σχηματίσουν κυβέρνηση, καθώς η ατζέντα τους είναι παρόμοια. Ετσι, αποφεύγουν την επίπονη διαδικασία συνεννόησης με τους Πράσινους και αποδοχής των όρων των τελευταίων.

Προφανώς, η διαρκώς μειούμενη ικανοποίηση των γερμανών πολιτών με τον τρόπο λειτουργίας τόσο των Χριστιανοδημοκρατών όσο και των Χριστιανοκοινωνιστών αποτελεί πρόβλημα για την καγκελάριο Μέρκελ και τον υπουργό Εσωτερικών Ζεεχόφερ. Ομως, στην παρούσα φάση κερδίζουν πολιτικό χρόνο. Αντίθετα, το κόμμα εκείνο το οποίο βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση είναι αυτό των Σοσιαλδημοκρατών. H χαμηλή του επίδοση στις εκλογές της Βαυαρίας (9,7%) δείχνει – για ακόμα μία φορά – πως αδυνατεί να διαμορφώσει αξιόπιστη πρόταση διακυβέρνησης είτε σε τοπικό είτε σε εθνικό επίπεδο.

Η Μέρκελ έχει αντλήσει από το πρόγραμμα των Σοσιαλδημοκρατών πολλά στοιχεία, με αποτέλεσμα αυτοί να βρίσκονται σε πολιτικό λαβύρινθο ως προς τον προσανατολισμό τους. Σε περίπτωση που η καθοδική τους πορεία συνεχιστεί στις τοπικές εκλογές της Εσσης στο τέλος του μήνα, τότε ίσως τεθεί θέμα συμμετοχής τους στον μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό. Πρόσφατα ο Σόιμπλε είπε δημοσίως ότι η Γερμανία μπορεί να πορευθεί επιτυχώς ακόμα και με κυβέρνηση μειοψηφίας.

Η τελευταία δημοσκόπηση δείχνει πως το ποσοστό των Σοσιαλδημοκρατών θα πέσει στο 23% από 30,7% στις προ πενταετίας εκλογές της Εσσης. Είναι, ωστόσο, επισφαλές να γίνονται προγνωστικά. Η εμπειρία από τη Βαυαρία δείχνει ότι αρκετοί ψηφοφόροι αποφάσισαν την τελευταία στιγμή. Αυτό ίσως συμβεί και στην Εσση.

Ο δρ Γιώργος Ν. Τζογόπουλος είναι επιστημονικός συνεργάτης στο Begin Sadat Centre for Strategic Studies (Ισραήλ) και διδάσκων διεθνών σχέσεων στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης