Οταν χάνεις 10% και πάνω, δεν μπορείς να περάσεις απλά στην επόμενη ημέρα. Ετσι αιτιολόγησε ο πρόεδρος της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης Χορστ Ζεεχόφερ τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Βερολίνο για τα αποτελέσματα των εκλογών στη Βαυαρία και τις επιπτώσεις τους στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Βερολίνου. Το κόμμα του οποίου είναι πρόεδρος τα δέκα τελευταία χρόνια όχι μόνον έχασε πάνω από δέκα μονάδες, αλλά είχε και το χειρότερο αποτέλεσμα στην ιστορία του από τη δεκαετία του ’50 μέχρι σήμερα. Σε αντίστοιχες περιπτώσεις εκλογικής ήττας στο παρελθόν, η πρώτη συνέπεια ήταν οι αλλαγές στην ηγεσία με την παραίτηση του προέδρου του κόμματος. Αλλά ο Ζεεχόφερ δεν είχε τέτοια είδηση για τους δημοσιογράφους που κατέκλυσαν την Μπούντες Πρέσε Κόνφερεντς (Κέντρο Τύπου στο Βερολίνο). Ο Ζεεχόφερ παραμένει πρόεδρος του CSU και συνεπώς υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση της Μέρκελ μέχρι νεωτέρας. Προς το παρόν έχει προτεραιότητα η σταθερότητα, είπε ο Ζεεχόφερ.

Ο λόγος είναι απλός. Τη μεθεπόμενη Κυριακή πραγματοποιούνται περιφερειακές εκλογές στην ομόσπονδη χώρα της Εσσης στην κεντρική Γερμανία και μια παραίτηση του Ζεεχόφερ τώρα θα επισκίαζε αρνητικά και τον κρίσιμο αγώνα που δίνουν εκεί τόσο οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ όσο και οι Σοσιαλδημοκράτες. Μέχρι τότε επιβάλλεται σιωπητήριο σε οποιαδήποτε φωνή θα αποσπούσε το ενδιαφέρον από την εκλογική μάχη. «Το CSU είναι παράγων σταθερότητας στο Βερολίνο, θέλουμε τον μεγάλο συνασπισμό, θα εργαστούμε εποικοδομητικά» τόνισε ο Ζεεχόφερ. «Δεν έχω καμία προτίμηση σε κυβερνήσεις μειοψηφίας και πρόωρες εκλογές» πρόσθεσε.

Δηλώσεις ελάχιστα πειστικές από το στόμα ενός πολιτικού που δημιούργησε δύο απανωτές κρίσεις στην κυβέρνηση της Γερμανίας και οδήγησε μέσα στους πρώτους έξι μήνες την κυβέρνηση του Βερολίνου στα πρόθυρα της διάλυσης.

Ο λαϊκίζων Ζεεχόφερ, καταστροφικός και αυτοκαταστροφικός, εγκαταλείπει το γήπεδο με δόσεις. Το μέλλον του θα κριθεί μετά τα μέσα Οκτωβρίου όταν ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ θα έχει σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση συνασπισμού, αυτήν τη φορά με τους Ελεύθερους Ψηφοφόρους. Θα έχει κριθεί επίσης στις αρχές Νοεμβρίου και η προσπάθεια να εκλεγεί ο Χριστιανοκοινωνιστής Μάνφρεντ Βέμπερ επικεφαλής του ΕΛΚ στις ευρωεκλογές.

Μετά τις 12 Νοεμβρίου θα ακολουθήσει η ανάλυση του αποτελέσματος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προγραμματική ανανέωση, τη στρατηγική κατεύθυνση του CSU αλλά και την ηγεσία, δηλαδή τον ίδιο. Τρεις φορές στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του κόμματος, αλλά κανένας από τους μνηστήρες δεν κινήθηκε. Τώρα πηγαίνει στο συνέδριο για την ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος, προετοιμασμένος για όλα τα ενδεχόμενα. Ο Μάρκους Ζέντερ έχει τις περισσότερες πιθανότητες να τον διαδεχτεί. Αλλά ο Ζεεχόφερ δεν θέλει να είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος για την ήττα της Κυριακής.

Ναι, είναι συνυπεύθυνος, κυρίως το στυλ της αντιπαράθεσης με τη Μέρκελ το καλοκαίρι για τις επαναπροωθήσεις προσφύγων ήταν το μεγαλύτερο λάθος στο πρώτο εξάμηνο του προηγούμενου έτους, είπε ο Ζεεχόφερ. Αλλά δεν έχει την αποκλειστική ευθύνη. Η ηγεσία του κόμματος της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης στο Μόναχο ενέκρινε ομόφωνα την πολιτική που ακολούθησε ως υπουργός Εσωτερικών στο Βερολίνο για την επαναπροώθηση προσφύγων ήδη από τα σύνορα της Βαυαρίας, τόνισε. Αρα και ο εσωκομματικός του αντίπαλος Μάρκους Ζέντερ, ο οποίος άλλαξε στη συνέχεια ρότα μόλις κατάλαβε ότι η σκληρή γραμμή Ζεεχόφερ διώχνει από το CSU ψηφοφόρους και προς τα δεξιά, το AfD που είναι αυθεντικότερος εκφραστής της αλλά και προς τους Πράσινους.

Ενα πολιτικό συμπέρασμα που βγάζει ο Ζεεχόφερ από την εκλογική ήττα στη Βαυαρία είναι ότι το κόμμα του, η Χριστιανοκοινωνική Ενωση, πρέπει να γίνει πιο «πράσινη». Το CSU είχε σημαντικές διαρροές προς το κόμμα των Οικολόγων. Η εξήγηση που δίνουν οι αναλυτές είναι ότι πρόκειται για τους ψηφοφόρους του CSU που τρόμαξαν με τη σκληρή γραμμή του Ζεεχόφερ στο Προσφυγικό και το άσυλο και επέλεξαν ως φιλευρωπαϊκή λύση τους Πράσινους. Ο Ζεεχόφερ κάνει διαφορετική ανάλυση. Για να κερδίσει το κόμμα του τους ψηφοφόρους που πήγαν στους Πράσινους πρέπει να προσαρμόσει ανάλογα και την πολιτική του. Να κάνει τις δικές του προτάσεις για τα θέματα που αποτελούν τον πυρήνα της πολιτικής των Πρασίνων, την προστασία του περιβάλλοντος, της φύσης και του κλίματος. Αυτό θα επιτρέψει καλύτερα αποτελέσματα όχι μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου οι Χριστιανοκοινωνιστές είναι αδύναμοι σε σχέση με τους Πράσινους, αλλά και στην αγροτική περιφέρεια της Βαυαρίας, για τους κατοίκους της οποίας η προστασία της φύσης είναι ψηλά στην κλίμακα προτεραιοτήτων.