Τραγική, χωρίς δυνατότητα δημιουργίας και έχοντας χάσει το μοναδικό της όπλο (να αμύνεται εξαιρετικά και να δέχεται πολύ δύσκολα γκολ) η εθνική μας ομάδα παραδόθηκε στο Τάμπερε (2-0 κόντρα στη Φινλανδία). Ανεπίδεκτη μαθήσεως μετά την Ουγγαρία στη Βουδαπέστη έκανε ένα ακόμα δώρο, αυτή τη φορά στους Φινλανδούς και πλέον βλέπει μόνο με… κιάλια την πρωτιά στον πιο βατό όμιλο που της είχε τύχει στο νεοσύστατο Nations League.

Για να βγει πλέον πρώτη χρειάζεται δύο νίκες στο ΟΑΚΑ με Εσθονία και Φινλανδία και παράλληλα οι Φινλανδοί να χάσουν στην Ουγγαρία από τους αδιάφορους Μαγιάρους. Να ‘χαμε να λέγαμε δηλαδή.

Τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα όχι μόνο για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, αλλά και για τον ομοσπονδιακό τεχνικό Μίχαελ Σκίμπε που πολύ δύσκολα πλέον θα κοουτσάρει τους διεθνείς τον Μάρτιο στα προκριματικά για το Euro 2020.

Ο Γερμανός δεν μπόρεσε να βελτιώσει το πρόσωπο της εθνικής μας ομάδας που από παιχνίδι σε παιχνίδι ήταν και χειρότερο, είναι φανερό ότι δεν εμπνέει τους παίκτες και γενικότερα δεν μπόρεσε να παρουσιάσει κάτι καλό, χάνοντας μάλιστα σε αυτή τη δεύτερη προσπάθεια και το καλό πρόσωπο που είχε επί των ημερών του η Εθνική στα εκτός έδρας παιχνίδια όπου ήταν αήττητη μέχρι τα μπαράζ πρόκρισης για το Μουντιάλ με την Κροατία. Γι’ αυτό και θα αποτελέσει παρελθόν.

Η ελληνική ομάδα χθες δεν κατάφερε καν να εκμεταλλευτεί και την ατυχία των γηπεδούχων, οι οποίοι από το 12ο λεπτό αναγκάστηκαν να παίξουν χωρίς το μεγάλο τους αστέρι και μοναδικό σκόρερ στα προηγούμενα τρία παιχνίδια (τρεις νίκες με 1-0 με δικά του γκολ), τον Τέεμου Πούκι. Ο φορ των γηπεδούχων υπέστη μυϊκό τραυματισμό.

Ο Σόιρι με πλασέ άνοιξε το σκορ (46′) ύστερα από λάθος εκτίμηση του Τζαβέλλα που δεν μπόρεσε να διώξει με κεφαλιά και δυσκόλεψε και τον Μανωλά που επίσης δεν έδιωξε την μπάλα. Στο 89′ ο Καμάρα τελείωσε τον αγώνα με πλασέ από κοντά. Είναι χαρακτηριστικό ότι και μετά το γκολ που δέχτηκε η Εθνική μας νωρίς στο δεύτερο ημίχρονο, τις ευκαιρίες τις έκανε η Φινλανδία που θα μπορούσε να είχε σκοράρει εκ νέου.

Στο 79′ ο Μπάρκας χρειάστηκε και τη συμβολή της τύχης, καθώς το σουτ του Λουντ σταμάτησε στο δεξί δοκάρι του έλληνα κίπερ και από κοντά στο ριμπάουντ αστόχησε εξ επαφής ο Σόιρι, αλλά δεν γλίτωσε τελικά το 2-0 στο φινάλε. Με πρώτη (και μοναδική) ευκαιρία της Εθνικήες μας το σουτ – λίγο άουτ – του Κουλούρη στο 87′.

Ετσι δεν πας πουθενά και η απώλεια της πρωτιάς σε αυτόν τον όμιλο (που θα σήμαινε και την άνοδο στη Β’ κατηγορία της Ευρώπης) είναι παταγώδης αποτυχία και τη χρεώνονται ο Σκίμπε (πρωτίστως) και οι παίκτες του.

Στο άλλο παιχνίδι του ομίλου: Εσθονία – Ουγγαρία 3-3. Η βαθμολογία (σε 4 αγώνες): Φινλανδία 12, Ελλάδα 6, Ουγγαρία 4, Εσθονία 1.

Φιλανδία (Κανέρβα): Χραντέτσκι, Αραγιούρι, Τόιβιο, Καμαρά, Σόιρι (86′ Πίρινεν), Σπαρβ, Ουρόνεν, Λουντ, Τουόμινεν (90’+ Καριαλάινεν), Ραϊτάλα, Πούκι (12′ Σκράμπ)

Ελλάδα (Σκίμπε): Μπάρκας, Μπακάκης, Τσιμίκας, Παπασταθόπουλος (46′ Τζαβέλλας), Μανωλάς, Ζέκα, Κουρμπέλης, Φορτούνης, Πέλκας (73′ Κουλούρης), Μπακασέτας (55′ Χριστοδουλόπουλος), Μήτρογλου.

Στα μπαράζ η Ελπίδων

Αν και έπαιζε με παίκτη λιγότερο από το 31′ – δεύτερη κίτρινη κάρτα ο Πασαλίδης – η Εθνική Ελπίδων του Αντώνη Νικοπολίδη επικράτησε με 2-0 (Χατζηγιοβάνης 24′, Μπουζούκης 82′ πέναλτι) της Λευκορωσίας στο Περιστέρι στον τελευταίο αγώνα των προκριματικών για τα τελικά του Euro. Ετσι θα διεκδικήσει σε διπλούς αγώνες μπαράζ την πρόκριση στα τελικά του Euro.