Εντείνονται οι διεθνείς πιέσεις προς το Ριάντ σχετικά με την εξαφάνιση του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου. Χθες οι κυβερνήσεις της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας κάλεσαν τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας και της Τουρκίας να προχωρήσουν σε «αξιόπιστη έρευνα», τονίζοντας πως αντιμετωπίζουν το ζήτημα ως «ύψιστης σοβαρότητας» προκειμένου να βρεθούν οι υπεύθυνοι. «Αναμένουμε από την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας να δώσει μια πλήρη και λεπτομερή απάντηση. Μεταφέραμε αυτό το μήνυμα απευθείας στις Αρχές του Ριάντ», αναφέρεται σε ανακοίνωση των υπουργών Εξωτερικών των τριών χωρών Τζέρεμι Χαντ, Ζαν-Ιβ Λεντριάν και Χάικο Μάας.

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε και ο αμερικανός πρόεδρος  Ντόναλντ Τραμπ, στην πράξη όμως δεν φαίνεται να τηρήσει σκληρή στάση, καθώς παρ’ ότι ανέφερε πως πρέπει να διερευνηθεί τι συνέβη στον Κασόγκι και πως αν υπήρξε δάκτυλος του Ριάντ στην εξαφάνιση θα προχωρήσει σε κυρώσεις, έσπευσε να προσθέσει ότι «δεν πρόκειται να σταματήσουμε τις πωλήσεις όπλων προς τη Σαουδική Αραβία, διότι θα είναι σαν να αυτοτιμωρούμαστε».

Την ίδια στιγμή ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κάλεσε τη Σαουδική Αραβία να συνεργαστεί για την έρευνα. «Δεν έχουμε δει ακόμα συνεργασία για το θέμα» ανέφερε. Η τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ» έγραψε το Σάββατο πως οι τουρκικές έρευνες για το τι συνέβη στον δημοσιογράφο ο οποίος την Κυριακή θα συμπλήρωνε τα 60 του χρόνια, αποκάλυψαν καταγραφές που έκανε με το ρολόι του, ένα Apple Watch σύμφωνα με τις οποίες βασανίστηκε άγρια και δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο. Ομως δεν είναι ξεκάθαρο εάν δεδομένα από το ρολόι του Κασόγκι μεταφέρθηκαν στο τηλέφωνό του το οποίο κρατούσε η τουρκάλα αρραβωνιαστικιά του που στεκόταν ακριβώς έξω από το προξενείο ή το πώς οι ερευνητές ανέκτησαν τα στοιχεία χωρίς το ρολόι. Ειδικοί στην τεχνολογία θεωρούν πως δεν είναι εύκολο να κατέγραψε το ρολόι τα όσα έγιναν μέσα στο προξενείο και να τα φόρτωσε σε λογαριασμό του iCloud. Τα περισσότερα μοντέλα του συγκεκριμένου ρολογιού χρειάζεται να βρίσκονται σε απόσταση 9 έως 15 μέτρων από το iPhone με το οποίο είναι συνδεδεμένα για να φορτώσουν στοιχεία στο iCloud. Τα πιο καινούργια μοντέλα που μπορούν να επικοινωνήσουν χρειάζονται ειδική σύνδεση που δεν είναι διαθέσιμη στην Τουρκία.

Ενώ πάντως συνεχίζεται η συζήτηση για τα διαθέσιμα στοιχεία που υπάρχουν, η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας αρνείται οποιαδήποτε συμμετοχή και ανακοινώνει ότι θα απαντήσει με πολύ σκληρά μέτρα σε όποια χώρα της επιβάλει κυρώσεις. Ομως τα πράγματα για το Ριάντ δεν είναι τόσο απλά. Στο χρηματιστήριο της μεγαλύτερης πετρελαιοεξαγωγικής χώρας του κόσμου οι μετοχές έχασαν 33 δισ. δολάρια της αξίας τους την Κυριακή, σε μια πρώτη ένδειξη για τις οικονομικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει το θέμα.