Οι κυβερνήσεις, οι κεντρικοί τραπεζίτες και οι επενδυτές θα πρέπει να προετοιμαστούν για νέες αναταραχές στις αγορές καθώς η οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις. Ανάμεσα σε αυτές είναι ο εμπορικός πόλεμος που έχει ξεσπάσει αλλά και η στροφή όλο και περισσότερων κεντρικών τραπεζών σε πιο περιοριστική νομισματική πολιτική. Για τον λόγο αυτόν στις κυβερνήσεις και στον χρηματοπιστωτικό κλάδο συνιστάται να φτιάξουν μεγαλύτερο μαξιλάρι ρευστότητας ώστε να αντιμετωπιστούν τυχόν νέα προβλήματα που θα προκύψουν. Τις εκτιμήσεις αυτές έκανε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ μετά το τέλος της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία φέτος πραγματοποιήθηκε στο Μπαλί της Ινδονησίας. Την ανάγκη να βρεθεί λύση στο θέμα των εμπορικών συγκρούσεων που έχουν ξεσπάσει, κυρίως μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, εξήραν αρχηγοί κρατών, επικεφαλής θεσμών και κεντρικών τραπεζών που έλαβαν μέρος στη σύνοδο.

ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ. Οι φόβοι ότι τα επιτόκια δανεισμού των κεντρικών τραπεζών μπορεί να αυξηθούν ακόμη περισσότερο ήταν ένας από τους βασικούς παράγοντες για τη μεγάλη διόρθωση των χρηματιστηρίων την προηγούμενη εβδομάδα. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) έχει μπει για τα καλά σε τροχιά πιο αυστηρής νομισματικής πολιτικής και αναμένεται να προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από την πλευρά της ετοιμάζεται να ολοκληρώσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στα τέλη του έτους. Από το ερχόμενο καλοκαίρι η ΕΚΤ θα δώσει επίσης σήμα για την πορεία των επιτοκίων του ευρώ, σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη της Γαλλίας και μέλος της ΕΚΤ Φρανσουά ντε Γκαλό. Ο ίδιος θεωρεί ότι η ΕΚΤ δεν πρέπει να επηρεάζεται από τις αποφάσεις της Fed.

Ολες αυτές οι εξελίξεις έχουν οδηγήσει σε αλλαγή κλίματος στις αγορές εξανεμίζοντας μέρος της αισιοδοξίας των προηγούμενων μηνών. Λίγο πριν από τις προειδοποιήσεις Λαγκάρντ στην τηλεόραση του Bloomberg, το ΔΝΤ είχε αναφέρει σε έκθεσή του ότι η ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο όχι μόνο κινδυνεύει από τις εμπορικές αυτές συγκρούσεις, αλλά κινδυνεύει να γίνει και πιο άνιση εις βάρος των φτωχότερων. Το Ταμείο έκανε λόγο για αυξημένες εντάσεις στο εμπόριο, συνεχιζόμενες γεωπολιτικές ανησυχίες και πιο αυστηρούς όρους χρηματοδότησης που επηρεάζουν κυρίως αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Στη συνάντηση του ΔΝΤ οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ επιδίωξαν να κάνουν τις συναλλαγματικές ισοτιμίες βασικό στοιχείο διαπραγματεύσεων με το Πεκίνο για θέματα εμπορίου. Η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι η Κίνα διατηρεί χαμηλά την ισοτιμία του γουάν με στόχο να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων της. Ο υπουργός Οικονομίας των ΗΠΑ Στίβεν Μνουτσίν έχει αναφέρει ότι η χώρα του βρίσκεται σε συνομιλίες με το Πεκίνο για να βρεθεί λύση. Το γουάν έχει υποχωρήσει από τις αρχές Μαΐου περίπου 8% έναντι του δολαρίου και διαμορφώνεται πλέον κοντά σε χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας.