Τα αεροπλάνα τα οποία αναχωρούσαν την Παρασκευή αργά το μεσημέρι από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» με κατεύθυνση τη Μύκονο ήταν γεμάτα από κόσμο. Οι αεροπορικές εταιρείες αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν για τις πτήσεις στο Νησί των Ανέμων τα μεγαλύτερα (από ό,τι συνήθως) «σιδερένια πουλιά» με σκοπό να εξυπηρετήσουν τους ξένους επισκέπτες αλλά και πολλούς, πολλούς έλληνες.

Στο κατάλευκο νησί του Αιγαίου είχε δημιουργηθεί πραγματικά το αδιαχώρητο το weekend που μας πέρασε. Οι πάντες είχαν πετάξει στη Μύκονο. Αρκετά από τα σπίτια τα οποία βρίσκονταν στα ακριβά προάστια είχαν ανοίξει για να υποδεχθούν τους ιδιοκτήτες αλλά και κάποιους φιλοξενουμένους. Τα περισσότερα ξενοδοχεία είχαν κλείσει για τη χειμερινή σεζόν όπως και όλα σχεδόν τα δημοφιλή εστιατόρια και ταβέρνες. Το Santa Marina (με το διεθνές Buddha Bar) μαζί με το Cavo Tagoo (εκεί όπου πραγματοποιήθηκε το κάλεσμα της επιχειρηματία – ιδιοκτήτριας Σούλας Λιάκου) και το St. John παρέμεναν ανοιχτά. Αυτό όμως ήταν το τελευταίο Σαββατοκύριακο που υποδέχονταν τουρίστες. Το βράδυ της Κυριακής έκλεισαν τις πόρτες τους. Οι προβολείς έσβησαν πάνω από τα κατάλευκα κτίσματα, τα εστιατόρια και τις τεράστιες πισίνες. Η ταβέρνα του Νικόλα στην Παράγκα, μια οικογενειακή επιχείρηση που οι ισχυροί του χρήματος επιλέγουν πάντα για φρέσκο ψάρι, ετοιμαζόταν και εκείνη να κατεβάσει ρολά για τον χειμώνα. Εκλεισα γρήγορα στην κάμερά μου τα γυρίσματα της σημαντικής κινεζικής παραγωγής (με πολυπληθές συνεργείο) η οποία γυριζόταν στην παραλία μπροστά από τη γραφική ταβέρνα.

O Νίκος Φίλης, η βίλα Σαουίρις

Ενα πολύβουο πλήθος κυκλοφορούσε σε μεγάλα πάρτι με «φόντο» τη θάλασσα της Μυκόνου, η οποία ήταν «ζωγραφισμένη» με γκρίζα και βαθιά μπλε χρώματα. Στο κέντρο του νησιού, τα Ματογιάννια, και το μεγάλο λιμάνι με τα καφέ και ζαχαροπλαστεία έκαναν τις βόλτες τους μόνο οι ξένοι τουρίστες. Οι έλληνες επιχειρηματίες και εφοπλιστές με τις συζύγους και τα άτακτα παιδάκια παρέμεναν στις πολυτελείς κατοικίες και κάποιες σουίτες ξενοδοχείων. Οι περισσότεροι απολάμβαναν ιδιαίτερα τη φθινοπωρινή απόδραση στο νησί. Σκεφτόμουν αν πραγματικά ενδιαφέρει κάποιους από αυτούς όλα όσα συζητούνται για τον νέο προϋπολογισμό και την… περιβόητη περικοπή των συντάξεων. Οι πολιτικές εξελίξεις και οι τοποθετήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ (η φράση «Ο Φίλης πήρε το καριοφίλι» δημιουργούσε χαμό) γύρω από εκείνα που λέει και πράττει ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος μάλλον προκαλούσαν περισσότερο ενδιαφέρον.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων καινούργιες κατοικίες, οι οποίες ετοιμάζονται πυρετωδώς για το καλοκαίρι και θυμίζουν κάτι σαν… χρυσά καριοφίλια στις βουνοπλαγιές. Το σπίτι του Ναγκίμπ Σαουίρις, του αιγύπτιου επιχειρηματία, γνωστού για την εμπλοκή του στη Wind Hellas, είναι ένα απέραντο εργοτάξιο στην περιοχή του Αγίου Λάζαρου. Οι εργασίες προχωράνε με πολύ γρήγορους ρυθμούς σε ένα προάστιο με κατοικίες γνωστών επιχειρηματιών και την εντυπωσιακή θέα στο απέναντι (κλειστό για τους χειμερινούς μήνες) Nammos…

Το σπίτι και το Mini Cooper της Λόχαν

Το αυτοκίνητο περνούσε μέσα από ένα στενό δρομάκι στην περιοχή του Αγίου Λάζαρου. Το θηριώδες τζιπ αναγκαζόταν να σταματήσει αρκετές φορές ώστε να περάσει κάποιος άλλος οδηγός. Οι δρόμοι στα προάστια της Μυκόνου είναι, ως γνωστόν, πολύ στενοί και, αν δεν προσέξεις, ιδιαίτερα επικίνδυνοι. Γνωστός επιχειρηματίας μού έδειξε το σπίτι το οποίο νοικιάζει η Λίντσεϊ Λόχαν τους καλοκαιρινούς μήνες για την παραμονή της στη Μύκονο. Είναι μάλλον μικρό αλλά πολυτελές. Η γνωστή, αμερικανικής καταγωγής reality star αγόρασε μάλιστα ένα καινούργιο ανοιχτό Mini Cooper για τις μετακινήσεις της. Η Λόχαν εγκαινίασε το καλοκαίρι που μας πέρασε το νέο της beach bar. Η ηθοποιός μίλησε μάλιστα για την επιχειρηματική της δραστηριότητα στη Μύκονο στους «New York Times». Στο Lohan Beach House στο Καλό Λιβάδι γυρίστηκαν σκηνές από reality του MTV με θέμα την καθημερινότητα του άλλοτε παιδιού – θαύματος του Χόλιγουντ…