Μαθαίνω ότι στο γραφείο του Πρωθυπουργού, στο Μαξίμου, αφίχθη τελευταίως ένας ογκωδέστατος… κόκκινος φάκελος. Αφορά, μου λένε, ένα καραμπινάτο σκάνδαλο για το οποίο το αρμόδιο υπουργείο δεν είπε λέξη. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Η υπόθεση έχει να κάνει με βίζες και με μια εταιρεία που ανέλαβε να τις διεκπεραιώνει σε συγκεκριμένη χώρα στο εξωτερικό με ηλεκτρονικό τρόπο και με πολλά… κόλπα. Το περίεργο είναι ότι ενώ σε δημοσιεύματα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας («Ποντίκι» κι αλλού) γίνεται λόγος για μίζες και για διασπάθιση δημοσίου χρήματος, δεν υπήρξε καμία αντίδραση ούτε από τον αρμόδιο υπουργό, ούτε από τους εισαγγελείς Διαφθοράς. Πάντως ο φάκελος βρίσκεται στο Μαξίμου και καλό θα είναι να μάθουμε κάποια στιγμή τη συνέχεια.

Ο υφυπουργός και οι συνδικαλιστές

Ετοιμος να διεκδικήσει μια θέση στην αυριανή ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να είναι ο υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής. Αλλιώς πώς να εξηγήσει κάποιος τις ατάκες του χθες, κατά την επίσημη πρώτη της ηγεσίας του ΥΠΠΟ στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους; Την ώρα που η Μυρσίνη Ζορμπά χαρακτήριζε άτοπη την αυριανή απεργία με αφορμή την «παραχώρηση μνημείων στο Υπερταμείο» που θα κρατήσει κλειστά μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους προκαλώντας ζημιά 500.000 ευρώ στα ταμεία, κλείνοντας το μάτι σε εναλλακτικούς τρόπους φύλαξης μουσείων και μνημείων, εκείνος επέλεξε πιο επιθετική πολιτική. Εκανε απευθείας επίθεση στη ΝΔ για τη μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ ακινήτων του ΥΠΠΟ στην Πλάκα, αλλά και στον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά, ο οποίος, σύμφωνα με τον υφυπουργό, σε συνέντευξή του τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής ιδιωτών στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς και πως «θα πετάξει έξω όποιον επιχειρήσει να κλείσει την Ακρόπολη».

Αποψίλωση

Ο Στρατής θα έχει αρκετό χρόνο πλέον για να ασχοληθεί με την προεκλογική του εκστρατεία καθώς η νέα υπουργός τον αποψίλωσε από αρμοδιότητες, αφού του πήρε πίσω και τη διαχείριση της Ελευσίνας – Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και τα θέματα βιβλίου και οργανογραμμάτων εποπτευόμενων φορέων, αφήνοντάς του τα Ταμεία Αρχαιολογικών Πόρων και Αλληλοβοηθείας και κάνοντας τον συναρμόδιο στα ζητήματα Πολιτιστικής Κληρονομιάς, την οποία ως γνωστόν δεν αγαπά η λάτρις του σύγχρονου πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά και αναζητούσε τρόπο να την ξεφορτωθεί.

Υπογραφή

Το κατώφλι της Βουλής διάβηκε χθες ο Κώστας Μπακογιάννης για να υπογράψει ως περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας τις προγραμματικές συμβάσεις με τη Βουλή για τον εκσυγχρονισμό και την οργάνωση των δύο ιστορικών μουσείων της Εθνικής Αντίστασης στις Κορυσχάδες και την Παλαιά Βίνιανη Ευρυτανίας. Η προετοιμασία της συνέργειας αυτής, στην οποία συμμετέχουν ακόμα το ΥΠΠΟ και το Ιδρυμα Κόκκαλη, είχε ξεκινήσει εδώ και δυο χρόνια, ενώ «κλείδωσε» προ μηνών με την ευκαιρία του εορτασμού των 74 χρόνων από τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου της Κυβέρνησης του Βουνού στις Κορυσχάδες. Ο Μπακογιάννης δεν έχει κρύψει εξαρχής τη θέση του για υπέρβαση των διαχωριστικών γραμμών του παρελθόντος. «Να μάθουμε επιτέλους να συνυπάρχουμε, ακόμα και αν διαφωνούμε» είπε. Σημειώνω την ικανοποίηση του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση για τη συνέργεια, την οποία χαρακτήρισε εμβληματική, καθώς «συμβάλλει στη διαμόρφωση έργων μεγάλης πολιτιστικής σπουδαιότητας στη Στερεά Ελλάδα, έργα τα οποία θα αποτελούν σημεία αναφοράς, επισκεψιμότητας, διδαχής, ιστορικής γνώσης και διαμόρφωσης ιστορικής κουλτούρας, κυρίως για τις νέες γενιές» όπως είπε.

Πρόγευμα με βαριά ατζέντα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθίσει σήμερα σε πρόγευμα εργασίας με όλους τους πρεσβευτές της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην οικία της πρεσβευτού της Αυστρίας Andrea Ιkić-Böhm. Για τον Μητσοτάκη το πρόγευμα αυτό είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να συζητήσει το Σκοπιανό, το Μεταναστευτικό (τον έλεγχο που διεξάγει για τα κονδύλια η OLAF) και βεβαίως την κρίση στις τράπεζες αλλά και στην Ιταλία.

Αποστολή εξετελέσθη

Οι πράκτορές μου λένε για 600 άτομα. Οι οργανωτές υπολόγιζαν καμιά 400αριά. Αρα η αποστολή εξετελέσθη με επιτυχία. Μιλώ για την ομιλία του Βασίλη Λεβέντη σε κεντρικό ξενοδοχείο τη Δευτέρα το απόγευμα. Στην κατάμεστη αίθουσα σφυροκόπησε τον δικομματισμό – σε μια κρίσιμη στιγμή για το κόμμα του. Οι βουλευτές του ήταν όλοι εκεί, πλην του Αναστάσιου Μεγαλομύστακα που έλειπε δικαιολογημένα με αποστολή της Βουλής στις Βρυξέλλες. Οπως έμαθα οι λεβεντικοί δεν θα στηρίξουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές όσους έχουν λάβει χρίσματα από άλλα κόμματα, αλλά ανεξάρτητα πρόσωπα που θα είναι, όπως μου λένε, εντελώς καθαρά από σκάνδαλα στις τοπικές κοινωνίες τους.

Αμφίσημη απάντηση

Ο Ανδρέας Ξανθός ήταν χθες το βράδυ ομιλητής σε εκδήλωση στη London School of Economics με θέμα «Οικονομική κρίση και πολιτική υγείας στην Ελλάδα». Στο περιθώριο της ημερίδας τού ζητήθηκε από «ΤΑ ΝΕΑ» να σχολιάσει τις παρεμβάσεις του Παύλου Πολάκη στα social media (έχει κάνει λόγο για βοθροκάναλα κ.λπ.). «Με τον κ. Πολάκη συνεργαζόμαστε στην υλοποίηση ενός πολιτικού σχεδίου. Σε αυτό υπάρχει απόλυτη σύμπνοια. Από εκεί και μετά, ο καθένας έχει το δικαίωμα, τη δυνατότητα και τον τρόπο με τον οποίο κινείται στον δημόσιο πολιτικό λόγο και στα social media. Ο καθένας επίσης μπορεί να επικρίνει ή να κατακρίνει μια συμπεριφορά» ήταν η αμφίσημη απάντηση του υπουργού. Η επίσκεψη του Ξανθού στη βρετανική πρωτεύουσα συνέπεσε και με τη δημοσιοποίηση μιας ανησυχητικής έρευνας του Ιατρικού Συλλόγου, σύμφωνα με την οποία 3 στους 5 γιατρούς θεωρούν ότι ο τρόπος που λειτουργεί το ΕΣΥ εγκυμονεί κινδύνους για τους ασθενείς, ενώ 6 στους 10 κατακεραυνώνουν τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού. Ο υπουργός απέρριψε αυτές τις αιτιάσεις, αποδίδοντάς τες σε… λανθασμένη πληροφόρηση γιατρών και ασθενών. Λέτε να μην ξέρουν;