Τα άλλοτε καταφρονεμένα πλάγια μπακ έχουν σημαίνοντα ρόλο στο σύγχρονο ποδόσφαιρο με τα περιβόητα overlaps και τις υπεραριθμίες που δημιουργούν σε συνθήκες επίθεσης. Δεν αναλώνονται μόνο στο κυνήγι των… ταυτοτήτων των αντίπαλων εξτρέμ, αλλά συμβάλλουν και στο πλάνο ανάπτυξης. Ενίοτε μάλιστα κάνουν και τη διαφορά. Οπως ο Λέο Μάτος του ΠΑΟΚ που έχει αξιομνημόνευτη επιρροή στο παιχνίδι της ομάδας του.

Δεν είναι μόνο ότι σκόραρε για τρίτη σερί σεζόν με τη φανέλα του Δικεφάλου στην προχθεσινή νίκη 3-1 επί του ΟΦΗ στο Ηράκλειο. Με αυτό το γκολ ο Βραζιλιάνος έφτασε τα 16 ως παίκτης του ΠΑΟΚ και συνυπολογίζοντας τις 14 ασίστ του έχει συμμετοχή αθροιστικά σε 30 τέρματα (16+14) στις 94 συμμετοχές του με τους Θεσσαλονικείς σε όλες τις διοργανώσεις. Διόλου ευκαταφρόνητη επίδοση για έναν δεξιό μπακ.

Μάλιστα, με το προχθεσινό γκολ του στο Γεντί Κουλέ ξεπέρασε και τους δείκτες παραγωγικότητας που είχε ως παίκτης της Τσερνομόρετς στην Ουκρανία. Με την ομάδα της Οδησσού ο Λέο Μάτος είχε πετύχει 13 γκολ, ενώ πιστώθηκε και 16 ασίστ από τον Φεβρουάριο του 2010 μέχρι το καλοκαίρι του 2014. Βέβαια, για τη συμβολή του σε εκείνα τα 29 τέρματα είχε χρειαστεί 120 συμμετοχές, οπότε είναι ξεκάθαρο ότι στον ΠΑΟΚ διάγει την καλύτερη περίοδο της καριέρας του.

Κι ας προερχόταν από μία διετία στην Ντνίπρο (2014-16) με 3 γκολ και 8 τελικές πάσες στο ενεργητικό του. Οι αριθμοί του τράβηξαν την ανιούσα στην Ελλάδα.

Αυτό επιβεβαιώνεται και αν απομονωθούν οι αγώνες πρωταθλήματος. Ο Μάτος σημείωσε 11 τέρματα σε 108 αναμετρήσεις στην Premier Liga της Ουκρανίας. Τον ίδιο αριθμό γκολ μετράει πλέον και στην ελληνική Σούπερ Λίγκα, αλλά σε 61 παιχνίδια. Χρειάστηκε δηλαδή σχεδόν τους μισούς αγώνες για να ισοφαρίσει την επίδοση που είχε στο σκοράρισμα στην Ουκρανία.

Ξεπερνάει και τον σέντερ φορ

Ο Μάτος πάντως δεν είναι απλώς ένας κλασικό φουλ μπακ made in Brazil. Εχει ιδιαίτερη έφεση στις κεφαλιές. Αυτό μάλιστα το πλεονέκτημά του αποτελεί σημείο υπεροχής ακόμη και στη σύγκριση με τον συμπαίκτη του Αλεκσάνταρ Πρίγιοβιτς. Οσο κι αν ακούγεται παράδοξο, ο σέντερ φορ του ΠΑΟΚ έχει πετύχει τα 8 από τα 42 γκολ του με κεφαλιές, ενώ ο δεξιός μπακ της ομάδας τα 9 (συνυπολογίζοντας και το τέρμα του στο Ηράκλειο) από τα 16. Και δεν είναι κανένας περιφερειακός επιθετικός ο Σέρβος. Παίκτης του… κουτιού λογίζεται με βάση τη σωματοδομή και τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά του. Υστερεί όμως έναντι του Μάτος στο σκοράρισμα με το κεφάλι.

Παρεμπιπτόντως, οι δύο συγκεκριμένοι παίκτες του ΠΑΟΚ έχουν και τις περισσότερες συμμετοχές στην ομάδα επί των ημερών του Ραζβάν Λουτσέσκου. Ο Ρουμάνος συμπλήρωσε 50 αγώνες στον πάγκο του Δικεφάλου το περασμένο Σάββατο και σε αυτή τη διαδρομή έχει επιστρατεύσει τους Πρίγιοβιτς και Μάτος σε 45 παιχνίδια (στην καταμέτρηση δεν συνυπολογίζεται το ματς με τον Ολυμπιακό που δεν άρχισε λόγω του ρολού ταμειακής μηχανής που είχε χτυπήσει τον τότε προπονητή των Ερυθρολεύκων Οσκαρ Γκαρθία).

Η άνοδος των μετοχών

Συμπερασματικά ο Μάτος έχει καταφέρει να ανεβάσει τις ποδοσφαιρικές μετοχές του κατά τη θητεία του στον ΠΑΟΚ. Κι ας αποκτήθηκε από τον Δικέφαλο, αφότου είχε συμπληρώσει το 30ό έτος της ηλικίας του (γεννηθείς 2 Απριλίου 1986)…

Σύμφωνα με το transfermarkt, ο Βραζιλιάνος είχε χρηματιστηριακή αξία 1,5 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο του 2013 ως παίκτης της Τσερνομόρετς, αλλά και τον Δεκέμβριο του 2015 με τη φανέλα της Ντνίπρο. Αυτό ήταν το ταβάνι του πριν από την εν Ελλάδι καριέρα του. Κατέφερε ωστόσο στα 32 του, τον Μάιο του 2018, να εμφανίζεται με χρηματιστηριακή αξία 2 εκατ. ευρώ. Θα καταχωριστBELONAKεί άραγε ως το πικ της διαδρομής του ή θα συνεχίσει να τραβάει την ανιούσα;