Η πορεία της Ελλάδας και της οικονομίας της μετά τη λήξη του τρίτου Μνημονίου είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της επίσκεψης που πραγματοποιεί ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ Γενς Βάιντμαν σήμερα στην Αθήνα.

«Οι συνομιλίες στην Αθήνα θα μου δώσουν την ευκαιρία να μάθω περισσότερα για την πορεία των μεταρρυθμίσεων, με τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να ενισχύσει την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας και την απασχόληση» δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο Γενς Βάιντμαν. «Οι γερμανοί πολίτες και εγώ προσωπικά συμβάλαμε σε μεγάλο βαθμό στις προσπάθειες που κατέβαλε η Ελλάδα τα προηγούμενα έτη για την οικονομική της εξυγίανση» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ, ευχόμενος «μια ισχυρή και ευημερούσα χώρα – εταίρο, οι πολίτες της οποίας να βιώσουν τα οφέλη από την επερχόμενη οικονομική ανάκαμψη».

Ο Βάιντμαν βρίσκεται στην Αθήνα προσκεκλημένος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και το πρόγραμμά του περιλαμβάνει, εκτός από ομιλία σε επίσημο δείπνο προς τιμήν του, συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Γενς Βάιντμαν υποστηρίζει τον τερματισμό της χαλαρής νομισματικής πολιτικής που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η εκπνοή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης στο τέλος του τρέχοντος έτους είναι το «πρώτο βήμα», είπε την περασμένη εβδομάδα στην Ενωση Ξένων Ανταποκριτών VAP στο Βερολίνο. Είναι μέρος της «διαδικασίας ομαλοποίησης», η οποία, κατά τον Βάιντμαν, θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια.

Υπέρμαχος του τερματισμού της χαλαρής νομισματικής πολιτικής που ακολουθεί η ΕΚΤ, ο Βάιντμαν επιμένει στις μεταρρυθμίσεις. Αποτελούν βασική προτεραιότητα για τον πρόεδρο της Μπούντεσμπανκ. «Το τελευταίο διάστημα υποχωρεί η δυναμική των μεταρρυθμίσεων» παρατήρησε σε πρόσφατη συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ». Τα απαραίτητα βήματα, σημείωσε, δεν θα είναι ευκολότερα, όταν τα επιτόκια αυξηθούν και η ανάπτυξη υποχωρήσει. «Χρειαζόμαστε σε κάθε χώρα ανταγωνιστικές οικονομικές δομές και υγιή δημοσιονομικά, αυτό είναι το Α και το Ω» τόνισε ο Βάιντμαν, καθώς «οι χώρες της ευρωζώνης διατηρούν την αυτονομία τους στην οικονομική και δημοσιονομική πολιτική και αποδίδουν σ’ αυτό μεγάλη σημασία».

Η επίσκεψη Βάιντμαν στην Αθήνα εντάσσεται στην επίθεση «γοητείας» του γερμανού κεντρικού τραπεζίτη, ο οποίος φιλοδοξεί να διαδεχτεί τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Δημοσίευμα της εφημερίδας «Χάντελσμπλατ» πριν από μία εβδομάδα υποστήριζε ότι η Ανγκελα Μέρκελ και η κυβέρνηση του Βερολίνου έχουν άλλο σχεδιασμό και στην κάλυψη κορυφαίων θέσεων της ΕΕ την επόμενη χρονιά έχουν στόχο τη θέση του προέδρου της Κομισιόν, με διεκδικητή τον Μάνφρεντ Βέμπερ (CSU), πρόεδρο της ομάδας ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). Ωστόσο, η καγκελάριος διέψευσε το δημοσίευμα, ενώ ο κυβερνητικός της εταίρος, οι Σοσιαλδημοκράτες, αντικρούουν έντονα αυτά τα σενάρια. Τα αποδίδουν σε διαρροές που υπηρετούν τις κομματικές στοχεύσεις της Χριστιανικής Ενωσης CDU – CSU. «Αυτές δεν είναι οπωσδήποτε ταυτόσημες με τους στόχους της γερμανικής κυβέρνησης» σημείωσε στα «ΝΕΑ» κορυφαίο στέλεχος του SPD. Αυτό ενισχύει τον Γενς Βάιντμαν στην κούρσα διαδοχής του Ντράγκι που παραμένει ανοιχτή.