Σήμερα θα σας πάω Πρέσπες και λίγο Αιγαίο. Στο πνεύμα των ταξιδιωτικών ημερών και καθώς το καλοκαίρι καλά κρατεί, τα παραπάνω διαφορετικά μέρη της χώρας βέβαια έδωσαν αφορμή και για ευρύτερα πολιτικά συμβάντα, συνυπάρξεις ή τέλος πάντων για πολιτικό ρεπορτάζ. Στις Πρέσπες, για παράδειγμα, έγινε το κλασικό ετήσιο φεστιβάλ. Ψυχή του είναι ως γνωστόν ο Γιώργος Λιάνης. Φέτος οι εκδηλώσεις ήταν αφιερωμένες στα 70 χρόνια από τη λήξη του Εμφυλίου Πολέμου. Εδώ είχαμε παρουσίες, όπως της Φώφης Γεννηματά, του κυβερνητικού διδύμου των Χρήστου Σπίρτζη και Νίκου Παππά αλλά και του ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Λεπτομέρεια πρώτη: Η Φώφη και οι κυβερνητικοί δεν αντάλλαξαν κουβέντα, μαθαίνω. Το γράφω για να ξέρετε πώς πάει η κεντροαριστερή διεύρυνση που ευαγγελίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Λεπτομέρεια δεύτερη: ο άνθρωπός μου είδε στα Πρέσπεια και την Πέτη Πέρκα. Σύντροφος του Δημήτρη Βίτσα και συντονίστρια του έργου του Ελληνικού. Τι ήθελε εκεί; Μα θα κατέβει στη Φλώρινα και ετοιμάζεται, πληροφορούμαι. Εκείνη μίλησε με τους υπουργούς, προφανώς…

Δελφίνοι

Λεπτομέρεια τρίτη: είναι η πολλοστή φορά το τελευταίο διάστημα που τον σύντροφο Κουτσούμπα συνοδεύει το μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ, Νίκος Σοφιανός. Απλά το λέω, δεν θέλω να κάνω καμία αυθαίρετη ερμηνεία, αλλά για τη σημειολογία του Περισσού, έχει σημασία η όλη επιλογή και σταματώ εδώ. Ο Κουτσούμπας πάντως έδειξε πολύ ενθουσιασμένος όταν ο Γιώργος Κιμούλης απήγγειλε ένα ποίημα του Ρίτσου με τίτλο «Προλετάριοι», από τον «Νέο Ριζοσπάστη» του 1934. Λογικό.

Η Φώφη πρωθυπουργός

Τώρα, από την Παρασκευή το απόγευμα είχαμε μαζική απόβαση του Κινήματος Αλλαγής στην Τζια. Ο λόγος ήταν πως ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος και η σύζυγός του Φρίντα Γαζάρου βάφτισαν – χθες – την κόρη τους. Το νησί, που λέτε, γέμισε κεντροαριστερούς παράγοντες. Κατ’ αρχάς εδώ ήταν η Φώφη Γεννηματά με τον σύζυγό της Ανδρέα Τσούνη και μάλιστα μοιράστηκε και μια ζεστή φωτογραφία με το ζευγάρι στους λογαριασμούς της στα κοινωνικά δίκτυα.

Πάμε όμως στα πιο ζουμερά: ο παπάς που χοροστάτησε στην Αγία Ειρήνη στο Βουρκάρι χθες, όπου έγιναν τα βαφτίσια, ήταν από το Περιστέρι. Και μάλλον και υποστηρικτής του ΚΙΝΑΛ αφού ευχήθηκε να γίνει πρωθυπουργός η Φώφη και υπουργός της ο Θανάσης.

Πηγαδάκια

Το Σάββατο τα βράδυ επίσης έγινε και πάρτι που κράτησε μέχρι τις δύο το πρωί. Πηγαδάκια δημιουργήθηκαν πολλά εδώ και με μενού τις πολιτικές εξελίξεις. Εξάλλου στο νησί βρέθηκαν παλιές και νέες καραβάνες του χώρου, όπως ο Χρήστος Πρωτόπαπας ή ο Μανώλης Οθωνας. Αλλά και οι Γιώργος Καμίνης, Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο Παύλος Χρηστίδης αλλά και ο Σταμάτης Μαλέλης που βάζει γκάζια μαθαίνω το τελευταίο διάστημα ως γραμματέας Επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ. Από ΔΗΜΑΡ ο άνθρωπός μου εντόπισε τον Θόδωρο Μαργαρίτη, τον Νίκο Τσούκαλη, τον Δημήτρη Χατζησωκράτη, τον Γιώργο Μπουλμπασάκο και τον Γιάννη Αργυρό. Είδε επίσης τους κοινοβουλευτικούς της ΔΗΣΥ, Αχμέτ Ιλχάν και Γιώργο Αρβανιτίδη. Για την ιστορία, το κορίτσι βαφτίστηκε Κωνσταντίνα και εύχομαι να είναι γερή.

Ανασχηματισμός

Το Σάββατο το απόγευμα ο πράκτοράς μου εντόπισε σε ταχύπλοο των Κυκλάδων τον Ευάγγελο Αντώναρο να επιστρέφει Ραφήνα, μαζί με εκατοντάδες ταξιδιώτες. Ο πρώην καραμανλικός κυβερνητικός εκπόσωπος και νυν δραστήριος χρήστης των social media κοιτούσε συνεχώς το κινητό του. Λέτε να ανέμενε καμία κλήση ανασχηματισμού; Ο ίδιος πάντως διαψεύδει με ένταση κάθε φλερτ με τους συριζαίους.

Εξαφάνιση

Πιο κάτω, στη Σύρο, την Παρασκευή, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε, ως γνωστόν, ομιλία στο Νεώριο με άξονα την παραγωγική ανασυγκρότηση και την εργατική τάξη. Μετά, αμέσως, παρακάθισε σε γεύμα στο ξενοδοχείο Ερμής. Εδώ παρόντες ήταν διάφοροι παράγοντες και βέβαια οι βουλευτές Κυκλάδων Νίκος Μανιός, Νίκος Συρμαλένιος και ο Συριανός Αντώνης Συρίγος. Ο πολιτογραφημένος Συριανός Νίκος Γ. Ξυδάκης επίσης ήταν εδώ, που όμως μαθαίνω πρότεινε του Τσίπρα να βγαίνει συχνότερα στον κόσμο. Μια κουβέντα είναι αυτό, τέλος πάντων. Λεπτομέρεια: ο Νίκος Παππάς ήταν στην ομιλία Τσίπρα στη Σύρο, αλλά όχι στο γεύμα. Εδώ τον συνόδευσε μόνος ο Στέργιος Πιτσιόρλας.

Καλά κρασιά

Τώρα, ο Σταύρος Θεοδωράκης επέλεξε Δωδεκάνησα και Βόρειο Αιγαίο για τη δική του πολιτική ζύμωση και ειδικότερα Αγαθονήσι, Λειψούς και Σάμο. Ο επικεφαλής του Ποταμιού βρέθηκε χθες στις γιορτές του κρασιού στο Βαθύ της Σάμου, ενώ νωρίτερα, καλεσμένος του δημάρχου του νησιού Μιχάλη Αγγελόπουλου, υποδέχθηκε τον διεθνή ιστιοπλοϊκό αγώνα Aegean Regatta. Ο επικεφαλής του Ποταμιού απένειμε βραβεία στους ιστιοπλόους της διεθνούς διοργάνωσης. Ο Σταύρος έκανε και ειδική αναφορά στα κρασιά της Σάμου, είδε κόσμο, ενώ και ο δήμαρχος του νησιού ευχαρίστησε τον επικεφαλής του Ποταμιού και μάλιστα ήταν και πολύ θερμός για όλες τις πρωτοβουλίες του που αφορούν και το ωραίο νησί.