Η Ισπανία έγινε η δεύτερη ομάδα που εξασφάλισε την παρουσία της στα ημιτελικά του Μουντιάλ 2026, επικρατώντας με 2-1 του Βελγίου. Η ομάδα του Λουίς ντε λα Φουέντε είχε την κατοχή και τον έλεγχο στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα, όμως συνάντησε σημαντικές δυσκολίες απέναντι στην καλά οργανωμένη άμυνα των Κόκκινων Διαβόλων.

Παρά την ισοφάριση του Ντε Κετελάρε λίγο πριν από την ανάπαυλα, οι Ίβηρες δεν σταμάτησαν να πιέζουν και τελικά βρήκαν το γκολ της λύτρωσης στο 88′, με τον  Μίκελ Μερίνο οποιός χαρίσε στην Ισπανία τη νίκη με 2-1 και το εισιτήριο για τα ημιτελικά της διοργάνωσης.

1ο ημίχρονο

Το Βέλγιο, φοβούμενο την ποιότητα και την επιθετική πολυφωνία της Ισπανίας, προτίμησε να περιμένει στο δικό του αμυντικό τρίτο, δίνοντας τη μπάλα στον αντίπαλο. Η «Φούρια Ρόχα», παρά την κατοχή της μπάλας, στο πρώτο δεκαπεντάλεπτο δεν κατάφερε να απειλήσει τους «Κόκκινους Διαβόλους», οι οποίοι κρατώντας κοντά τις γραμμές ανάμεσα στον χώρο του κέντρου και της άμυνας, περίφραξαν την εστία του Τιμπό Κουρτουά.

Η πρώτη καλή στιγμή του παιχνιδιού και πρώτη προειδοποίηση των Ιβήρων καταγράφηκε στο 19’. Ο Λαμίν Γιαμάλ, μετά από μία διαγώνια κούρσα από τα δεξιά προς το ημικύκλιο της μεγάλης περιοχής, επιχείρησε το σουτ, όμως δεν κατάφερε να ανησυχήσει τον τερματοφύλακα της Ρεάλ Μαδρίτης.

Στο 30’, η μέχρι πρότινος ανούσια κατοχή της πρωταθλήτριας Ευρώπης απέφερε καρπούς. Ο Πέδρο Πόρο, εκμεταλλευόμενος την πολύ καλή κάθετη πάσα του Ρόδρι, βρέθηκε στην πλάτη της άμυνας των Βέλγων και πάσαρε στο σημείο του πέναλτι στον αφύλακτο Όλμο. Ο μέσος της Μπαρτσελόνα έκανε το σουτ, ο Κουρτουά απέκρουσε, αλλά στη συνέχεια ο επερχόμενος Φαμπιάν Ρουίθ πήρε το ριμπάουντ και έσπρωξε τη μπάλα στα δίχτυα της αντίπαλης ανυπεράσπιστης εστίας.

Στο 35’, πριν καλά καλά κοπάσουν οι πανηγυρισμοί, η Ισπανία έφτασε κοντά και σε δεύτερο τέρμα. Ωστόσο, ο Τιμπό Κουρτουά αντέδρασε σωστά, αποκρούοντας το φάουλ του Γιαμάλ σε υπερένταση στην κλειστή του γωνία.

Ο σταρ της Φούρια Ρόχα, στο 40’, απείλησε ξανά. Προσπερνώντας τον αμυνόμενο που τον επιτηρούσε, εξαπέλυσε ένα σουτ-βολίδα, το οποίο κατέληξε στην εξωτερική πλευρά των διχτύων του αντίπαλου πορτιέρο.

Μόλις ένα λεπτό αργότερα, κόντρα στη ροή του παιχνιδιού, ο Ντε Κετελάρε έφερε στα ίσια την αναμέτρηση. Στη μοναδική επίσκεψη των Κόκκινων Διαβόλων στα καρέ της Φούρια Ρόχα στο πρώτο ημίχρονο, η άψογη σέντρα του Καστάνιε στην καρδιά της περιοχής βρήκε αποδέκτη τον επιθετικό της Αταλάντα, ο οποίος νίκησε στον αέρα τον Κουμπαρσί και ακολούθως, με το κεφάλι, τον Ουνάι Σιμόν.

2ο ημίχρονο

Στο δεύτερο μέρος, το παιχνίδι ξεκίνησε διαφορετικά από ό,τι στην αρχή του αγώνα. Στο πρώτο εικοσάλεπτο σημειώθηκαν τρεις ευκαιρίες, δύο για τη Φούρια Ρόχα και μία για το Βέλγιο. Με όλες τις επιθέσεις της Ισπανίας να ξεκινούν από τα πόδια του Γιαμάλ, στο 50’ ο 19χρονος εξτρέμ, με το πλασέ του έξω από την περιοχή να περνάει εκτός, κατέγραψε την πρώτη αξιοσημείωτη ευκαιρία της χώρας του από το πέρας της ανάπαυλας και έπειτα.

Το σύνολο του Ρούντι Γκαρθία απάντησε άμεσα. Στο 55’, μετά από μία μικρή… πολιορκία των Κόκκινων Διαβόλων στην αντίπαλη περιοχή, ο Ντε Κάιπερ, από πλεονεκτική θέση, έστειλε την μπάλα πάνω από τα δοκάρια του Σιμόν.

Μετά από έξι λεπτά, ο Ογιαρθάμπαλ, στο 61’, έπειτα από την εκπληκτική ενέργεια και πάσα του Γιαμάλ από τη δεξιά πλευρά, είδε το σουτ του από πολύ κοντινή απόσταση να αποκρούεται από τον πολύ καλά τοποθετημένο Τιμπό Κουρτουά.

Στο 71’, τα προβλήματα για το Βέλγιο συνεχίστηκαν, καθώς ο Τιμπό Κουρτουά τραυματίστηκε και αναγκάστηκε να αποχωρήσει από την αναμέτρηση, με τον Σενέ Λάμενς της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να παίρνει τη θέση του κάτω από τα δοκάρια.

Στο 86’, ο Λουίς ντε λα Φουέντε έριξε στο παιχνίδι τον Μίκελ Μερίνο και η επιλογή του αποδείχθηκε καθοριστική. Μόλις δύο λεπτά μετά την είσοδό του, ο μέσος της Άρσεναλ εκμεταλλεύτηκε το ριμπάουντ από το σουτ του Κουμπαρσί και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για το 2-1, χαρίζοντας στην Ισπανία την πρόκριση στα ημιτελικά της διοργάνωσης.

Γκολ: Ρουίθ (30′), Ντε Κετελάρε (41′), Μερίνο (88′)

Κίτρινες: Τροσάρ (9′), Κουμπαρσί (43′), Ντε Μπρόινε (85′), Λαπόρτ (93′), Βίτσελ (95′)

Κόκκινες:

Διαιτητής: Μάικλ Όλιβερ (Αγγλία)

Ισπανία (Ντε λα Φουέντε): Σιμόν, Πόρο, Κουμπαρσί, Λαπόρτ, Κουκουρέγια, Ρόδρι, Φαμπιάν Ρουίθ (Πέδρι 55′), Γιαμάλ, Όλμο (Μερίνο 86′), Μπαένα (Τόρες 55′), Ογιαρθάμπαλ (Νίκο Γουίλιαμς (79′).

Βέλγιο (Γκαρθία): Κουρτουά, Καστάνιε, Ενγκόι, Μέχελε, Ντε Κάιπερ (Σέις 61′), Ράσκιν, Βανάκεν (Λουκάκου 60′), Ντοκού, Ντε Μπρόινε, Τροσάρ (Βίτσελ 60′), Ντε Κετελάρε.

ΣΧΟΛΙΑ
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
0 /50
0 /2000
YouTube thumbnail