Η Volkswagen προχωρά σε ριζική αναδιάρθρωση του επιχειρηματικού της μοντέλου, με στόχο να καταστεί «η πιο ελκυστική αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο» έως το 2030.
Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση σχεδιάζει απόσυρση μοντέλων, περιορισμό του εξοπλισμού των οχημάτων και μείωση της πλεονάζουσας παραγωγικότητας, χωρίς ωστόσο να εγκρίνει προς το παρόν περικοπές θέσεων εργασίας ή κλείσιμο εργοστασίων στη Γερμανία. Σύμφωνα με την Handelsblatt, το εποπτικό συμβούλιο του ομίλου ενέκρινε το πρόγραμμα εξυγίανσης που παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος Όλιβερ Μπλούμε.
Το σχέδιο στοχεύει στη μείωση του λειτουργικού κόστους και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας απέναντι στις ασιατικές αυτοκινητοβιομηχανίες. Η Volkswagen προγραμματίζει να μειώσει τη γκάμα των μοντέλων της έως και κατά 50%, ενώ τα επίπεδα εξοπλισμού των οχημάτων θα περιοριστούν κατά περίπου 75%. Παράλληλα, η εταιρία θα επικεντρωθεί στη μείωση της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας στα 9 εκατομμύρια οχήματα ετησίως και στη βελτιστοποίηση των διοικητικών δομών της.
Το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο του ομίλου θα αξιολογηθεί εκ νέου, με κριτήριο την απόδοση και τη στρατηγική του σημασία. Στόχος είναι η ευθυγράμμιση της παραγωγής, της ανάπτυξης και των επενδύσεων με τον πυρήνα της αυτοκινητοβιομηχανικής δραστηριότητας, ώστε να αποφευχθεί κρίση ή περαιτέρω απώλεια μεριδίου αγοράς λόγω του έντονου ανταγωνισμού από την Κίνα. «Κάνουμε τον Όμιλο Volkswagen ταχύτερο, πιο ισχυρό και πιο ανταγωνιστικό. Η Volkswagen θα πρέπει να γίνει η πιο ελκυστική αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο» έως το 2030, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπλούμε.
Από την πλευρά του, ο οικονομικός διευθυντής Άρνο Άντλιτς υπογράμμισε ότι η πίεση για ανάληψη δράσης έχει αυξηθεί δραματικά. Όπως εξήγησε, τα υπάρχοντα προγράμματα μείωσης κόστους δεν επαρκούν πλέον, λόγω των δασμών, των γεωπολιτικών κινδύνων και του αυξανόμενου ανταγωνισμού, επισημαίνοντας πως η εταιρία πρέπει να «αναπροσαρμόσει ριζικά» το επιχειρηματικό της μοντέλο.
Παρά τις πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει για πιθανή κατάργηση έως και 120.000 θέσεων εργασίας και το κλείσιμο πέντε εργοστασίων στη Γερμανία –μεταξύ αυτών στο Έμντεν, το Ανόβερο, το Τσβίκαου, το Όσναμπρουκ και το εργοστάσιο της Audi στο Νέκαρσουλμ–, το σχέδιο που εγκρίθηκε δεν περιλαμβάνει τελικές αποφάσεις για τέτοιες κινήσεις, σύμφωνα με την Handelsblatt.








