Στη μεγαλύτερη κατάσχεση φορτίου κοκαΐνης που έχει γίνει ποτέ στη χώρα ανακοίνωσε η Γερμανίας, πετυχαίνοντας έτσι ένα σημαντικό πλήγμα στα κυκλώματα ναρκωτικών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις εισαγγελικές Αρχές του Ντίσελντορφ έγινε κατάσχεση κοκαΐνης αξίας 2,6 δισ. ευρώ από διάφορα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, ενώ στο πλαίσιο της επιχείρησης έγιναν επτά συλλήψεις.

Οι εισαγγελείς στην πόλη του Ντίσελντορφ δήλωσαν τη Δευτέρα ότι κατάσχεσαν 35,5 τόνους κοκαΐνης πέρυσι μετά από πληροφορία των κολομβιανών Αρχών. Βρήκαν 25 τόνους κοκαΐνης στο λιμάνι του Αμβούργου, άλλους 8 τόνους στο λιμάνι του Ρότερνταμ στην Ολλανδία και σχεδόν 3 τόνους στον Ισημερινό. Τα ναρκωτικά ήταν κρυμμένα ανάμεσα σε λαχανικά και φρούτα.

Σε συνεργασία με την Europol σε μια επιχείρηση γνωστή ως «Plexus», οι γερμανικές Αρχές εντόπισαν οκτώ κύριους υπόπτους: δύο Γερμανούς, δύο Τούρκους και άλλους από το Αζερμπαϊτζάν, τη Βουλγαρία, το Μαρόκο και την Ουκρανία.

Οι ύποπτοι, ηλικίας μεταξύ 30 και 54 ετών, συνελήφθησαν τις τελευταίες εβδομάδες και πιστεύεται ότι βρίσκονται πίσω από το λαθρεμπόριο.

Πώς δρούσαν

Η αστυνομία κατάσχεσε πολλά κινητά τηλέφωνα και φορητούς υπολογιστές, καθώς και ράβδους χρυσού, 23.300 ευρώ σε μετρητά και ένα αυτοκίνητο Porsche αξίας περίπου 250.000 ευρώ.

Επίσης, ένας επιχειρηματίας από το γερμανικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας δημιούργησε 100 εταιρείες γραμματοκιβωτίων για να κάνει τις μεταφορές να φαίνονται νόμιμες.

Οι ύποπτοι κατηγορούνται ότι οργάνωσαν τη μεταφορά δέκα θαλάσσιων εμπορευματοκιβωτίων με μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης από τη Λατινική Αμερική προς την Ευρώπη μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου 2023 με άλλους άγνωστους μέχρι στιγμής συνεργούς που πιθανόν διέμεναν στην Τουρκία μέσω εταιρειών-βιτρίνων που ιδρύθηκαν για τον σκοπό αυτό.

Ο Τίνο Ίνγκελμαν, επικεφαλής των Αρχών τελωνειακών ερευνών στο Ντίσελντορφ, δήλωσε ότι η ποσότητα κοκαΐνης που κατασχέθηκε στη Γερμανία αυξάνεται κάθε χρόνο.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης του κρατιδίου, Μπέντζαμιν Λίμπαχ, εξήρε την τεράστια κατάσχεση, που τη χαρακτήρισε «το μεγαλύτερο εύρημα κοκαΐνης σε ευρωπαϊκό έδαφος να παραδοθεί στις φλόγες» σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σύμφωνα με τον Guardian.

«Πρόκειται για ένα πλήγμα στη διεθνή οργανωμένη εγκληματικότητα. Είναι ένα ακριβές χτύπημα που πλήττει τους βαρόνους των ναρκωτικών», προσέθεσε.

Ο εισαγγελέας Τζούλιους Στέρζελ δήλωσε ότι οι ύποπτοι φέρονται να μετέφεραν την κοκαΐνη σε εμπορευματοκιβώτια «και την έκρυψαν ανάμεσα σε κιβώτια με φρούτα και άλλα νόμιμα αγαθά».