Σύγχυση προκαλούν οι εξαιρετικά τολμηρές δηλώσεις του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ, ο οποίος, πήρε την πρωτοβουλία να απορρίψει με σκληρές δηλώσεις, τη μεσολάβηση του Παρισιού στη σύγκρουση Ισραήλ- Χεζμπολάχ, προκαλώντας την οργή του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ.

Όλα ξεκίνησαν την Παρασκευή 14 Ιουνίου, όταν ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ, απέρριψε τη διπλωματική πρωτοβουλία της Γαλλίας για να τερματιστούν οι διασυνοριακές επιθέσεις μεταξύ Ισραηλινού Στρατού και Χεζμπολάχ που εντείνονται αυτή την εβδομάδα, εγείροντας φόβους για ανοιχτή σύγκρουση.

Είχε προηγηθεί την Πέμπτη, 13 Ιουνίου η ανακοίνωση του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δήλωσε ότι Γαλλία και ΗΠΑ συμφώνησαν κατ’ αρχήν να δημιουργήσουν μια τριμερή ομάδα με το Ισραήλ για να «κάνουν πρόοδο» σε μια γαλλική πρόταση για τον τερματισμό της βίας.

Ισραήλ και Χεζμπολάχ έχουν επιλέξει μια περιορισμένη κλιμάκωση, με την οργάνωση να εκτοξεύει εκατοντάδες ρουκέτες και το Ισραήλ να χτυπά βαθύτερα εντός του λιβανικού εδάφους. Αναλυτές και αξιωματούχοι λένε ότι παρόλο που ούτε το Ισραήλ ούτε η Χεζμπολάχ φαίνεται να θέλουν κλιμάκωση, ένας λάθος υπολογισμός θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη σύγκρουση.

Η γαλλική πρόταση

Υπενθυμίζεται ότι μετά την 7η Οκτωβρίου, η Χεζμπολάχ άρχισε διασυνοριακά πλήγματα στο βόρειο Ισραήλ για να υποστηρίξει τη Χαμάς. Για να επιτευχθεί διπλωματικός διακανονισμός, το Ισραήλ έθεσε όρο να αποσύρει η Χαζμπολάχ τις δυνάμεις της βόρεια του ποταμού Λιτάνι στον Λίβανο, σύμφωνα με ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ του 2006. Το ψήφισμα όριζε ότι μόνο οι δυνάμεις του ΟΗΕ ο λιβανέζικος στρατός θα επιτρέπονταν στην περιοχή, ωστόσο Χεζμπολάχ και Ισραήλ αλληλοκατηγορούνται για παραβίαση του ψηφίσματος.

Περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι και στις δύο πλευρές των συνόρων έχουν εκτοπιστεί λόγω των μαχών, ενώ το Ισραήλ έχει προειδοποιήσει ότι είναι έτοιμο να αναλάβει ισχυρότερη δράση για να απομακρύνει τους μαχητές της Χεζμπολάχ από το νότιο Λίβανο.

Έτσι, οι Γάλλοι μεσολαβητές –υποστηριζόμενοι και από τις ΗΠΑ- πρότειναν μια μικρότερη ζώνη ασφαλείας που θα εκτείνεται περίπου έξι μίλια πέρα ​​από τα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ και αύξηση του αριθμού των λιβανικών στρατευμάτων που σταθμεύουν στη συνοριακή περιοχή.

Ωστόσο, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, ο οποίος ζήτησε τη λήψη ισχυρότερων μέτρων κατά της Χεζμπολάχ, απέρριψε τη πρόταση του Μακρόν, μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης,

Οι εντάσεις μεταξύ Ισραηλινών και Γάλλων αξιωματούχων έχουν αυξηθεί καθώς ο Μακρόν άσκησε δριμεία κριτική στη στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα. Ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι ήταν εξοργισμένος από ένα ισραηλινό χτύπημα τον περασμένο μήνα που σκότωσε δεκάδες εκτοπισμένους αμάχους.

«Καθώς διεξάγουμε έναν δίκαιο πόλεμο, υπερασπιζόμενοι τον λαό μας, η Γαλλία έχει υιοθετήσει εχθρικές πολιτικές εναντίον του Ισραήλ», έγραψε ο Γκάλαντ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Το Ισραήλ δεν θα είναι μέρος του τριμερούς πλαισίου που προτείνει η Γαλλία».

Πάντως, ακόμα και η γαλλική πρόταση θα ήταν δύσκολο να υιοθετηθεί καθώς, σύμφωνα με αναλυτές, μια συμφωνία για τον τερματισμό των μαχών είναι απίθανη όσο ο πόλεμος στη Γάζα συνεχίζεται.

Άδειασμα στον Γκάλαντ από υπουργείο Εξωτερικών

Ωστόσο, το βράδυ της Παρασκευής, πηγή του Ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών άδειασε κανονικά τον Γκάλαντ, λέγοντας ότι το Ισραήλ δεν απέρριψε την πρόταση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για τριμερή σύνοδο κορυφής για τις εντάσεις στο βορρά.

Μέση της ισραηλινής Jerusalem Post, η πηγή επιτέθηκε στον Γκάλαντ επειδή απέρριψε το σχέδιο και δαιμονοποίησε τη Γαλλία, την οποία η πηγή περιέγραψε ως ισχυρό και σταθερό σύμμαχο του Ισραήλ.

«Οι Γάλλοι είναι πολύ θυμωμένοι για αυτό», είπε μια άλλη πηγή του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών στην The Jerusalem Post, εξηγώντας ότι αισθάνονται ότι ο Γκάλαντ τους «κατηγορεί για αντισημιτισμό». Η πηγή πρόσθεσε ότι αυτό το συναίσθημα προερχόταν από τους κοντινούς του Μακρόν.

Η πηγή κατηγόρησε τον Γκάλαντ ότι σφετερίστηκε διπλωματικούς ρόλους που ανήκουν στον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών. Ο Γκάλαντ εξόργισε ήδη όσους βρίσκονται εντός του κόμματος Λικούντ, την περασμένη εβδομάδα όταν καταψήφισε το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης στην Κνεσέτ.

Η ιδέα μιας τριμερούς διαδικασίας για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης στη διασυνοριακή βία μεταξύ του Ισραηλινού Στρατού και της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, στην οποία θα εμπλέκεται και η κυβέρνηση του Λιβάνου, τέθηκε όταν ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Stéphane Séjourné επισκέφθηκε το Ισραήλ τον Απρίλιο, είπε η πηγή. Το Ισραήλ ενδιαφέρεται για την πρόταση, αλλά είναι ακόμα στα πρώτα της στάδια, είπε η πηγή, εξηγώντας ότι η κυβέρνηση του Λιβάνου θα πρέπει επίσης να εμπλακεί και οι ΗΠΑ πρέπει ακόμη να την αποδεχθούν επισήμως, εξήγησε η πηγή.

Μια άλλη πηγή του υπουργείου Εξωτερικών, η οποία «αποδοκίμασε» τα σχόλια του Γκάλαντ είπε ότι «Πέρα από τις διαφορές απόψεων που υπάρχουν μεταξύ Ισραήλ και Γαλλίας, οι δηλώσεις κατά της Γαλλίας είναι εσφαλμένες και άτοπες».

Με πληροφορίες από New York Times, The Jerusalem Post