Οι περίπου 100 νεαροί «ληστές της… καδένας» που κλέβουν καθημερινά μαζικά ανυποψίαστους πολίτες καταμεσής του δρόμου – μέχρι και σε παραλίες – αποτελούν τον νέο πονοκέφαλο αλλά και στόχο της ΕΛ.ΑΣ. Υπό τον φόβο κάποιο από αυτά τα περιστατικά να έχει δραματική κατάληξη, όπως προ ετών συνέβη στου Φιλοπάππου, με θύμα έναν 25χρονο, τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. επιχειρούν να χαρτογραφήσουν τις εν λόγω συμμορίες και να σχηματίσουν μία συνολική δικογραφία με βάση στοιχεία από κάμερες ασφαλείας, παρακολουθήσεις συνομιλιών, τις επιδεικτικές αναρτήσεις των δραστών στο TikΤok και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και τον εντοπισμό του συστήματος κλεπταποδοχής.

Υπενθυμίζεται ότι στη διάρκεια ρεπορτάζ στις 4 Ιουνίου στην παραλία του Αλίμου ένας άνδρας καταγράφηκε να περνά δίπλα από τον οπερατέρ και τον δημοσιογράφο και στη συνέχεια να αρπάζει την αλυσίδα από τον λαιμό μιας ανυποψίαστης λουόμενης και εν τέλει να τρέπεται σε φυγή, αδιαφορώντας για την… τηλεοπτική κάλυψη της πράξης του. Το συγκεκριμένο περιστατικό που προκάλεσε αίσθηση στην κοινή γνώμη φαίνεται να είναι ένα από τα εκατοντάδες παρόμοια που απασχολούν τις τελευταίες εβδομάδες την ΕΛ.ΑΣ., με τον δράστη να είναι γνωστός στις αρχές ασφαλείας και να θεωρείται πρωτοστάτης σε τέτοιου είδους επιθέσεις.

Οι δράστες

Υπηρεσιακοί παράγοντες της λεωφόρου Κατεχάκη μιλούν για μια εγκληματική μόδα και μία μάστιγα που επανεμφανίζεται σε αυξημένη ένταση ύστερα από περίπου 15 χρόνια. Οπως λένε, οι δράστες προέρχονται κυρίως από χώρες της Βόρειας Αφρικής. Οι περισσότερες από αυτές τις ληστρικές ενέργειες – ακόμη και με τη συμμετοχή ομάδων των πέντε ατόμων σημειώνονται στην ευρύτερη περιοχή της Ομόνοιας, στο Μοναστηράκι, στο Θησείο και στα πέριξ του Συντάγματος, καθώς και σε παραλίες των Νοτίων Προαστίων.

Στο στόχαστρο των δραστών μπαίνουν συνηθέστερα ανυποψίαστοι τουρίστες και ηλικιωμένοι, ενώ σύμφωνα με πηγές της λεωφόρου Κατεχάκη, αυτή η μέθοδος ληστειών θεωρείται χαμηλού ρίσκου, με μικρά περιθώρια αντίδρασης από πλευράς των θυμάτων και χωρίς ανεπιθύμητες εμπλοκές στις περισσότερες περιπτώσεις. Τα μέλη των συμμοριών που εμπλέκονται σε αυτές, μετά την πρώτη αρπαγή φεύγουν τάχιστα, όμως, επανέρχονται γρήγορα – ακόμα και εντός της ίδιας μέρας – καραδοκώντας για το επόμενο θύμα τους. Οπως δε φάνηκε και κατά την προαναφερόμενη περίπτωση στον Αλιμο που μεταδόθηκε στον τηλεοπτικό αέρα, οι δράστες αδιαφορούν για την ύπαρξη αυτοπτών μαρτύρων. Αυτό, όμως, που ανησυχεί τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. είναι η πιθανότητα οι νεαροί να φέρουν μαχαίρια ή άλλα αιχμηρά αντικείμενα προκειμένου να αμυνθούν σε περίπτωση που τα θύματα προβάλουν αντίσταση ή προσπαθήσουν να ανακτήσουν τα απολεσθέντα, όπως έχει ήδη συμβεί σε ορισμένες περιπτώσεις.

Καθημερινά δηλώνονται τουλάχιστον τέσσερα – πέντε τέτοιου είδους συμβάντα, ενώ σημειώνονται και άλλες τόσες απόπειρες ή ανολοκλήρωτες επιθέσεις που δεν δηλώνονται. Κι αυτό γιατί, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει με τις αρπαγές πορτοφολιών ή τσαντών που μπορεί να περιέχουν ταξιδιωτικά έγγραφα, σε αυτές τις περιπτώσεις οι πολίτες προτιμούν να αποφύγουν την «άσκοπη ταλαιπωρία» της δήλωσης των επιθέσεων στις αρχές ασφαλείας ή της υποβολής μήνυσης. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, τέλος, υπάρχει συνεννόηση μεταξύ των ομάδων που κτυπούν σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας και κοινά συστήματα κλεπταποδοχής, κάτι που διαφαίνεται και από τις αναρτήσεις των μελών τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και στις τηλεφωνικές επαφές συλληφθέντων.