Ο Λευκός Οίκος εξέδωσε κοινή δήλωση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής με τους συμμάχους της χώρας (των οποίων πολίτες ήταν ή είναι όμηροι) σχετικά με τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα που περιέγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Η δήλωση, η οποία αποδίδεται στους ηγέτες των ΗΠΑ, της Αργεντινής, της Αυστρίας, της Βραζιλίας, της Βουλγαρίας, του Καναδά, της Κολομβίας, της Δανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας, της Ρουμανίας, της Σερβίας, της Ισπανίας, της Ταϊλάνδης και του Ηνωμένου Βασιλείου, αναφέρει ότι οι ηγέτες των χωρών «υποστηρίζουν πλήρως την κίνηση προς μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων που βρίσκεται τώρα στο τραπέζι και όπως περιγράφηκε από τον πρόεδρο Μπάιντεν στις 31 Μαΐου 2024».

Η κοινή δήλωση ΗΠΑ και 16 χωρών για τη συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα.

«Το Ισραήλ είναι έτοιμο να προχωρήσει με τη συμφωνία»

Στην ανακοίνωση υποστηρίζεται ότι «το Ισραήλ είναι έτοιμο να προχωρήσει με τη συμφωνία» και καλείται η Χαμάς να την αποδεχθεί και να ξεκινήσει τη διαδικασία απελευθέρωσης των αιχμαλώτων.

Η κοινή δήλωση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους συνεχίζει λέγοντας ότι η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που περιέγραψε ο Μπάιντεν είναι το «απαραίτητο σημείο εκκίνησης» για τον τερματισμό του πολέμου και καλεί τόσο το Ισραήλ όσο και τη Χαμάς να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για την ολοκλήρωσή της.

«Αυτή η συμφωνία θα οδηγήσει σε άμεση κατάπαυση του πυρός και αποκατάσταση της Γάζας μαζί με εγγυήσεις ασφάλειας για τους Ισραηλινούς, και τους Παλαιστίνιους, και ευκαιρίες για μια πιο διαρκή μακροπρόθεσμη ειρήνη και μια λύση δύο κρατών», αναφέρει η δήλωση.

«Είναι καιρός να τελειώσει ο πόλεμος και αυτή η συμφωνία είναι το απαραίτητο σημείο εκκίνησης», προστίθεται.

Η πρόταση, η οποία προβλέπει εκεχειρία έξι εβδομάδων σε πρώτη φάση πριν από τη μετάβαση σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός μετά από διαπραγματεύσεις, έχει προκαλέσει ανάμεικτα μηνύματα από Ισραηλινούς αξιωματούχους, με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να υποστηρίζει ότι εξακολουθεί να δεσμεύεται να «εξαλείψει» τη Χαμάς πριν από τον τερματισμό του πολέμου.