Η σεζόν 2023/2024 της Euroleague φτάνει απόψε στο τέλος της, στην Uber Arena.

Παναθηναϊκός και Ρεάλ Μαδρίτης θα αναμετρηθούν απόψε στον τελικό του Final Four 2024 (21:00) στο Βερολίνο, με στόχο να ανέβουν στην  κορυφή της μπασκετικής Ευρώπης.

Το σύνολο του Εργκίν Αταμάν θα παλέψει κόντρα στην πανίσχυρη «βασίλισσα» προκειμένου να κατακτήσει τον έβδομο τίτλο της ιστορίας του, και τον πρώτο μετά το 2011.

Οι Μαδριλένοι, με μόλις επτά ήττες σε 38 ματς όλη τη σεζόν στην Εuroleague αλλά και μια εντυπωσιακή εμφάνιση στον ημιτελικό με τον Ολυμπιακό είναι το φαβορί. Ωστόσο ο Παναθηναϊκός που μετρά έξι νίκες σε επτά τελικούς, που πέρσι τον Απρίλη ήταν 17ος αλλά φέτος ήταν δεύτερος, είναι έτοιμος να δώσει την δική του «μάχη».

Οι πράσινοι μπορεί να απείχαν για 12 χρόνια από τα Final Four, ωστόσο έχουν ανθρώπους με εμπειρία στον σύλλογο. Ο κόουτς Αταμάν βρίσκεται στον τελικό για τέταρτη φορά την τελευταία πενταετία και θέλει να κάνει τρεις τους προσωπικούς του τίτλους. Ο δε Κώστας Σλούκας στο δωδέκατο Final Four της καριέρας του στον όγδοο τελικό της καριέρας του θέλει να φτάσει στο τέταρτο τρόπαιο κι αν τα καταφέρει θα είναι με τρίτη διαφορετική ομάδα, μετά τον Ολυμπιακό (2012, 2013) και τη Φενέρμπαχτσε (2017).

Στο πλευρό του «τριφυλλιού» θα είναι τουλάχιστον διπλάσιοι από τους περίπου 4.000 φιλάθλους της Παρασκευής. Χιλιάδες φίλοι της ομάδας έχουν ξεκινήσει από την Παρασκευή την αναζήτηση εισιτηρίου και τρόπου να φτάσουν στο Βερολίνο και η Uber Arena θα θυμίζει κάτι από… ΟΑΚΑ, αφού οι πιο απαισιόδοξοι υπολογισμοί μιλούν για 8.000 θεατές.

Θέλει το back to back η Ρεάλ

Η Ρεάλ Μαδρίτης, στον αντίποδα, έχει τα δικά της κίνητρα. Κι αν το δωδέκατο πετράδι στο στέμμα δεν αρκεί για τη «βασίλισσα», θέλει να σημειώσει το πρώτο back-to-back μετά την Εφές του Αταμάν και τον Ολυμπιακό την διετία 2012-2023, και να σπάσει την κατάρα που θέλει την πρώτη ομάδα της regular season στη σύγχρονη Εuroleague να μην την κατακτά στο τέλος της σεζόν. Η καλύτερη επίθεση και άμυνα της σεζόν θα βασιστεί στο μομέντουμ για να αυξήσει την υπεροχή που έχει ως πολυνίκης του θεσμού, μπροστά από την ΤΣΣΚΑ (8) και τον Παναθηναϊκό με τη Μακάμπι (6) που ακολουθούν.

Διαιτητές του αγώνα θα είναι οι Φερνάντο Ρότσα (Πορτογαλία), Ίλια Μπελόσεβιτς (Σερβία) και Μεντί Ντιφαλά (Γαλλία). Οι δύο τελευταίοι διηύθυναν και τον ημιτελικό του Παναθηναϊκού απέναντι στη Φενέρμπαχτσε, ενώ ο Ρότσα δεν ήταν σε κανέναν από τους δύο ημιτελικούς.

Συνολικά Παναθηναϊκός και Ρεάλ Μαδρίτης έχουν αναμετρηθεί 49 φορές και το «τριφύλλι» μετρά 18 νίκες έναντι 31 των μπλάνκος.

Στις 18:00 θα προηγηθεί ο μικρός τελικός ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τη Φενέρμπαχτσε. Δύο απογοητευμένες ομάδες θα δώσουν έναν αγώνα δίχως νόημα, αφού δεν υπάρχει ούτε το κίνητρο του… χάλκινου μεταλλίου και είναι σίγουρο πως θα προτιμούσαν να είχαν ήδη επιστρέψει στη βάση τους για να αφοσιωθούν στο πρωτάθλημα.