Μέσα σε λιγότερο από 48 ώρες, στις αρχές αυτής της εβδομάδας, ο Ντόναλντ Τραμπ επέτρεψε να ανεβεί στον λογαριασμό του στο Truth Social ένα προεκλογικό σποτάκι που συνέδεε μια νέα προεδρική του θητεία με ένα «ενοποιημένο Ράιχ» και μετά το κατέβασε· άφησε να εννοηθεί ότι θα ήταν ανοιχτός στο να περιορίσουν οι αμερικανικές Πολιτείες την πρόσβαση στα μέσα αντισύλληψης και μετά το πήρε πίσω· επίσης, κατηγόρησε ψευδώς τον Τζο Μπάιντεν πως είχε εξουσιοδοτήσει το FBI «να χρησιμοποιήσει θανάσιμη (φονική) βία» εναντίον του στη διάρκεια έρευνας που είχε πραγματοποιήσει στην κατοικία του στο Μαρ-α-Λάγκο το 2022 αναζητώντας απόρρητα έγγραφα που είχε πάρει μαζί του φεύγοντας από τον Λευκό Οίκο.

Από μια έννοια, λοιπόν, το μήνυμα που ανέβασε χθες στο Truth Social, διαβεβαιώνοντας πως αν επανεκλεγεί τον Νοέμβριο ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα αφήσει αμέσως ελεύθερο τον Ιβαν Γκέρσκοβιτς, τον δημοσιογράφο της «Wall Street Journal» που κρατάει εδώ και 14 μήνες ως ύποπτο υποτίθεται για «κατασκοπεία», δεν ήταν παρά η λογική συνέχεια για έναν άνθρωπο όπως αυτός, που κάνει τα πάντα ώστε να τραβάει την προσοχή.

Είναι, ωστόσο, πάντα εντυπωσιακό το πόσο ανοιχτά διαφημίζει ο Τραμπ την ιδιαίτερη σχέση του με τον πρόεδρο της Ρωσίας.

«Ο Ιβαν Γκέρσκοβιτς, ο δημοσιογράφος από τη “Wall Street Journal”, ο οποίος κρατείται από τη Ρωσία, θα απελευθερωθεί σχεδόν αμέσως μετά τις εκλογές, αλλά σίγουρα πριν αναλάβω καθήκοντα. Θα είναι ΣΠΙΤΙ, ΑΣΦΑΛΗΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ» έγραψε συγκεκριμένα ο Τραμπ. «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο πρόεδρος της Ρωσίας, θα το κάνει για μένα, αλλά όχι για οποιονδήποτε άλλον, και ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ!» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, απάντησε αρκετά ξερά. Είπε πως ο Πούτιν «δεν είχε φυσικά επαφές με τον Ντόναλντ Τραμπ» για το θέμα αυτό και επανέλαβε πως οι επαφές με την Ουάσιγκτον με σκοπό την οποιαδήποτε ανταλλαγή κρατουμένων πρέπει να διεξάγονται «απολύτως σιωπηρά και με απόλυτη διακριτικότητα» καθώς «αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να είναι αποτελεσματικές».

Ο Τζο Μπάιντεν έχει διαβεβαιώσει πως η κυβέρνησή του «πασχίζει καθημερινά» ώστε να διασφαλίσει την απελευθέρωση του Γκέρσκοβιτς και σύμφωνα με την ίδια τη «Wall Street Journal» η Ουάσινγκτον προετοιμάζει μια νέα πρόταση για μια συμφωνία απελευθέρωσής του.

Ο Τραμπ, από την πλευρά του, δεν εξήγησε πώς θα εξασφαλίσει αυτή την τελευταία. Ούτε βέβαια έχει αποκαλύψει ποτέ πώς θα βάλει τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία «μέσα σε 24 ώρες» αφότου επιστρέψει στον Λευκό Οίκο – απλώς το έχει ισχυριστεί.

Οσοι θυμούνται τον θαυμασμό που είχε εκφράσει επανειλημμένως για τον Πούτιν στη διάρκεια της θητείας του μπορούν να βγάλουν μόνοι τα συμπεράσματά τους.

Στήριξη από τη Νίκι Χέιλι

Η πρώην εσωκομματική του αντίπαλος στη μάχη για το ρεπουμπλικανικό προεδρικό χρίσμα, πάντως, η Νίκι Χέιλι, του προσέφερε προχθές τη στήριξή της, λέγοντας πως θα τον ψηφίσει τον Νοέμβριο, παρά τα πολλά που του έχει χρεώσει, χαρακτηρίζοντας τον Μπάιντεν «καταστροφή».

Το κλίμα στις ΗΠΑ το αποτύπωσε με τον καλύτερο όσο και τον πιο δυσοίωνο τρόπο δημοσκόπηση των Reuters / Ipsos, που έδειξε ότι δύο στους τρεις Αμερικανούς φοβούνται πως μπορεί να ξεσπάσει πολιτική βία μετά τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Αλλωστε μόλις ένα 47% των Ρεπουμπλικανών (έναντι 87% για τους Δημοκρατικούς) εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα αποτελέσματα θα είναι «ακριβή και νόμιμα».

Ποσοστά που ασφαλώς δεν είναι άσχετα με το γεγονός ότι ο Τραμπ έχει αρνηθεί σε πρόσφατες συνεντεύξεις να δεσμευτεί ότι θα αποδεχθεί τα αποτελέσματα των εκλογών και έχει περιγράψει σε προεκλογικές του συγκεντρώσεις τους Δημοκρατικούς ως «απατεώνες».