Σε αντίποινα θα προχωρήσει η Ρωσία κατά των χωρών της Δύσης, σε περίπτωση που αυτές χρησιμοποιήσουν παράνομα τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν «παγώσει», όπως μετέδωσε το πρακτορείο TASS, επικαλούμενο τον Ρώσο υπουργό οικονομικών Άντον Σιλουάνοφ.

Ωστόσο, ο Ρώσος αξιωματούχος δεν ξεκαθάρισε σε ποιες ακριβώς κινήσεις θα προβεί η Ομοσπονδία σε περίπτωση που Δυτικά κράτη αξιοποιήσουν περιουσιακά στοιχεία της«Μόσχας.

Τι προηγήθηκε

Να σημειωθεί πως η εξέλιξη αυτή ήρθε επ’ αφορμή των σχεδίων που επεξεργάζονται οι υπουργοί οικονομικών της  G7,  ούτως ώστε να αυξήσουν τη χρηματική τους αρωγή προς την Ουκρανία.

Οι Υπουργοί Οικονομικών της G7 συναντήθηκαν στη Στρέσα της Ιταλίας

Υπολογίζεται, άλλωστε, ότι οι G7 και οι συμμαχικές τους χώρες «πάγωσαν» περιουσιακά στοιχεία της Μόσχας αξίας 300 δισ. Δολαρίων, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022.

Τι είπαν στη Στρέσα

Η χρηματοδότηση για την Ουκρανία και η αντιμετώπιση της αυξανόμενης εξαγωγικής δύναμης της Κίνας ήταν τα θέματα που μονοπώλησαν την ατζέντα των υπουργών Οικονομικών κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

«Πραγματοποιούμε πρόοδο στις συζητήσεις μας για τα κέρδη που μπορούν να προκύψουν από αναξιοποίητα ρωσικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία προς όφελος της Ουκρανίας», ανέφεραν οι υπουργοί, μετά τη διήμερη συνεδρίαση στην πόλη Στρέσα της Β. Ιταλίας.

Πιέσεις από τις ΗΠΑ

Την ίδια ωρά, οι ΗΠΑ ασκούν έντονες πιέσεις στους συμμάχους τους στη G7 (Γερμανία, Καναδά κ.α.), να χορηγήσουν δάνειο – μαμούθ, 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς ενίσχυση της Ουκρανίας.

Πάντως, στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση των υπουργών δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα, γεγονός που υποδηλώνει κωλύματα. Αυτό επιβεβαιώθηκε και δια στόματος του Γερμανού υπουργού, Κρίστιαν Λίντερ, που μίλησε στους δημοσιογράφους.

Σε κάθε περίπτωση, το θέμα θα συζητηθεί στην επόμενη συνάντηση στα Μέσα του Ιουνίου, πάλι στην Ιταλία.