Λίγο πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) οδηγείται στην απομόνωση. H ναζιστική ρητορική του επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του κόμματος έφεραν το οριστικό διαζύγιο της Λεπέν με το AfD.

Η ηγεσία του AfD δεν είχε χθες άλλη επιλογή και τράβηξε χειρόφρενο. Ακύρωσε όλες τις προεκλογικές εμφανίσεις του επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του κόμματος Μαξιμίλιαν Κραχ. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι αποχωρεί και από το προεδρείο του κόμματος. Αλλά ήταν πλέον αργά. Ο εξοστρακισμός του AfD από την οικογένεια των ευρωπαίων ακροδεξιών ήταν αναπότρεπτος.

Ο επικεφαλής του ψηφο-δελτίου του γερμανικού AfD Μαξιμίλιαν Κραχ

Καταλύτης ήταν μια τελευταία συνέντευξη του Μαξιμίλιαν Κραχ στην ιταλική εφημερίδα «La Repubblica» και οι αναφορές του στο ναζιστικό σώμα των SS. «Δεν θα πω ποτέ ότι όποιος φορούσε στολή των SS ήταν αυτόματα εγκληματίας… Υπήρχε σίγουρα ένα υψηλό ποσοστό εγκληματιών, αλλά όχι μόνον» είπε ο Κραχ στην επίμαχη συνέντευξη. Δεν είναι η πρώτη φορά που ηγετικά στελέχη του AfD σχετικοποιούν τα εγκλήματα των ναζί. Ο «πατριάρχης» του AfD Αλεξάντερ Γκάουλαντ είχε χαρακτηρίσει παλαιότερα τη ναζιστική θηριωδία «κουτσουλιά της Ιστορίας». Την ίδια αναθεωρητική ρητορική ακολουθεί και ο Αλεξάντερ Κραχ για τις ναζιστικές μονάδες των SS που διαχειρίζονταν, μεταξύ άλλων, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και καταδικάστηκαν στη Δίκη της Νυρεμβέργης για εγκλήματα πολέμου.

Οι θηριωδίες των SS

Θηριωδίες διέπραξαν τα SS και στη Γαλλία. Αυτό δεν μπορεί να το παραβλέψει ούτε η Λεπέν. Στόχος της είναι να γίνει πρόεδρος της Γαλλίας στις επόμενες εκλογές και δεν μπορεί να κουβαλάει τα ναζιστικά βαρίδια του αδελφού κόμματος της Γερμανίας. Η Λεπέν είχε θορυβηθεί ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν αποκαλύφθηκε η μυστική σύναξη και στελεχών του AfD για την προετοιμασία του μαζικού εκτοπισμού προσφύγων και Γερμανών μεταναστευτικής προέλευσης σε περίπτωση ανόδου στην εξουσία.  Με τις δηλώσεις Κραχ για τα SS ήρθε η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Η ηγέτιδα της γαλλικής Εθνικής Συσπείρωσης Μαρίν Λεπέν

«Το AFD πηγαίνει από πρόκληση σε πρόκληση» δήλωσε η Λεπέν, «Καθυστερήσαμε την απόφασή μας, έχω πάρει αποστάσεις. Αλλά τώρα δεν είναι πλέον η ώρα για απόσταση, είναι καιρός για μια καθαρή ρήξη με αυτό το κίνημα, το οποίο δεν έχει αποτελεσματική ηγεσία και έχει τεθεί ξεκάθαρα υπό τον έλεγχο ριζοσπαστικών ομάδων στο εσωτερικό της». Ο ευρωβουλευτής Μαξιμίλιαν Κραχ είχε διαγραφεί δύο φορές από την ακροδεξιά ευρω-ομάδα ID. Τώρα, τόσο το κόμμα της Λεπέν Rassemblement National όσο και η ιταλική Λέγκα του Βορρά ανακοίνωσαν την οριστική διακοπή της συνεργασίας με το AfD.

Με μήνυμα στην πλατφόρμα Χ ο Κραχ είπε ότι οι δηλώσεις του χρησιμοποιήθηκαν ως πρόφαση για να πληγεί το κόμμα του. Ωστόσο παραμένει ένα από τα πλέον προβεβλημένα στελέχη του AfD με ακραία πολωτικό λόγο. Σε βιβλίο του που κυκλοφόρησε πρόσφατα, αλλά και σε δημόσιες εμφανίσεις του, προβάλλει έντονα ξενοφοβικές, ρατσιστικές και αντιφεμινιστικές απόψεις, π.χ. περί βιολογικής αδυναμίας της γυναίκας να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις υψηλόβαθμων αξιωμάτων, εξ ου και η χαμηλή εκπροσώπηση γυναικών σε διοικητικά συμβούλια επιχειρήσεων.