Ελεύθεροι αφέθηκαν οι εννέα Αιγύπτιοι διασωθέντες από το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου, οι οποίοι δικάζονταν με την κατηγορία των διακινητών και επιπλέον για την πρόκληση της βύθισης του αλιευτικού σκάφους στις 14 Ιουνίου 2023.

Μόνο 104 άνθρωποι επέζησαν και μόλις 82 σοροί περισυνελέχθησαν, ενώ ο αριθμός των επιβαινόντων ξεπερνούσε τους 600.

Οι κατηγορούμενοι αφέθηκαν τυπικά ελεύθεροι, αφού κρατούνται μόνο διοικητικά, με το δικαστήριο της Καλαμάτας, να κρίνει πως είναι αναρμόδιο για να εκδικάσει το ζήτημα διότι, όπως επισήμανε, το ναυάγιο συνέβη σε διεθνή ύδατα. Έτσι έκανε δεκτή τη βασική ένσταση των συνηγόρων υπεράσπισης.

Σημειώνεται ότι στο δικαστήριο κατέθεσαν ως μάρτυρες δυο λιμενικοί, οι οποίοι υποστήριξαν ότι το σκάφος βρισκόταν σε διεθνή ύδατα.

Στο άκουσμα της απόφασης, το ακροατήριο στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του ισογείου ξέσπασε σε χειροκροτήματα και συνθήματα, το ίδιο και οι συγκεντρωμένοι έξω από το δικαστικό μέγαρο της Καλαμάτας.

Ένταση έξω από τα δικαστήρια

Έξω από το δικαστικό μέγαρο το κλίμα ήταν ηλεκτρισμένο, με μέλη σωματείων, συνδικαλιστές και εκπροσώπους φορέων της Μεσσηνίας να πραγματοποιούν συγκέντρωση και τα ΜΑΤ να επιχειρούν να τους απομακρύνουν βίαια.

Από τη συμπλοκή  τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο Καλαμάτας, ένας διαδηλωτή, ενώ συνελήφθησαν τρεις άλλοι.

«700 ψυχές είναι θαμμένες, ντροπή σας», φώναζαν οι διαδηλωτές μετά την «απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ».

Η αστυνομία επιχείρησε να απομακρύνει τους διαδηλωτές