Δεν πίστευαν στα μάτια τους αρχαιολόγοι στην Λιθουανία, όταν, μέσα σε έναν μεσαιωνικό τάφο γυναίκας, κοσμήματα αμύθητης αξίας.

Θαμμένοι κοντά σε ένα μονοπάτι περιπάτου σε ένα πάρκο στη Λιθουανία οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τους ξεχασμένους για αιώνες θησαυρούς, όπως ανέφερε το Εθνικό Μουσείο της Λιθουανίας σε δελτίο τύπου της 15ης Μαΐου και σύμφωνα με πληροφορίες από το miamiherald.com.

Το πάρκο Verkių που βρίσκεται στα περίχωρα της πρωτεύουσας, Βίλνιους, διαθέτει πράσινο, δάση και ένα μεγάλο παλιό αρχοντικό.

Οι ανασκαφές ξεκίνησαν το 2008

Ανασκαφές στο πάρκο ξεκίνησαν το 2008 και αποκάλυψαν δώδεκα τάφους και αντικείμενα από τους μεσαιωνικούς χρόνους, ανέφερε το μουσείο. Η έκταση του μεσαιωνικού νεκροταφείου παρέμεινε έκτοτε ένα μυστήριο.

Οι αρχαιολόγοι επί το έργον. Πηγή φωτό: National Museum of Lithuania

Οι αρχαιολόγοι ήλπιζαν να λύσουν επιτέλους αυτό το μυστήριο. Κατά τη διάρκεια των πρόσφατων ανασκαφών, οι αρχαιολόγοι βρήκαν άλλο ένα ζευγάρι ταφών 600 ετών, δήλωσε το μουσείο. Οι τάφοι χρονολογούνται στην ίδια περίοδο του 13ου έως 14ου αιώνα με το υπόλοιπο νεκροταφείο.

Ένας μεσαιωνικός τάφος ανήκε σε μια μεσήλικη γυναίκα. Οι αρχαιολόγοι τον περιέγραψαν ως άφθονο και εξαιρετικό.

Τα κοσμήματα που βρέθηκαν

Η ακτινογραφία που έφερε στο φως τα κοσμήματα με τα οποία θάφτηκε η γυναίκα. Πηγή φωτό: National Museum of Lithuania

Μια ακτινογραφία δείχνει τα κοσμήματα 600 ετών που κοσμούσαν τη γυναίκα. Στο κεφάλι της κάθεται ένα στέμμα από τυλιγμένο ορείχαλκο. Ένα περιδέραιο από κοχύλια, χάντρες και μεταλλικά άγκιστρα κοσμεί το λαιμό της. Ένα βραχιόλι και δαχτυλίδια κοσμούν τα χέρια της, δήλωσε το μουσείο.

Η γυναίκα ήταν πιθανότατα θαμμένη μέσα σε έναν μανδύα. Δύο κλειδιά και ένα κεραμικό δοχείο ήταν τοποθετημένα στο πλευρό της και ένα κουδούνι είχε αφεθεί κοντά στα πόδια της, είπαν οι αρχαιολόγοι. Κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους, οι καμπάνες θεωρούνταν προστατευτικά αντικείμενα και συχνά θάβονταν μαζί με τις γυναίκες.

Ο δεύτερος τάφος ηλικίας 600 ετών δεν είχε τόσα πολλά αντικείμενα, είπε το μουσείο.

Οι αρχαιολόγοι αφαίρεσαν ένα μεγάλο τμήμα των τάφων και τα ανέλυσαν σε εργαστήριο. Τα ευρήματα θα αποκατασταθούν και θα μεταφερθούν στο Εθνικό Μουσείο της Λιθουανίας.