Τα ελαστικά αποτελούν το πιο νευραλγικό και σημαντικό στοιχείο του αυτοκινήτου, αφού με αυτά το ΙΧ μας έχει επαφή με το δρόμο. Η καλή κατάσταση της είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ασφαλή οδήγηση, την οικονομία καυσίμου και την μέγιστη απόδοση του αυτοκινήτου μας στις δύσκολες και απαιτητικές διαδρομές. Οι κίνδυνοι από τα φθαρμένα ελαστικά είναι μεγάλοι. Ένα φθαρμένο ελαστικό έχει ελλιπή πρόσφυση στο δρόμο, με αποτέλεσμα τα «κρατήματα» του στις στροφές, στο φρενάρισμα κ.α. να είναι ευάλωτα.

ΠΙΕΣΗ: Οι ειδικοί συνεχίζουν να αναφέρουν ότι η πίεση των ελαστικών παίζει σημαντικό ρόλο, τόσο στην ασφαλή οδήγηση όσο και στην οικονομία καυσίμου. Ένα ελαστικό με χαμηλότερη πίεση έχει αρνητική επίδραση στην οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου, μιας και η πρόσφυση του με την άσφαλτο έχει …πάρει διαζύγιο ενώ τα ελαστικά με μειωμένη πίεση αυξάνουν την κατανάλωση καυσίμου. Αυτά που προβλέπει ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου μας πρέπει να τα τηρούμε. Στο ταξίδι, η φόρτωση του αυτοκινήτου μπορεί να επηρεάσει την οδική συμπεριφορά του. Έτσι, αν ένας οδηγός έλκει με το ΙΧ του ένα τρέιλερ η πίεση των ελαστικών θα πρέπει να  αυξηθεί, κάτι για το οποίο μπορούν να σας συμβουλέψουν οι ειδικοί ενός βουλκανιζατέρ.

ΖΕΣΤΗ Ο ΕΧΘΡΟΣ ΤΩΝ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ

Ιδιαίτερα της ζεστές ημέρες η υπερθέρμανση των ελαστικών  από τις περιβαλλοντικές συνθήκες τα οδηγούν συνεχή συστολή και διαστολή με αποτέλεσμα τις απώλειες της πίεσης.

Όπως τονίζουν οι ειδικοί τα ελαστικά επηρεάζονται σημαντικά από τη ζέστη  η πίεση του είναι πιθανόν να επηρεαστεί. Για ποιο λόγο; Λόγω του ζεστού αέρα, ο όγκος αέρα στα ελαστικά μπορεί να διογκωθεί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επηρεαστεί. Για αυτό και οι οδηγοί σε περιόδους καύσωνα και υπερβολικών θερμοκρασιών θα πρέπει να τσεκάρουν την πίεση – ο κατασκευαστής αναφέρει σε ειδική πινακίδα στο εσωτερικό της πόρτας του οδηγού ποια είναι η ενδεδειγμένη πίεση για τα ελαστικά μας.

Η πίεση, δεν πρέπει να μεταβάλλεται. Για αυτό και οι θα πρέπει να τσεκάρουμε συχνά , τόσο κατά την περίοδο θερμών ημερών όσο και μετά το πέρας μιας ζεστής περιόδου.

Σημαντικό, ότι τα ελαστικά των αυτοκινήτων φέρουν υποχρεωτικά μια ετικέτα, που δίνει χρήσιμες ενημερωτικές πληροφορίες που αφορούν τη μάρκα, τη διάσταση, το αριθμός προϊόντος και άλλα δεδομένα – η συγκεκριμένη ετικέτα  επιβάλλεται από τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (είναι η γνωστή ετικέτα στα ελαστικά που έχει θεσπιστεί τα τελευταία χρόνια).

ΤΑ ΕΞΥΠΝΑ ΕΛΑΣΤΙΚΑ, ΠΩΣ ΜΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ

Σήμερα, στην αγορά έχουν βγει πολλές νέες τεχνολογίες σε μοντέλα που διαθέτουν σύστημα παρακολούθησης της πίεσης των ελαστικών. Ο οδηγός μπορεί να επιβλέπει την πίεση των ελαστικών ξεχωριστά για το καθένα, ενώ ειδοποιείται όταν υπάρχει απώλεια στην πίεση με φωτεινή ένδειξη στο ταμπλό. Αλλά και στον τομέα τεχνολογίας ελαστικών, υπάρχουν νέες εφαρμογές όπως η  ContiSense που περιλαμβάνει  αισθητήρες στο ελαστικό που μετρούν το βάθος του πέλματος και τη θερμοκρασία, ενώ παράλληλα, προειδοποιούν τον οδηγό για ζημιές στο ελαστικό. Ακόμη υπάρχει και  σύστημα ContiAdapt ρυθμίζει την πίεση του ελαστικού με στόχο την ιδανική προσαρμογή της επιφάνειας επαφής τού ελαστικού με τον δρόμο, ανάλογα με τις οδικές συνθήκες.