Τουρκικό κανάλι μετέδωσε ότι ματαιώθηκε η επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις ΗΠΑ, η οποία είχε προγραμματιστεί για τις 9 Μαΐου. Ο Τούρκος πρόεδρος είχε προσκληθεί από τον Τζο Μπάιντεν, προκειμένου να συζητηθούν κρίσιμα θέματα όπως τον πόλεμο στη Γάζα, οικονομικά και αμυντικά ζητήματα.

Σύμφωνα με το Oda TV, η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου ακυρώθηκε, καθώς η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ επικύρωσε το νομοσχέδιο που δίνει πακέτο βοήθειας ύψους 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ισραήλ.

Ξεκάθαρη η αιτία

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, όπου οι Ρεπουμπλικανοί έχουν την πλειοψηφία, ενέκρινε νομοσχέδιο ύψους 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων με βοήθεια από το Ισραήλ και την Ταϊβάν, τερματίζοντας έτσι ένα 6μηνο πολιτικό αδιέξοδο, την ώρα που τα αποθέματα της Ουκρανίας ήταν έτοιμα να εξατμιστούν στον πόλεμό της κατά της Ρωσίας

Το πακέτο των 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, όπου πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικάνοι, περιλαμβάνει 61 δισεκατομμύρια δολάρια για βοήθεια προς την Ουκρανία, 26 δισεκατομμύρια δολάρια για το Ισραήλ και 8 δισεκατομμύρια δολάρια για την ασφάλεια της περιοχής του Ινδο-Ειρηνικού (Ταϊβάν).

Από το πακέτο των 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων που διατίθεται στο Ισραήλ προβλέπεται ότι 9 δισεκατομμύρια δολάρια θα διατεθούν για ανθρωπιστική βοήθεια που θα χρησιμοποιηθεί σε διάφορες εμπόλεμες ζώνες, συμπεριλαμβανομένης της Γάζας.

Ανάρτηση από τον λογαριασμό του Haber Meydani

Λίγο αργότερα, την ίδια ανάρτηση έκανε ακόμα ένα τουρκικό δίκτυο, το Haber Meydani. Στην ανάρτηση αναφέρεται: «Η επίσημη επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις ΗΠΑ είχε προγραμματιστεί για τις 9 Μαϊου.

Ωστόσο, αναφέρθηκε ότι ακυρώθηκε η πρώτη συνάντηση του προέδρους της Τουρκίας με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο. Αιτία της ακύρωσης είναι η έγκριση του πακέτου βοήθειας ύψους 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Βουλή των Αντιπροσώπων, το οποίο θα δώσουν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ. »