Όταν ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ ανακοίνωναν την απόφασή τους να παραιτηθούν από τα βασιλικά τους αξιώματα, ο δούκας του Σάσεξ δήλωνε πως το Ηνωμένο Βασίλειο είναι το σπίτι του. «Και ένα μέρος που αγαπώ. Αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ» δήλωνε χαρακτηριστικά.

Τέσσερα χρόνια αργότερα φαίνεται ότι έχουν αλλάξει πολλά. Η DailyMail αποκαλύπτει πως ο πρίγκιπας Χάρι ενημέρωσε τα αρχεία του για να καταστήσει σαφές πως δεν ζει πλέον στη Βρετανία.

Τα αρχεία που δημοσιεύτηκαν από το Companies House σήμερα για τον πρίγκιπα Χάρι αναφέρουν ότι η χώρα του είναι πλέον οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Παλαιότερα είχε καταγραφεί το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η αλλαγή έρχεται καθώς αυξάνεται η πίεση στην κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να δημοσιοποιήσει τα αρχεία βίζας του πρίγκιπα Χάρι αφότου ο Αμερικανός πρέσβης στο Λονδίνο σχολίασε πως ο δούκας του Σάσεξ δεν θα απελαθεί όσο παραμένει ο πρόεδρος των Δημοκρατικών.

Η συντηρητική δεξαμενή σκέψης του ιδρύματος Heritage, που έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη για να ζητήσει τη δημοσιοποίηση του φακέλου, υπέβαλε τις παρατηρήσεις που έκανε η Jane Hartley ως μέρος της υπόθεσης.

Τα νέα στοιχεία που κατατέθηκαν στο Companies House εγείρουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το αν μπορεί να παραμείνει ως Σύμβουλος της Επικρατείας, ένα από τα επτά μέλη της βασιλικής οικογένειας που μπορούν να αντικαταστήσουν τον Μονάρχη εάν είναι στο εξωτερικό ή δεν είναι καλά.

Οι σύμβουλοι του κράτους, σύμφωνα με τον νόμο, υποχρεούνται να έχουν κατοικία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, ο πρίγκιπας Χάρι δεν έχει σπίτι στη χώρα αφότου ο βασιλιάς Κάρολος ζήτησε από τον δούκα του Σάσεξ να εκκενώσει το Frogmore Cottage, ένα δώρα από την αείμνηστη βασίλισσα Ελισάβετ.

Ο Dr Craig Prescott, ειδικός στο συνταγματικό δίκαιο, ανέφερε πέρυσι πως «βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητα νερά εδώ. Η κατάσταση του πρίγκιπα Χάρι δεν είναι κάτι που ο νόμος επιτρέπει εύκολα».

«Η ιδέα του δεύτερου γιου του βασιλιά να επιλέξει μια ζωή μακριά από τα βασιλικά καθήκοντα δεν είναι κάτι που έχει σκεφτεί ο νόμος και δεν μπορώ να φανταστώ ότι τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ θα ανησυχούσαν γι’ αυτό. Ο βασιλιάς Κάρολος είχε την ευκαιρία να τον απομακρύνει με τη νομοθεσία περί συμβούλων της πολιτείας πέρυσι, αλλά επέλεξε να μην το κάνει».

Μέχρι το 2022, Σύμβουλοι της Επικρατείας ήταν η βασίλισσα Καμίλα, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ, ο πρίγκιπας Χάρι, ο πρίγκιπας Άντριου και η μεγαλύτερη κόρη του πριγκίπισσα Βεατρίκη.

Ωστόσο, πολλοί θεώρησαν αυτή την κατάσταση ακατάλληλη, καθώς ο πρίγκιπας Χάρι, ο Δούκας του York, και η Βεατρίκη δεν εργάζονται για τη βασιλική οικογένεια.

Αργότερα την ίδια χρονιά, ο βασιλιάς Κάρολος ζήτησε από το Κοινοβούλιο να προσθέσει στη λίστα την αδερφή του πριγκίπισσα Άννα και τον μικρότερο αδερφό του πρίγκιπα Edward.

Γιατί ο Κάρολος δεν απομάκρυνε τον πρίγκιπα Χάρι

Αναφέρθηκε ότι ο βασιλιάς Κάρολος αποφάσισε να μην απομακρύνει τον πρίγκιπα Χάρι και τον Άντριου επειδή δεν ήθελε να κλιμακώσει τις οικογενειακές εντάσεις και πίστευε ότι ήταν απίθανο να τον αναπληρώσει ποτέ.

Η κατάσταση έκτοτε έχει γίνει ακόμα πιο επείγουσα λόγω της θεραπείας του βασιλιά Καρόλου για τον καρκίνο.

Το Heritage Foundation πιέζει το υπουργείο εσωτερικής ασφάλειας να ανοίξει τον φάκελο του πρίγκιπα Χάρι σύμφωνα με τους νόμους περί ελευθερίας της πληροφόρησης της Αμερικής.

Αφού παραδέχτηκε στα απομνημονεύματά του «Spare» ότι έπαιρνε κοκαΐνη, αντιμετώπισε ερωτήσεις σχετικά με το πώς μπόρεσε να μετακομίσει στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής όπου η παραδοχή της χρήσης ναρκωτικών μπορεί να εμποδίσει μια αίτηση βίζας.