Ένα νέο υποχρεωτικό πακέτο ασφαλείας που θα πρέπει να περιλαμβάνουν υποχρεωτικά τα αυτοκίνητα από το καλοκαίρι του 2024 θα αναγκάσουν τις αυτοκινητοβιομηχανίες να αυξήσουν και άλλο τις τιμές των συγκεκριμένων μοντέλων, αφού, πλέον, όπως αναφέρουν δεν υπάρχει κανένα περιθώριο απορρόφησης τους στο ήδη αυξημένο κόστος παραγωγής του.  Άλλωστε τα συγκεκριμένα συστήματα αφορούν συστήματα υποβοήθησης που τα τελευταία χρόνια έχουν παρασύρει σημαντικά τις τιμές των μοντέλων – και ιδίως των μικρών – προς τα επάνω. Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετά μοντέλα που ανήκουν στην κατηγορία των αυτοκινήτων πόλης, πλέον δεν συμφέρουν να παράγονται από τις εταιρείες αυτοκινήτων, μιας και το υποχρεωτικό πακέτο συστημάτων υποβοήθησης έχει εκτοξεύσει τις τιμές τους, τα τελευταία χρόνια. Και αυτός είναι και ο λόγος που πλέον η δημοφιλής κατηγορία των αυτοκινήτων πόλης  – που κάποτε κινούνταν στην «περιοχή» των 10.000 ευρώ  – αποτελούν είδος προς εξαφάνιση.

Το νέο πακέτο που αναμένεται να πλήξει και άλλο τις τιμές των αυτοκινήτων είναι οι νέοι κανονισμοί ασφαλείας της ΕΕ, γνωστοί και ως General Safety Regulations 2, που περιλαμβάνουν ένα νέο πακέτο – στο ήδη υπάρχον – συστημάτων υποβοήθησης και θα παρασύρουν τις τιμές, ιδιώς των μικρών και μικρομεσαίων προς τα επάνω.

Οι νέοι κανονισμοί ασφαλείας στα νέα μοντέλα, που θα έχουν υποχρεωτικά από τις 7 Ιουλίου 2024 θα αφορά αυτά που θα πωλούνται  στην ΕΕ.

Τα νέα συστήματα είναι η ανίχνευση ορίου ταχύτητας (Speed Limit Detection), η υποβοήθηση διατήρησης της λωρίδας κυκλοφορίας (Lane-Keeping Assistance) και η παρακολούθηση της προσοχής του οδηγού (Driver Attention Monitoring).

Τα νέα συστήματα δεν αποκλείεται να οδηγήσουν και άλλα μικρά μοντέλα, με οικονομικούς κινητήρες και άκρως δελεαστικές τιμές, στον «αφανισμό» τους, αφού αρκετά τέτοια οχήματα – της μικρής κατηγορίας ή αυτοκινήτων πόλης – δεν έχουν την τεχνική υποδομή στην πλατφόρμα τους ή είναι ασύμφορη για τις αυτοκινητοβιομηχανίες η προσαρμογή τους στα νέα δεδομένα που φέρνουν οι νέοι κανονισμοί ασφαλείας. Οπότε, όσα μικρά μοντέλα νέας τεχνολογίας θα δεχθούν τεχνικά τα νέα συστήματα ασφαλείας θα προσαρμοστούν από τις εταιρείες που τα παράγουν και οι τιμές τους.

Πάντως, το …τσουνάμι ανατιμήσεων στις τιμές των νέων αυτοκινήτων έχει ξεκινήσει εδώ και τέσσερα χρόνια, όπου εξαιτίας των αυξήσεων των πρώτων υλών αλλά και των μεταφορικών από τα εργοστάσια μέσω της θαλάσσιας οδού, οι υποψήφιοι αγοραστές βλέπουν χρόνο με το χρόνο δημοφιλή μοντέλα να κοστίζουν έως και 30 -40% παραπάνω σε σχέση με την προ covid περίοδο ή πριν τον ουκρανικό πόλεμο.

Και φυσικά έπεται και συνέχεια αφού η εφαρμογή των νέων προτύπων Euro 7 την περίοδο 2025-2026 θα οδηγήσει σε νέες αυξήσεις στις τιμές των ΙΧ. Τα νέα αντιρρυπαντικά πρότυπα θα παρασύρουν τους τιμοκαταλόγους των αντιπροσωπείων, με τα στελέχη της αγοράς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι τα επόμενα χρόνια το αυτοκίνητο θα γίνει απαγορευτικό ως προς την απόκτηση του για δεκάδες χιλιάδες υποψήφιους αγοραστές σε όλη την Ευρώπη.

Η Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) προβλέπει ότι η εφαρμογή των νέων προτύπων Euro 7 θα οδηγήσει σε ανατιμήσεις ύψους 2.000 ευρώ για κάθε νέο όχημα.