Σε έντονους εκλογικούς ρυθμούς κινείται η Νέα Αριστερά, με τα πρώτα ονόματα των υποψηφίων στις ευρωπαϊκές εκλογές της 9ης Ιουνίου να έχουν γίνει ήδη γνωστά, ενώ ταυτοχρόνως συνεχίζεται η πολιτική δραστηριότητα τόσο σε κοινοβουλευτικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο κοινωνικών κινημάτων.

Μετά τη διάσπαση από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και τη συγκρότησή της σε νέο φορέα -μια διαδικασία που κινήθηκε πολλαπλώς, σε τοπικό και σε πανελλαδικό επίπεδο- η μάχη των ευρωεκλογών θα αποτελέσει το πρώτο μεγάλο διακύβευμα της Νέας Αριστεράς. Εκεί, θα εντοπίσουν τα στελέχη που τη συγκροτούν τη συνολικότερη εκλογική δυναμική τους, θέτοντας αντιστοίχως και τον ορίζοντα για τις επόμενες εθνικές εκλογές, όποτε αυτές πραγματοποιηθούν.

Μέσα από τις διαδικασίες συγκρότησης επιβεβαιώθηκαν οι πρώτες δέκα υποψηφιότητες της Νέας Αριστεράς στις ευρωεκλογές που είναι οι Έλενα Όλγα Χρηστίδη, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, Κατερίνα Σαράντη, Νατάσα Ρωμανού, Λατίφ Νταρουίς, Αντώνης Μπόγρης, Στέλιος Κούλογλου, Μπάμπης Κασίμης, Ιφιγένεια Καμτσίδου και Θέμης Αμπλάς.

Ωστόσο, γρίφο αποτελεί η δυναμική που θα καταγράψει εντέλει το νέο εγχείρημα της Αριστεράς, με τις δημοσκοπήσεις παρότι καταγράφουν ανοδική τάση της Νέας Αριστεράς, την αναδεικνύουν στο όριο της εισόδου στο ευρωκοινοβούλιο.

Δημοσκοπήσεις: Εντός στην εκτίμηση, εκτός στην πρόθεση

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν τον Απρίλιο, η Νέα Αριστερά αποτυπώνεται κατά μέσο όρο στην πρόθεση ψήφου στο 2,76%, ενώ στην εκτίμηση ψήφου στο 3,28%.

Συγκεκριμένα, στη δημοσκόπηση της Pulse για τον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» η Νέα Αριστερά στην πρόθεση ψήφου καταγράφεται στο 2,5%, ενώ στην εκτίμηση στο 3%.

Στη δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού «Open» η Νέα Αριστερά αποτυπώνεται στην πρόθεση ψήφου στο 3% (αναγωγή στο σύνολο 3,8%). Στην ίδια μέτρηση διαπιστώνεται η εισροή ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ περί 11,3% των ερωτηθέντων, όπως και 2,7% από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Όσον αφορά τη δημοσκόπηση της Alco για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού «Alpha», η Νέα Αριστερά αποτυπώνεται στην πρόθεση ψήφου στο 2,5%. Στην εκτίμηση ψήφου καταγράφει 3,4%.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της «Palmos Analysis» για την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» η Νέα Αριστερά βρίσκεται στην αναγωγή επί των έγκυρων στο 4%. Το κάτω όριό της είναι το 2,8% ενώ το υψηλότερο στο 5,2%, όπως σημειώνεται στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση.

Τέλος, στη δημοσκόπηση της GPO για την εφημερίδα «Παραπολιτικά», η Νέα Αριστερά εντοπίζεται στο 1,8% στην πρόθεση ψήφου, ενώ 2,2% στην εκτίμηση ψήφου.

Διαπιστώνεται ότι η Νέα Αριστερά από τον Ιανουάριο και έπειτα καταγράφει ανοδική τάση στις δημοσκοπήσεις αλλά με αργούς ρυθμούς. Ωστόσο, είναι γεγονός, πως μια ενδεχόμενη καταγραφή στις ευρωεκλογές σε ψηλή τιμή μπορεί να προσφέρει στον νέο πολιτικό φορέα ώς και δύο ευρωβουλευτές, ενώ, μια χαμηλή, να τον αφήσει εκτός ευρωκοινοβουλίου -μόλις λίγους μήνες μετά τη συγκρότησή της, κάτι που μπορεί να ληφθεί ως και «αποτυχία».

Στελέχη Νέας Αριστεράς στο in: Καταγραφόμαστε ως μια υπαρκτή δύναμη που αργά και σταθερά αυξάνει τα ποσοστά της

Στελέχη της Νέας Αριστεράς, μιλώντας στο in, υπογράμμισαν ότι «οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν την κρίση που διέρχεται το πολιτικό σύστημα και την απαξίωση των πολιτών προς την κάλπη των ευρωεκλογών».

Τονίζουν -στηριζόμενοι στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων- πως «αποτυπώνεται ωστόσο και η κυβερνητική φθορά που οφείλεται κυρίως στην κοινωνική αντιπολίτευση και τη δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντι στην αδυναμία της κυβέρνησης να απαντήσει στα καθημερινά προβλήματα και στο μείζον αίτημα της δικαιοσύνης και της διαφάνειας».

Υπογραμμίζουν ακόμη ότι «προκύπτει επίσης η ανάγκη για ισχυρή, ουσιαστική και πολιτική αντιπολίτευση στα Αριστερά της ΝΔ».

Παράλληλα τονίζουν πως η Νέα Αριστερά καταγράφεται πλέον ως μια υπαρκτή δύναμη που αργά και σταθερά αυξάνει τα ποσοστά της. Όπως εκτιμούν «η εκλογική καταγραφή θα είναι μεγαλύτερη από αυτό που σήμερα καταγράφεται όσο αυξάνεται η ορατότητά μας και σε αυτό θα συμβάλλει μεταξύ άλλων η προγραμματική μας πρόταση και η σύσταση του ευρωψηφοδελτίου μας».