Οι ομιλητές τόνωσαν όσο μπορούσαν το κομματικό φρόνημα. Η απόφαση του ιδρυτή της να βάλει τη χώρα στην ΕΟΚ παρουσιάστηκε σαν πειστήριο της προσήλωσης της σημερινής ΝΔ στην Ευρωπαϊκή Ενωση ίσως περισσότερες φορές κι απ’ όσες αντέχουν οι παλιοί νεοδημοκράτες, οι ορθόδοξοι. Στο Ζάππειο στήθηκε μέχρι και κατάστημα με σουβενίρ, ώστε να αγοράσουν οι σύνεδροι κούπες με τον πυρσό που επέστρεψε για τα 50α γενέθλια του κόμματος. Οι πολιτικοί συγγενείς από το εξωτερικό επαίνεσαν τη ΝΔ ως το ισχυρότερο μέλος του ΕΛΚ.

Το επετειακό συνέδριό της, όμως, δεν έβγαλε ειδήσεις. Μόνο λάτρεις των παραπολιτικών τού αφιέρωσαν λίγο χρόνο προκειμένου να ερμηνεύσουν την επιλογή των δυο πρώην πρωθυπουργών της να μη μιλήσουν.

Μερικοί, ας πούμε, συμπέραναν πως εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τον μητσοτακικό προσανατολισμό του κόμματος. Αλλοι, πάλι, διαπίστωσαν ότι όποτε ανοίγουν το στόμα τους δημιουργούν προβλήματα στον νυν αρχηγό. Για τους μεν, δηλαδή, υπονόμευσαν την προσπάθεια συσπείρωσης ενόψει ευρωεκλογών, ενώ για τους δε την ενίσχυσαν. Και κάπως έτσι επιβεβαιώθηκε πως το καλό με τη σιωπή είναι ότι την «ακούει» ο καθένας όπως τον βολεύει.

Δεξαμενή

Οι δε αντίπαλοι πρόσεξαν μόνο την ομιλία του υπουργού Αμυνας, χρεώνοντάς του ας γιούζουαλ μια απόπειρα έκφρασης της καραμανλικής φυλής.

Ο Πρωθυπουργός, ωστόσο, δεν έχασε την ευκαιρία να απευθυνθεί και σε εκείνους που ψηφίζουν ΝΔ χωρίς να νιώθουν ταύτιση μαζί της. Η ευρωκάλπη, προειδοποίησε ξανά, είναι καθοριστική επειδή «στον τόπο μας η αντιπολίτευση βλέπει αυτές τις εκλογές ως έναν πολιορκητικό κριό που θα χρησιμοποιηθεί για να κλονιστεί η πολιτική σταθερότητα στο εσωτερικό».

Τονίζοντας το προεκλογικό δίλημμα που θέτει το κόμμα του στο event το οποίο σχεδιάστηκε σαν άσκηση επαναπροσέγγισης της παραδοσιακής του βάσης, ο Μητσοτάκης ανέδειξε την εκλογική δεξαμενή στην οποία οφείλει η ΝΔ την πρωτιά της: τους ορθολογικούς μετριοπαθείς ψηφοφόρους που δεν μοιάζουν σε τίποτα με τους θαμώνες των γαλάζιων καφενείων της δεκαετίας του 1980.

Τους ψηφοφόρους οι οποίοι δεν δελεάζονται με μεμοραμπίλια, ούτε γοητεύονται από γιγαντοαφίσες των παλιών προέδρων. Για να τους «συσπειρώσει» αυτούς η ΝΔ πριν από μια χαλαρή εθνική

αναμέτρηση, πάντως, χρειάζεται πλέον να τους πείσει ότι η κυβέρνηση είναι ικανή – κι όχι απλά ικανότερη απ΄τους αντιπολιτευόμενους – και να λύνει προβλήματα και να προλαβαίνει την εμφάνισή τους.