Ποιο θα είναι το μέλλον της χολιγουντιανής εταιρείας Disney που βρίσκεται αντιμέτωπη με μια αναμέτρηση μεταξύ επενδυτών και μετόχων για τη θέση της ηγεσίας; Σήμερα οι επενδυτές του γίγαντα του Χόλιγουντ και μέτοχοι του στούντιο αποφασίζουν αν θα εμπιστευτούν το όραμα του Μπομπ Αϊγκερ ή θα δώσουν την ψήφο τους στον Νέλσον Πελτζ, έναν δισεκατομμυριούχο ακτιβιστή επενδυτή που απαιτεί αλλαγή.

Το μαγικό βασίλειο και χώρα του Μίκι Μάους πιέζεται καθώς τα ταμεία έκαναν ασήμαντες εισπράξεις, όπως γράφει η «Guardian» και η επένδυση σε υπηρεσίες streaming της πλατφόρμας Disney+ είναι δαπανηρή. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Μπομπ Αϊγκερ, το νυν αφεντικό της Disney, προσπαθεί να πείσει τους μετόχους ότι έχει τη σωστή ομάδα συνεργατών για να αναζωογονήσει τον όμιλο ψυχαγωγίας.

Η αναζήτηση του επόμενου διευθύνοντος συμβούλου της Disney και η ανάγκη εντοπισμού νέων τομέων ανάπτυξης σε μια ταχέως μεταβαλλόμενη επιχείρηση ψυχαγωγίας απασχολούν τον Αϊγκερ. Η Disney μπήκε στη δίνη με το περιοδικό «Variety» να χαρακτηρίζει «ζοφερή» την περσινή χρονιά, όταν το μουσικό παραμύθι κινουμένων σχεδίων «Wish» προστέθηκε στον κατάλογο απογοήτευσης που είχαν δημιουργήσει και άλλες παραγωγές της εταιρείας, όπως οι ταινίες «The Marvels»,

«Ο Ιντιάνα Τζόουνς και ο Δίσκος του Πεπρωμένου», «Στοιχειωμένο αρχοντικό« και «Ant-Man και Wasp: Κβαντομανία».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Guardian» o Αϊγκερ είναι άριστος διαπραγματευτής, συνεργάζεται στενά με τους ανθρώπους που φτιάχνουν τις ταινίες και τις σειρές της Disney και έχει ήδη ανακοινώσει εντυπωσιακές συνεργασίες με την Τέιλορ Σουίφτ για την προβολή της ταινίας συναυλίας της «Era’s Tour» στο Disney+, αλλά και την Epic Games, τη δημιουργό του βιντεοπαιχνιδιού «Fortnite».

Αν και ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Νέλσον Πελτζ έχει δηλώσει ότι επικεντρώνεται στην αλλαγή των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της Disney, έθεσε επίσης θέμα με το casting των ταινιών της. «Γιατί πρέπει να έχω μια Marvel που να αποτελείται μόνο από γυναίκες;» αναρωτήθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στους «Financial Times». «Οχι ότι έχω κάτι εναντίον των γυναικών, αλλά γιατί πρέπει να το κάνω αυτό;» είπε και συνέχισε την ένστασή του απέναντι στο πρόταγμα της εποχής για συμπερίληψη: «Γιατί δεν μπορώ να έχω χαρακτήρες Marvels που να είναι άντρες και γυναίκες; Γιατί πρέπει να έχω ένα καστ που να αποτελείται μόνο από μαύρους;».

Ο Τζορτζ Λούκας

Στο μεταξύ ο Τζορτζ Λούκας, ο οποίος πούλησε τα δικαιώματα χρήσης του «Star Wars» στην Disney το 2012, παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους μεμονωμένους επενδυτές της εταιρείας. «Η δημιουργία μαγείας δεν είναι για ερασιτέχνες» ανέφερε σε δήλωσή του τον περασμένο μήνα με την οποία επαινούσε τον Αϊγκερ. «Κανείς δεν γνωρίζει την Disney καλύτερα από εκείνον». Ετσι η ένταση φαίνεται να αυξάνεται στο εσωτερικό του οίκου του Μίκι Μάους. «Είναι εκπληκτικό το πόσο πολλούς πόρους βάζει η Disney σε αυτόν τον αγώνα» δήλωσε ένας μέτοχος, ο οποίος είπε ότι υπάρχει «σαφής ανησυχία ότι ο Πελτζ και ο σύμβουλός του θα μπορούσαν να πάρουν μια θέση στο συμβούλιο των μετόχων».