Η τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα δεν έχει θορυβήσει μόνο το Κρεμλίνο για την έντασή της, αλλά και τις ΗΠΑ. Δεδομένου λοιπόν ότι η πρόληψη είναι ο Νο 1 στόχος όλων των υπηρεσιών ασφαλείας, πως θα μπορούσε η Ουάσιγκτον να αποφύγει έναν παρόμοιο εφιάλτη;

Οι επιθέσεις σε ευάλωτους στόχους και πολυσύχναστα μέρη (ST-CPs), όπως το Crocus City Hall, αντιπροσωπεύουν μια σημαντική πρόκληση.

Είχε προηγηθεί εντολή του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ για την διεξαγωγή έρευνας και ανάπτυξης μεθόδων για τη μείωση των περιστατικών και των ανθρώπινων απεωλειών από αυτούς τους τύπους επιθέσεων.

Σε μελέτη της δεξαμενής σκέψης RAND που δημοσιεύτηκε στις 27 Μαρτίου 2024 γίνεται τέτοια αξιολόγηση του τοπίου των απειλών για πολυσύχναστα μέρη προτείνοντας αντίστοιχα μέτρα ασφαλείας.

Όπως αναφέρει η μελέτη ο αριθμός των σχεδίων επίθεσης είναι σε γενικές γραμμές ευθυγραμμισμένος με τον αριθμό των περιφερειακών πληθυσμών.

Στις ΗΠΑ τα πιο κοινά κίνητρα για επιθέσεις ήταν προσωπικά, ακολουθούμενα από τρομοκρατικά και εξτρεμιστικά κίνητρα. Εκπαιδευτικά ιδρύματα και χώροι εργασίας είναι οι πιο συχνοί στόχοι τέτοιων επιθέσεων.

Οι περισσότεροι θάνατοι καταγράφηκαν από επιθέσεις σε πολυσύχναστα μέρη, όπως τόποι λατρείας, εμπορικά κέντρα, εστιατόρια, μπαρ και νυχτερινά κέντρα.

Οι ερευνητές εντόπισαν πως για την υπεράσπιση τέτοιων πολυσύχναστων τοποθεσιών, χρειάζεται μια πολυεπίπεδη προσέγγιση συνδυάζοντας μέτρα ασφαλείας για να αυξήσουν τις πιθανότητες να σταματήσουν μια επίθεση ή να μετριάσουν τη φονικότητά τους.

Επίσης, μπορεί να παίξει ρόλο και το κοινό καθώς πρέπει να γνωρίζει ποια «προειδοποιητικά» σημάδια πρέπει να αναζητήσει και πώς να τα αναφέρει στις αρχές.

Τα συστήματα ελέγχου πρόσβασης, όπως κλειδαριές, τα ασφαλισμένα παράθυρα και ασφαλείς είσοδοι, σύμφωνα με την έρευνα αποδείχτηκαν αποτελεσματικά και αποδοτικά.

Οι ειδικοί της RAND αναφέρουν πως οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί ένας επίδοξος εισβολέας για να εκτελέσει επιτυχώς μια φονική επίθεση είναι σαν μια αλυσίδα, την οποία οι αρχές πρέπει να σπάσουν.

Ειδικότερα, ένας εισβολέας πρέπει να κάνει πολλά βήματα για να ολοκληρώσει μια επίθεση υψηλού θανάτου. Πρέπει να αφοσιωθεί πλήρως, να σχεδιάσει, να αποκτήσει όπλα και δεξιότητες και να κάνει άλλες προετοιμασίες χωρίς να εντοπιστεί και να προδοθεί.

Μόλις εμφανιστεί στη σκηνή, ο εισβολέας πρέπει να περάσει από τα επίπεδα ασφαλείας της τοποθεσίας και να μπλεχτούν με το πλήθος γρήγορα.

Οι ερευνητές λένε πως μια προσέγγιση βασισμένη σε επίπεδα βοηθά τα μέτρα ασφαλείας να συνδυαστούν για να βελτιώσουν τις πιθανότητες να σταματήσει ή να μετριαστεί μια επίθεση σε οποιοδήποτε από αυτά τα στάδια.

«Αν δεις κάτι μίλα»

Τα μέτρα πρόληψης είναι ίσως οι πιο σημαντικοί παράγοντες για το σπάσιμο της «αλυσίδας» επίθεσης, επειδή έχουν ακυρωθεί πολλά σχέδια πριν φτάσουν στην εκτέλεσή τους.

Οι αναφορές για προειδοποιητικές πινακίδες ήταν καθοριστικές. Ωστόσο, το κοινό πρέπει να γνωρίζει τι πρέπει να αναζητήσει και πώς, και οι αρχές χρειάζονται ομάδες αξιολόγησης απειλών και εκπαίδευση για να αξιολογήσουν συμβουλές και να παρακολουθήσουν κατάλληλα.

Τα συστήματα πρόσβασης και ελέγχου εισόδου, συμπεριλαμβανομένων των κλειδαριών, των ασφαλισμένων παραθύρων και των ασφαλών χώρων εισόδου, ήταν αποτελεσματικά και αποτελεσματικά στην προστασία από επιτιθέμενους.

Τόσο οι παρευρισκόμενοι όσο και η ασφάλεια στα μέρη αυτά είναι αποτελεσματικά στην αναχαίτιση των επιθέσεων. Ομάδες περαστικών που αντιμετωπίζουν σκοπευτές ήταν πολύ αποτελεσματικές στον τερματισμό των επιθέσεων.

Γι αυτό και οι ειδικοί προτρέπουν τις Αρχές να βελτιώσουν τις καμπάνιες τύπου «δείτε κάτι, πείτε κάτι» όπως και να αξιολογήσουν εκστρατείες για τη μείωση των ψευδών απειλών βίας.