Ρωσικά στρατεύματα εξαπέλυσαν σήμερα (28/3) νέες επιθέσεις στην ανατολική Ουκρανία, όπου αναφέρονται σφοδρές μάχες γύρω από τις κατεστραμμένες πόλεις Αβντιίβκα και Μπαχμούτ.

Στην καθιερωμένη ενημέρωσή του, το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας ανέφερε σήμερα προέλαση ρωσικών δυνάμεων προς τέσσερις τοποθεσίες.

Κατά μήκος της γραμμής του μετώπου από τα νότια προς τα ανατολικά τμήματα της Ουκρανίας, μαίνονταν συνολικά 48 μάχες, σύμφωνα με την σχετική ενημέρωση. Αναφέρθηκαν επίσης αεροπορικά πλήγματα και βολές πυροβολικού κοντά στο Χάρκοβο.

Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) υπογραμμίζει ότι δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει τις αναφορές για τις εξελίξεις στο πεδίο των μαχών.

Το Κίεβο ζήτησε μέσα αντιαεροπορικής άμυνας

Εν τω μεταξύ, η Ουκρανία ζήτησε κατά τη διάρκεια της σημερινής έκτακτης συνόδου του Συμβουλίου ΝΑΤΟ- Ουκρανίας από τους δυτικούς της εταίρους να την προμηθεύσουν με αντιαεροπορικά μέσα μετά το κύμα των ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων σε κρίσιμης σημασίας ενεργειακές υποδομές, ανέφερε η ουκρανική αποστολή στο ΝΑΤΟ.

Την περασμένη Παρασκευή η Ρωσία πραγματοποίησε τις μεγαλύτερες αεροπορικές επιδρομές στο ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας από την έναρξη της εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022, προκαλώντας ζημιές σε μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο μεγαλύτερο φράγμα και προκαλώντας διακοπές ρεύματος σε αρκετές περιοχές στις οποίες κατοικούν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι.

Η ουκρανική αποστολή δήλωσε στην πλατφόρμα Χ ότι ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ ενημέρωσε τους εταίρους μετά τις επιθέσεις, παροτρύνοντάς τους να παράσχουν περισσότερο εξοπλισμό για να αντιμετωπίσουν επερχόμενες επιθέσεις.

Η Μόσχα περιέγραψε τις πρόσφατες επιθέσεις ως μέρος μιας σειράς επιθέσεων «αντιποίνων» για τις επιθέσεις που πραγματοποίησε το Κίεβο σε περιοχές της Ρωσίας και αύξησε την χρήση των βαλλιστικών πυραύλων που είναι πιο δύσκολο να αναχαιτιστούν.