Με την εσωτερική ασφάλεια παραδομένη σε αυτόκλητους φρουρούς και την κυβέρνηση να έχει υποταχτεί στους πλέον ακραίους πολιτικούς, η διευρυμένη οπλοκατοχή όχι μόνο αδυνατεί να αντιμετωπίσει τη Χαμάς, αλλά σκοτώνει Ισραηλινούς πολίτες!

Η 7η Οκτωβρίου κατέστρεψε το αίσθημα της προσωπικής ασφάλειας σε ολόκληρη τη χώρα και πολλοί Ισραηλινοί έχουν αρχίσει να οργανώνουν τις δικές τους ad hoc ρυθμίσεις ασφαλείας τόσο στα χωριά όσο και στα κιμπούτς.

Αυτή η ανταπόκριση περιλαμβάνει μια σημαντική αύξηση των αιτήσεων για άδειες όπλων, με περισσότερους από 270.000 Ισραηλινούς να υποβάλλουν αίτηση μεταξύ 7 Οκτωβρίου και 25 Δεκεμβρίου. Αξιωματούχοι της αστυνομίας αναφέρουν μια αξιοσημείωτη αύξηση στις ομάδες ταχείας αντίδρασης των πολιτών, οι οποίες έχουν εκτοξευτεί από 70 μονάδες σε 900, ενσωματώνοντας περισσότερους πάνω από 10.000 εθελοντές.

Σύμφωνα με τον Ισραηλινό δημοσιογράφο Ετάν Νεχίν ο φόβος και η ένταση σε ολόκληρο το Ισραήλ από τη σφαγή από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, σε συνδυασμό με την ανησυχητική τροπή που πήραν οι πολιτικές εσωτερικής ασφάλειας, δημιούργησαν μια ατμόσφαιρα ένοπλης παράνοιας—και οδήγησαν στην εξάπλωση ένοπλων πολιτοφυλακών με λίγη εκπαίδευση και επιθετική νοοτροπία.

Όπως αναφέρει ο Ισραηλινός στο Foreign Policy, τα όπλα που αγοράζουν εκατοντάδες χιλιάδες Ισραηλινοί όχι μόνο αδυνατούν να αντιμετωπίσουν την τρομοκρατία, αλλά σκοτώνουν τους ίδιους του Ισραηλινούς. Ενδεικτικά τα ξημερώματα της 11ης Ιανουαρίου, ένας 21χρονος πυροβολήθηκε θανάσιμα στον οικισμό Maale Adumim στη Δυτική Όχθη, ακριβώς απέναντι από την Πράσινη Γραμμή από την Ιερουσαλήμ.

Αποκαλύφθηκε ότι ένας από τους υπόπτους είχε πρόσφατα αποκτήσει την άδεια οπλοφορίας του, χάρη στην πρόσφατα χαλαρή πολιτική πυροβόλων όπλων του υπουργού Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ.

Σε άλλο περιστατικό, στις 30 Νοεμβρίου 2023, μια επίθεση με πυροβολισμούς στην είσοδο της Ιερουσαλήμ είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τεσσάρων Ισραηλινών. Ένας εξ’ αυτών ο 38χρονος δικηγόρος Yuval Doron Castleman, που βρισκόταν στο σημείο, χρησιμοποίησε το όπλο του ωστόσο πυροβολήθηκε κατά λάθος από τον έφεδρο στρατιώτη Aviad Frija, μέλος της ακροδεξιάς ομάδας εποίκων Hilltop Youth.

Παρά το γεγονός ότι ο Castleman γονάτισε, και πέταξε το όπλο του, μόλις κατέφθασαν οι στρατιώτες, ο Aviad Frija τον σκότωσε.  Ο Frija τέθηκε αρχικά σε κατ’ οίκον περιορισμό, αλλά αφέθηκε ελεύθερος στις αρχές Ιανουαρίου με τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, να δηλώνει απλά: «Έτσι είναι η ζωή».

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι ο στρατιώτης έδρασε σε αυτοάμυνα.

«Οι έφεδροι δεν συνήθιζαν να βγάζουν όπλα αμέσως», είπε ο Εϊτάι Μακ, δικηγόρος που γνωρίζει καλά τον χώρο της βιομηχανίας όπλων του Ισραήλ. «Είναι αποτέλεσμα του χαοτικού περιβάλλοντος σε συνδυασμό με τις δεξιές πολιτικές. Οι μονάδες ταχείας αντίδρασης υποτίθεται ότι συνδέονται με την αστυνομία. Υποτίθεται ότι τους εκπαιδεύουν. Αλλά με τόσες μονάδες και τόσα πολλά όπλα, η αστυνομία δεν μπορεί να τα επιβλέπει όλα».

Δεν ξεκίνησε με την επίθεση της Χαμάς

Ωστόσο, όπως τονίζει ο Ετάν Νεχίν, αυτή η εκτόξευση της κατοχής όπλων δεν είναι απλώς μια αυθόρμητη αντίδραση ενός ανήσυχου πληθυσμού, αλλά μάλλον το αποτέλεσμα πολιτικών υπέρ των όπλων που υποστηρίζονται από τη σκληρή δεξιά, οι οποίες έχουν ενταθεί υπό την επιρροή του Μπεν Γκβιρ τον περασμένο χρόνο.

Αυτή η αλλαγή πολιτικής προς μεγαλύτερη προσβασιμότητα και κατοχή όπλων είναι μια υπολογισμένη κίνηση που ευθυγραμμίζεται με την ατζέντα της σκληρής δεξιάς, και όχι απλώς μια άμεση απάντηση στο δημόσιο ενδιαφέρον.

Ο Μπεν Γκβιρ έχει υποστηρίξει την αύξηση της ιδιωτικής κατοχής όπλων, χαλαρώνοντας σημαντικά τους παραδοσιακά αυστηρούς νόμους ελέγχου των όπλων της χώρας και διευκολύνοντας τους κανόνες εμπλοκής για τους αστυνομικούς. Τον περασμένο Αύγουστο, μάλιστα, ο Μπεν Γκβίρ επαίνεσε δημόσια έναν Ισραηλινό έποικο που πυροβόλησε θανάσιμα έναν Παλαιστίνιο έφηβο.

«Για τη σκληρή δεξιά, τα όπλα δεν είναι μια ρεαλιστική αναγκαιότητα, αλλά μια ιδεολογική πεποίθηση».

Η ατζέντα του Μπεν Γκβιρ ήταν ξεκάθαρη πολύ πριν από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Foreign Policy. Αφού ανέλαβε καθήκοντα στα τέλη του 2022, διέταξε την αστυνομία να καταργήσει την πρακτική να απαιτεί από τους πολίτες που εμπλέκονται σε επίθεση να παραδίδουν τα όπλα τους για έρευνα.

«Πρέπει να επιστρέψουμε στα 20 χρόνια πριν, στη Δεύτερη Ιντιφάντα», είπε ο Εϊτάι Μακ. «Σε απάντηση στην Ιντιφάντα, το Ισραήλ είδε έναν πολλαπλασιασμό των φρουρών ασφαλείας σε δημόσιους χώρους, από καφετέριες σε εμπορικά κέντρα έως σιδηροδρομικούς σταθμούς, με δεκάδες χιλιάδες από αυτούς οπλισμένους. Στα τέλη της δεκαετίας του 2010, όταν ο τότε υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Gilad Erdan που έφερε νόμο μειώνοντας το ηλιακό όριο για την οπλοκατοχή. Στη συνέχεια, στις τελευταίες εκλογές τον Νοέμβριο του 2022, ο Μπεν Γκβιρ έχει χαλαρώσει ακόμη περισσότερο αυτούς τους νόμους» αναφέρει ο Μακ.

Ιδιωτικοποίηση επιβολής του νόμου

Για τον Μπεν Γκβίρ και τους ομοϊδεάτες του, η 7η Οκτωβρίου ήταν μια ευκαιρία. Οι νέοι κανονισμοί που ξεκίνησε ο Μπεν Γκβιρ έχουν μειώσει σημαντικά τα κριτήρια για την απόκτηση πυροβόλων όπλων.  Οι κανονισμοί αδειοδότησης έχουν χαλαρώσει και δεν απαιτούνται πλέον συνεντεύξεις. Τα μέλη των κιμπουτς μπορούν πλέον να αποκτήσουν άδειες όπλων μέσω των γεωργικών ενώσεων τους.

«Ο Μπεν-Γκβίρ έχει αποδυναμώσει σκόπιμα την αστυνομία για να δημιουργήσει μια «εθνική φρουρά». Η ιδιωτικοποίηση της επιβολής του νόμου δεν αφήνει στους πολίτες άλλη επιλογή από το να προστατεύσουν τον εαυτό τους», είπε ο Μακ.

Η εγκληματικότητα έχει επίσης αυξηθεί. Στις αρχές του 2024, μια γυναίκα δέχτηκε σεξουαλική επίθεση υπό την απειλή όπλου, φέρεται ότι από έναν άνδρα που είχε αποκτήσει το όπλο του μετά την χαλάρωση των κανονισμών του Μπεν-Γκβιρ. Μέσα στο 2023 στο Ισραήλ δολοφονήθηκαν 244 Άραβες από τέτοια περιστατικά με όπλα, σφαγή.

Την ίδια στιγμή όμως, της οπλοκατοχής δεν απολαμβάνουν όσοι είναι… διαφωνούντες στις κυβερνητικές πολιτικές. Οι άδειες πολλών μελών της ομάδας κατά του Νετανιάχου «Brothers in Arms» αφαιρέθηκαν για «ευνόητους λόγους», με τα μέλη να λένε ότι στοχοποιήθηκαν για την αντικυβερνητική τους στάση.

Σύμφωνα με εντολή του Μπεν Γκβιρ η αστυνομία μπορεί να χρησιμοποιεί πραγματικά πυρά εναντίον εκείνων που κλείνουν τους δρόμους, εμποδίζοντας την κίνηση του προσωπικού του στρατού και την πρόσβαση σε οικισμούς.

Μικρές στρατιές ακροδεξιών Ισραηλινών

Όπως υποστηρίζει έτσι ο Ισραηλινός δικηγόρος, για τη σκληρή δεξιά, τα όπλα δεν είναι μια ρεαλιστική αναγκαιότητα, αλλά μια ιδεολογική πεποίθηση».

Με τόσα πολλά όπλα και ομάδες πολιτών να οργανώνονται, υπάρχει ανησυχία ότι ορισμένα από αυτά τα όπλα πέφτουν στα χέρια περιθωριακών δεξιών στοιχείων: ο Ράφι Κεντοσίμ, μέλος του κόμματος Λικούντ που έχει φυλακιστεί και φέρεται να είναι ο επικεφαλής μιας οικογένειας εγκληματιών, διευθύνει μια μονάδα ποδηλατιστών ταχείας αντίδρασης.

Ο Moshe Ben Zikri, συνδεδεμένος με το κόμμα της Εβραϊκής Εξουσίας και γνωστός για τον δεξιό ακτιβισμό του, ηγείται επίσης μιας ομάδας ταχείας αντίδρασης. Ο Ben Zikri, ο οποίος έχει συλληφθεί για διαμαρτυρίες κατά των ΛΟΑΤΚΙ, διευθύνει μια μονάδα που ο δήμαρχος του Harish λέει ότι έχει γίνει ανεξέλεγκτη και αρνείται να συνεργαστεί με τις δημοτικές αρχές.

Μια άλλη ομάδα, η μονάδα Barel, ιδρύθηκε από τον Jewish Power MK Almog Cohen για να επαναφέρει την «ασφάλεια στο Negev».

Για τους Άραβες στο Ισραήλ, αυτές οι αγορές όπλων ήταν πραγματικά τρομακτικές διότι ξεκινούσαν είτε από τον ίδιο τον Νετανιάχου, ο οποίος είχε ισχυριστεί το 2015 ότι «πλήθος Αράβων» πήγαιναν στις κάλπες για να τον εκδιώξουν, είτε από τον Μπεν-Γκβίρ που έχει καταδικαστεί στο παρελθόν για ρατσιστική υποκίνηση.