Νέο αστέρι αναμένουν οι αστρονόμοι να εμφανιστεί στον νυχτερινό ουρανό από σήμερα μέχρι τον Σεπτέμβριο και θα είναι ένα κάτι που όμοιό του βλέπει κανείς μία φορά στη ζωή του, σύμφωνα με τη NASA.

Το φαινόμενο, γνωστό ως καινοφανής αστέρας (νόβα), θα συμβεί στον αστερισμό Βόρειο Στέφανο (Corona Borealis) του γαλαξία μας, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ των αστερισμών Βοώτη και Ηρακλή. Ενώ ένας υπερκαινοφανής αστέρας (σουπερνόβα) είναι ο εκρηκτικός θάνατος ενός μεγάλου αστέρα, ο νόβα αναφέρεται στην ξαφνική, σύντομη έκρηξη ενός νεκρού αστέρα, γνωστού ως λευκός νάνος.

Τι είναι το φαινόμενο της έκρηξης νόβα

Έχοντας μάθει πως μία έκρηξη σουπερνόβα είναι ο θάνατος ενός τεράστιου άστρου, η έκρηξη nova είναι μία ξαφνική και σύντομη έκρηξη από ένα αστέρι που κατέρρευσε, γνωστό ως λευκός νάνος.

Το T Coronae Borealis, αλλιώς γνωστό ως «Blaze Star», είναι ένα δυαδικό σύστημα στον Corona Borealis που περιλαμβάνει ένα νεκρό λευκό νάνο αστέρι και ένα γερασμένο κόκκινο γίγαντα. Οι κόκκινοι γίγαντες σχηματίζονται όταν τα αστέρια έχουν εξαντλήσει την παροχή υδρογόνου για πυρηνική σύντηξη και αρχίζουν να πεθαίνουν.

Σε περίπου 5 ή 6 δισεκατομμύρια χρόνια, ο ήλιος μας θα γίνει ένας κόκκινος γίγαντας, που θα φουσκώνει και θα διαστέλλεται καθώς απελευθερώνει στρώματα υλικού και πιθανότατα εξαϋλώνοντας τους εσωτερικούς πλανήτες του ηλιακού συστήματος, αν και η μοίρα της Γης παραμένει ασαφής.

Πώς και πού θα τον δείτε

Το αστρικό σύστημα, που βρίσκεται 3.000 έτη φωτός μακριά από τη Γη και συνήθως είναι πολύ αμυδρό για να το δούμε με γυμνό μάτι, αναμένεται να φτάσει σε επίπεδο φωτεινότητας παρόμοιο με αυτό του Πολικού Αστέρα.

Μόλις η φωτεινότητα του νόβα κορυφωθεί, θα είναι σαν να έχει εμφανιστεί ένα νέο αστέρι – ένα αστέρι που θα είναι ορατό για λίγες ημέρες με γυμνό μάτι και για λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα με κιάλια, προτού εξασθενίσει και εξαφανιστεί από το οπτικό πεδίο μας για άλλα 80 χρόνια περίπου.

Ο καινοφανής αστέρας θα εμφανιστεί σε ένα μικρό τόξο μεταξύ των αστερισμών του Βοώτη και του Ηρακλή και θα είναι ορατός από το βόρειο ημισφαίριο. Ο λογαριασμός NASAUniverse στο X (πρώην Twitter), θα παρέχει ενημερώσεις σχετικά με την έκρηξη και την εμφάνισή της.