Την ανιούσα πήραν ξανά οι τιμές των καυσίμων σε όλη τη χώρα, προκαλώντας πονοκέφαλο στους ήδη πιεσμένους καταναλωτές. Μάλιστα, η αμόλυβδη βενζίνη «φλερτάρει» τις τελευταίες ημέρες με τα 2 ευρώ το λίτρο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ σε πολλές περιοχές της περιφέρειας έχει ξεπεράσει το συγκεκριμένο φράγμα κατά πολύ.

Σύμφωνα με ανάλυση των στοιχείων από το Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης, η ανατίμηση από τις αρχές του έτους φτάνει σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και τα 10 λεπτά το λίτρο τόσο στη βενζίνη όσο και στο diesel κίνησης.

Πιο συγκεκριμένα, ο πανελλήνιος σταθμισμένος μέσος όρος των τιμών της απλής αμόλυβδης (95 οκτανίων) την περασμένη Πέμπτη ήταν στα 1,905 ευρώ το λίτρο, από 1,852 στα μέσα Φεβρουαρίου και 1,820 την 1η Ιανουαρίου.

Σε Αττική και Θεσσαλονίκη η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης έχει σημειώσει μία αύξηση άνω του 5% τους τελευταίους δύο μήνες και βρίσκεται στα 1,870 από 1,772 ευρώ το λίτρο. Ενδεικτικά, σε πρατήριο υγρών καυσίμων στη Λεωφόρο Λαυρίου η τιμή φτάνει τα 1,989 ευρώ το λίτρο, ενώ στο κέντρο της Αθήνας αγγίζει τα 1,889 ευρώ. Αντίστοιχη εικόνα καταγράφεται και στη Θεσσαλονίκη, με την τιμή να κινείται σε κεντρικά σημεία της πόλης στα 1,902 ευρώ το λίτρο, ενώ στη Σίνδο μπορεί να βρει κανείς πρατήριο που πωλεί την αμόλυβδη με 2,128 ευρώ.

Την ίδια ώρα στα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου οι τιμές της βενζίνης βρίσκονται σταθερά πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο. Στη Μύκονο οι τιμές φτάνουν τα 2,205 ευρώ, στην Ικαρία τα 2,205 ευρώ και στη Νίσυρο τα 2.320 ευρώ το λίτρο. Οι αμέσως επόμενες υψηλότερες τιμές μετά τα νησιά του Αιγαίου σημειώνονται στα νησιά του Ιονίου, στην Κρήτη και στους Νομούς Ευρυτανίας και Αιτωλοακαρνανίας.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, το τελευταίο διάστημα οι διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου κατέγραψαν άνοδο πάνω από 85 δολάρια το βαρέλι, κάτι που – όπως λένε – περνά και στους καταναλωτές. Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, «δεν είναι δυνατόν να πουλάμε καύσιμα σε τιμή κάτω από την τιμή που δίνει το διυλιστήριο, η οποία είναι γύρω στα 1,75-1,80 ευρώ το λίτρο». Αξίζει να σημειωθεί πως η τιμή του αργού συμμετέχει σήμερα στη διαμόρφωση της τιμής της αμόλυβδης κατά 23% προ ΦΠΑ ή κατά 28% μετά ΦΠΑ, ενώ στις λιανικές τιμές των βενζινών στις αντλίες το περίπου 70% είναι σταθεροί φόροι σε ευρώ (ΕΦΚ, ΦΠΑ, κ.λπ.). Το αργό πετρέλαιο (π.χ. Brent) όπως και τα τελικά προϊόντα πετρελαιοειδών αποτελούν χρηματιστηριακά εμπορεύματα και ακολουθούν τις διεθνείς τιμές όπως ορίζονται από τις διεθνείς τιμές Platts, οι οποίες αποτελούν το σημείο αναφοράς των συμβολαίων αγοράς καυσίμων μεταξύ διυλιστηρίων και πελατών τους.

Οι τιμές Platts ξεπέρασαν τα 78 δολάρια το βαρέλι, στη σκιά των πληγμάτων που κατάφερε η Ουκρανία σε ρωσικές ενεργειακές υποδομές, ενώ η τιμή του πετρελαίου Brent κατέγραψε περαιτέρω αύξηση, κινούμενη οριακά κάτω από τα 86 δολάρια. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent για παράδοση Μαΐου αυξήθηκαν σε σύγκριση με της προηγούμενης Παρασκευής κατά 62 σεντ ή 0,7%, στα 85,96 δολάρια το βαρέλι.