Σε τροχιά υλοποίησης εισέρχεται πλέον το διπλό «κέντρο δεδομένων» (data center) της Microsoft στα Σπάτα, καθώς εντός της εβδομάδας ανακοινώνεται ο ανάδοχος που θα το κατασκευάσει, ενώ μέσα στον Απρίλιο αναμένεται να ξεκινήσουν και οι εργασίες, με στόχο να είναι έτοιμο μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Το πρώτο μεγάλο – διπλό data center της Microsoft που έχει ανακοινωθεί από το 2020 θα κατασκευαστεί σε έκταση 84 στρεμμάτων στα Σπάτα, θα κοστίσει συνολικά περίπου 1 δισ. ευρώ και θα είναι δυναμικότητας 19,2 MW.

Στην πρώτη φάση θα λειτουργήσει το πρώτο κομμάτι και θα ακολουθήσει και το άλλο, ανάλογα με τη ζήτηση, ανακοίνωσε χθες η διευθύνουσα σύμβουλος της Microsoft Ελλάδας, Μάλτας και Κύπρου, Γιάννα Ανδρονοπούλου, προσθέτοντας ότι η επένδυση θα συνδυαστεί με σημαντικές πρωτοβουλίες για την τοπική κοινωνία των Σπάτων, σε τρεις άξονες: Στην εκπαίδευση, την εργασία και τον πολιτισμό.

Οπως ανέφερε η Γ. Ανδρονοπούλου, η εν λόγω επένδυση της Microsoft τοποθετεί την περιοχή των Σπάτων στο επίκεντρο των τεχνολογικών εξελίξεων, μετατρέποντας την Ελλάδα σε κόμβο δεδομένων. Παράλληλα, λειτούργησε ως παράδειγμα για την προσέλκυση και άλλων έργων παρόμοιας υποδομής, με τελευταία εξέλιξη την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα data centers της Microsoft και το μέλλον της επένδυσης δήλωσε: «Είμαστε αισιόδοξοι και ξεκινάμε το έργο άμεσα. Βλέπουμε ότι οι επιχειρήσεις αλλάζουν και εξελίσσονται πολύ γρήγορα, και αυτό μας κάνει πολύ χαρούμενους».

Στην τελική ευθεία

Εχοντας ήδη περάσει 3,5 χρόνια από τότε που η Microsoft ανακοίνωσε την πρόθεσή της να δημιουργήσει τρία data centers, τα δύο στα Σπάτα και το ένα στο Κορωπί, το έργο έχει ενταχθεί στον νόμο περί στρατηγικών επενδύσεων και πλέον βρίσκεται στην τελική ευθεία μετά την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο εγκρίθηκε το ειδικό σχέδιο χωρικής ανάπτυξης, καθώς και η μελέτη περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων.

Ηδη η Microsoft βρίσκεται σε συζητήσεις με μεγάλους ομίλους και οργανισμούς που ενδιαφέρονται για τη δέσμευση χώρου στα data centers του τεχνολογικού κολοσσού, με τους περισσότερους ενδιαφερομένους να προέρχονται κυρίως από τον τραπεζικό κλάδο, την ενέργεια και τον χώρο των λιανικών πωλήσεων.

Σημειώνεται ότι το πρότζεκτ της Microsoft αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση που έχει ενταθεί στον νόμο περί Στρατηγικών Επενδύσεων και έχει υποστηριχθεί από την κυβέρνηση με μεγάλη θέρμη, καθώς αποτέλεσε το deal που σηματοδότησε την αλλαγή πίστας για την Ελλάδα στις άμεσες ξένες επενδύσεις.

Κίνητρα

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα, θα δοθούν κίνητρα στη Microsoft Operations 4733 Hellas, συνδεδεμένη εταιρεία με τη Microsoft, για την κατασκευή των τριών κέντρων δεδομένων και την τεχνολογική υποστήριξη επιχειρήσεων data centers στην Αττική, με σκοπό την ανάπτυξη και παροχή υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους (cloud) στην Ελλάδα.

Τα παρεχόμενα κίνητρα αφορούν κυρίως την ταχεία αδειοδότηση και χωροθέτηση των data centers, ενώ η χρηματοδότηση του επενδυτικού σχεδίου θα γίνει 100% με ίδια κεφάλαια.

Το συνολικό ύψος της επένδυσης θα φτάσει τα 976.168.800 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ). Το κόστος περιλαμβάνει τις κεφαλαιουχικές δαπάνες αγοράς των οικοπέδων, της ανέγερσης των κτιριακών εγκαταστάσεων και αγοράς του απαραίτητου εξοπλισμού (software, hardware, servers κ.ά.) ύψους 746.548.800 ευρώ. Επίσης, περιλαμβάνει τις λειτουργικές δαπάνες για χρονικό διάστημα οκτώ χρόνων, ύψους 229.620.000 ευρώ (για μισθοδοσία, διαχείριση εγκαταστάσεων, συντήρηση κ.ά.).

Η επένδυση

Η επένδυση αναμένεται να δημιουργήσει 300 νέες θέσεις εργασίας σε ορίζοντα 10ετίας και θα υλοποιηθεί σε τρία ιδιόκτητα ακίνητα της Microsoft:

  • Το πρώτο και το δεύτερο κέντρο δεδομένων θα κατασκευαστεί εντός του Επιχειρηματικού Πάρκου «Πέτρα – Γιαλού – Βούλια – Προκαλήσι», της Δημοτικής Ενότητας Σπάτων-Λούτσας, του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος.
  • Το τρίτο κέντρο δεδομένων θα κατασκευαστεί στη θέση «Μπουρμπουτσάνα» στο Κορωπί.