Η φρεγάτα «Υδρα» απέπλευσε από το λιμάνι του Τζιμπουτί και ήδη βρίσκεται στην περιοχή των επιχειρήσεων για εκτέλεση αποστολής συνοδείας και προστασίας. Τα πλοία τόσο της επιχείρησης «Ασπίδες» όσο και της «Prosperity Guardian» αντιμετώπισαν το Σαββατοκύριακο και τις προηγούμενες ημέρες απανωτές προσπάθειες των ανταρτών Χούθι να πλήξουν στόχους στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Αντεν.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας βρέθηκε χθες εν πλω στην Ερυθρά Θάλασσα επισκεπτόμενος την ελληνική φρεγάτα, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης. Την επιθυμία του αυτή είχε εκφράσει προς τον κυβερνήτη και το πλήρωμα της φρεγάτας όταν τους αποχαιρέτησε στον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας. Μαζί του επισκέφτηκαν τη φρεγάτα  ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Δημήτρης Χούπης και ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Δημήτρης Κατάρας.

«Γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι η πατρίδα σάς έχει στείλει σε ζώνη κινδύνου. Είστε εδώ και το ξέρετε για να υπερασπίσετε τα δικά μας συμφέροντα, τα εθνικά μας συμφέροντα, αυτό το οποίο εξυπηρετεί την Ελληνική Δημοκρατία, την πατρίδα μας και την ελληνική κοινωνία. Για εμένα ήταν μεγάλη περηφάνεια που κοίταξα στον ιστό της «Υδρας» την ελληνική σημαία να ανεμίζει στον Κόλπο του Αντεν» ήταν το υπουργικό μήνυμα στο πλήρωμα της φρεγάτας.

Η δράση της πολυεθνικής δύναμης

Από πλευράς των πλοίων της επιχείρησης «Ασπίδες», η γαλλική φρεγάτα «Alsace» στις 9 Μαρτίου εντόπισε μη επανδρωμένα αεροσκάφη που προέρχονταν από εδάφη που ελέγχονται από τους Χούθι στην Υεμένη και παρουσίαζαν απευθείας απειλή για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα. Η γαλλική φρεγάτα άνοιξε πυρ ενεργώντας σε αυτοάμυνα, όπως αναφέρει σχετική ενημέρωση από το στρατηγείο στη Λάρισα, και κατέρριψε τέσσερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Το στρατηγείο της επιχείρησης «Ασπίδες» επεσήμανε πως η επιχείρηση «έχει αμυντική εντολή, να προστατεύει τη ναυτιλία που στοχεύει επιθέσεις στη θάλασσα ή στον αέρα. Οποιαδήποτε απάντηση θα έρχεται πάντα ως συνέπεια μιας επίθεσης και θα είναι απαραίτητη, ανάλογη και περιορισμένη στον διεθνή θαλάσσιο ή εναέριο χώρο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί το ιταλικό αντιτορπιλικό «Caio Duillio», που αποτελεί και πλοίο διοίκησης, η γαλλική φρεγάτα και η γερμανική φρεγάτα «Hessen».

Η φρεγάτα «Υδρα» έχει ενεργοποιημένα όλα τα συστήματα εντοπισμού απειλών, το πλήρωμά της όλες αυτές τις ημέρες της πλεύσης προς την περιοχή έκανε συνεχή γυμνάσια αντιμετώπισης απειλών προερχόμενων τόσο από μη επανδρωμένα αεροσκάφη όσο και από αντιπλοϊκούς πυραύλους αλλά και ταχύπλοα και υποβρύχια μη επανδρωμένα σκάφη, και είναι πανέτοιμη να αντιμετωπίσει την όποια απειλή. Εχει επίσης 16 πυραύλους ESSM για τις εισερχόμενες εναέριες απειλές, διαθέτει δύο συστήματα Phalanx, 8 αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon, το ναυτικό πυροβόλο της καθώς και συστήματα εντοπισμού drones. Στη φρεγάτα θα υπάρχει το οργανικό ελικόπτερο αλλά και ομάδα των ΟΥΚ.

Ετοιμάζεται η φρεγάτα «Ψαρά»

Εν τω μεταξύ σε εξέλιξη είναι οι προετοιμασίες και στη φρεγάτα «Ψαρά», καθώς αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι σε διάστημα περίπου 90 ημερών η φρεγάτα «Υδρα» θα πρέπει να αντικατασταθεί – κατά το σύνηθες – και η φρεγάτα «Ψαρά» έχει αποφασισθεί ήδη να πάρει τη σκυτάλη.