H επόμενη φάση των δοκιμών για ένα εμβόλιο mRNA κατά του ιού HIV αναβάλλεται μέχρι να μελετηθούν οι ασυνήθιστες δερματικές παρενέργειες που παρατηρήθηκαν στο προηγούμενο στάδιο, ανακοίνωσαν τα αμερικανικά Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) που χρηματοδοτούν την προσπάθεια.

Το πειραματικό εμβόλιο της Moderna είναι σχεδιασμένο να προκαλεί την παραγωγή «ευρέως φάσματος εξουδετερωτικών αντισωμάτων», τα οποία δυνητικά θα μπορούσαν να αποτρέψουν τη λοίμωξη από οποιοδήποτε στέλεχος του ιού.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα «κοκτέιλ» εμβολίων που δίνουν εντολή στα ανθρώπινα κύτταρα να παράγουν μια ποικιλία ιικών πρωτεϊνών, οι οποίες στη συνέχεια αναγνωρίζονται ως στόχος από το ανοσοποιητικό σύστημα.

Το πρόβλημα είναι ότι στη Φάση Ι των κλινικών δοκιμών, κατά την οποία ελέγχεται η ασφάλεια του πειραματικού εμβολίου, περίπου ένας στους έξι εθελοντές εμφάνισε παρενέργειες στο δέρμα, όπως κνίδωση (κοκκινίλα), κνησμό και δερμογραφισμό (κοκκινίλα μετά το ξύσιμο).

Τα συμπτώματα ήταν παροδικά και δεν οδήγησαν σε ακύρωση της Φάσης Ι, ωστόσο οι ερευνητές θεωρούν ότι το θέμα πρέπει να μελετηθεί περισσότερο πριν ξεκινήσει η Φάση ΙΙ των κλινικών μελετών.

Ήπιες παρενέργειες στο δέρμα έχουν αναφερθεί και για το εμβόλιο mRNA της Moderna κατά της Covid-19, αν και η συχνότητά τους είναι πολύ μικρότερη, περίπου 1% με 3%.

Τα NIH σκοπεύουν τώρα να επαναλάβουν τις δοκιμές της Φάσης Ι με μικρότερη δόση mRNA, η οποία ενδεχομένως θα μειώσει τους ερεθισμούς στο δέρμα.