Στο τοπικό μουσείο στην πόλη Φολίνιο της Κεντρικής Ιταλίας, περίπου 80 άτομα συγκεντρώθηκαν την Κυριακή για να παρακολουθήσουν μια προπαγανδιστική ταινία που υποστηρίζεται από το Κρεμλίνο σχετικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο «Μάρτυρας» – ταινία η οποία εμφανίζει ουκρανούς στρατιώτες ως Ναζί να ορκίζονται πίστη στον Χίτλερ και να διαπράττουν φρικαλεότητες – προβλήθηκε σε άδειους κινηματογράφους στη Ρωσία πέρυσι. Ομως τώρα προβάλλεται σε όλη την Ιταλία σε ειδικές προβολές που διοργανώνουν ομάδες φιλικές προς τη Μόσχα.

Η ρωσική προπαγάνδα, γράφουν οι «Financial Times», εξαπλώνεται στην Ιταλία και υπογραμμίζει την εσωτερική ένταση μεταξύ της φιλοουκρανικής στάσης της ακροδεξιάς πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι και του εταίρου της στον συνασπισμό, του ακροδεξιού κόμματος της Λέγκας, του οποίου ο ηγέτης Ματέο Σαλβίνι διατηρεί στενές σχέσεις με τη Μόσχα.

Ο Ματέο Σαλβίνι

Η Μελόνι ταξίδεψε στο Κίεβο το Σάββατο για να παραστεί στις εκδηλώσεις για τη δεύτερη επέτειο της ρωσικής εισβολής και επαίνεσε τους Ουκρανούς για την «ηρωική τους αντίσταση». Ο Σαλβίνι, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, έχει στο μεταξύ πυροδοτήσει αντιδράσεις με την αντίδρασή του για τον θάνατο του ρώσου αντιφρονούντος Αλεξέι Ναβάλνι σε φυλακή της Αρκτικής. Αν και οι περισσότερες δυτικές κυβερνήσεις και η χήρα του Ναβάλνι έχουν κατηγορήσει τον Πούτιν για τη δολοφονία του, ο Σαλβίνι προέτρεψε τους Ιταλούς να μην κρίνουν έως ότου «ρώσοι γιατροί και δικαστές» αποκαλύψουν την αλήθεια. Τα σχόλια του Σαλβίνι – που δεν έχει κρύψει ποτέ τον θαυμασμό του για τον Πούτιν – έστρεψαν και πάλι τους προβολείς στη συμμαχία της Λέγκας με το κόμμα Ενωμένη Ρωσία του Πούτιν, που επισημοποιήθηκε με συμφωνία συνεργασίας το 2017.

«Είναι ζήτημα θεμελιώδους εθνικής ασφάλειας», δήλωσε ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Κάρλο Καλέντα, ηγέτης του κεντρώου κόμματος Azione, απαιτώντας από τον Σαλβίνι να διευκρινίσει εάν οι δεσμοί της Λέγκας με τη Ρωσία έχουν διακοπεί ή όχι.

Παραπληροφόρηση

Ολα αυτά συμβαίνουν καθώς αναλυτές προειδοποιούν ότι η Μόσχα εντείνει τις προσπάθειες να πυροδοτήσει την αντίθεση της κοινής γνώμης στη φιλοουκρανική στάση της Μελόνι με τη βοήθεια του δικτύου φιλορώσων Ιταλών. «Βλέπουμε αυτό το κύμα προπαγάνδας», δήλωσε η Λία Κουαρταπέλε, βουλευτής του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος. «Θέλουν να διαδώσουν την ιδέα ότι η συμφωνία με τη Ρωσία του Πούτιν είναι δυνατή και η Ουκρανία είναι αυτή που δεν θέλει τη συμφωνία». Ο ναύαρχος Τζουζέπε Ντραγκόνε, επικεφαλής του επιτελείου άμυνας της Ιταλίας, προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα για «εντατικοποίηση» των ρωσικών εκστρατειών παραπληροφόρησης που στοχεύουν στην προώθηση «της εικόνας μιας Ρωσίας πρόθυμης για ειρήνη και της εικόνας ενός πολέμου που είναι πλέον άσκοπος».

Η Νόνα Μικελίντζε, συνεργάτις στο Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων της Ρώμης, εξηγεί ότι η Μόσχα έχει καλλιεργήσει ένα ευρύ δίκτυο τοπικών ομάδων πολιτών που προωθούν τη στήριξη στη Ρωσία, ειδικά στον βιομηχανοποιημένο Βορρά – το παραδοσιακό προπύργιο της Λέγκας. «Σε αυτά τα τελευταία 10 με 15 χρόνια η Ρωσία επένδυσε πολλά για να δημιουργήσει αυτούς τους πολιτιστικούς συλλόγους σε επίπεδο πόλης για τη ρωσοϊταλική φιλία», εξηγεί. «Οπου η Λέγκα είναι παρούσα, η Ρωσία έχει ισχυρή βάση».