Επειτα από δύο χρόνια προσεκτικών κινήσεων από τους δυτικούς συμμάχους της Ουκρανίας, και ειδικά της Γαλλίας, στο πλαίσιο της προσπάθειας να αποφευχθεί μία κλιμάκωση με τη Ρωσία, αναμενόμενο ήταν να προκαλέσει μεγάλη αίσθηση η δήλωση που έκανε ο Εμανουέλ Μακρόν, μετά το πέρας της διεθνούς διάσκεψης την οποία οργάνωσε στο Παρίσι για την υποστήριξη της Ουκρανίας, ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί μία μελλοντική ανάπτυξη δυτικών στρατευμάτων στην εμπόλεμη χώρα. Ο γάλλος πρόεδρος, βέβαια, αναγνώρισε πως σε αυτό το στάδιο «δεν υπάρχει συναίνεση» επ’ αυτού. «Ομως τίποτα δεν πρέπει να αποκλειστεί. Θα κάνουμε ό,τι απαιτείται ώστε η Ρωσία να μην μπορέσει να κερδίσει τον πόλεμο αυτόν», διαβεβαίωσε.

Με τις ΗΠΑ «αγνοούμενες πολέμου», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει το Politico, η ομιλία του Μακρόν αποσκοπούσε ξεκάθαρα στην κάλυψη του κενού ηγεσίας που κάνει τη δυτική υποστήριξη προς το Κίεβο να παραπαίει. Το μήνυμα που έστειλε, ωστόσο, εμμέσως πλην σαφώς, στη Ρωσία κινδυνεύει να ενταχθεί στην ίδια κατηγορία με εκείνη την πρόταση που είχε κάνει από το Ισραήλ στα τέλη Οκτωβρίου να διευρυνθεί ο διεθνής συνασπισμός που έχει αναπτυχθεί στο Ιράκ και τη Συρία κατά του ISIS ώστε να συμπεριλάβει τον πόλεμο κατά της Χαμάς στη Γάζα – μία κατηγορία με τίτλο: «Παιχνίδια εντυπώσεων».

Απέκλεισε το ενδεχόμενο

Το ότι «δεν υπάρχει συναίνεση» για την αποστολή δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία είναι σαφές. Ο γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, απέκλεισε ρητά το ενδεχόμενο αυτό το βράδυ της Δευτέρας. Από την πλευρά του, ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, ο οποίος προαλείφεται για τη θέση του επόμενου γ.γ. του ΝΑΤΟ, διαβεβαίωσε πως το θέμα δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη – αν και ο Μακρόν δήλωσε πως «αναφέρθηκε μεταξύ των εναλλακτικών επιλογών» στη διάσκεψη του Παρισιού, στην οποία συμμετείχαν κάπου 20 ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων. Τσεχία, Πολωνία, Ισπανία, Βρετανία, Σουηδία, ανακοίνωσαν χθες πως δεν εξετάζουν αυτό το ενδεχόμενο.

Το ΝΑΤΟ «δεν έχει κανένα σχέδιο» να στείλει στρατεύματα μάχης στην Ουκρανία, δήλωσε ένας αξιωματούχος της Συμμαχίας στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Πολύς κόσμος που λέει σήμερα «ποτέ»», είχε επισημάνει ο Μακρόν μετά το πέρας της διάσκεψης, «είναι ο ίδιος που έλεγε «ποτέ άρματα μάχης, ποτέ αεροσκάφη, ποτέ πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς» πριν από δύο χρόνια. Ας έχουμε την ταπεινότητα να αναγνωρίσουμε πως συχνά δρούμε με έξι έως δώδεκα μήνες καθυστέρηση». Και αν δεν ήταν αρκετά ξεκάθαρη η σπόντα για το Βερολίνο, ο Μακρόν πρόσθεσε: «Σας θυμίζω ότι πριν από δύο χρόνια, πολλοί γύρω από αυτό το τραπέζι είπαν: «Θα προσφέρουμε υπνόσακους και κράνη»».

Οπως ήταν αναμενόμενο, βέβαια, οι δηλώσεις του γάλλου προέδρου περί πιθανής αποστολής δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία χαιρετίστηκαν από το Κίεβο και καταδικάστηκαν από τη Μόσχα. «Αν αυτό συμβεί, η συζήτηση θα πρέπει να μετατοπιστεί στο «αναπόφευκτο» μιας σύγκρουσης με το ΝΑΤΟ», έσπευσε να προειδοποιήσει χθες το Κρεμλίνο.

Συμφωνία σε πέντε σημεία

Για να περάσουμε όμως στα πιο απτά αποτελέσματα της διάσκεψης για την Ουκρανία, οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να προχωρήσουν σε πέντε κατευθύνσεις, αν και δεν ανέλαβαν λεπτομερείς δεσμεύσεις: την ασφάλεια του κυβερνοχώρου, τη συμπαραγωγή οπλικών συστημάτων, την υπεράσπιση των χωρών που απειλούνται άμεσα από την επίθεση στην Ουκρανία, όπως η Μολδαβία, τη «στήριξη της Ουκρανίας στα σύνορά της με τη Λευκορωσία με μη στρατιωτικές δυνάμεις», καθώς και την παροχή βοήθειας στο Κίεβο για επιχειρήσεις αποναρκοθέτησης.

«Εάν αυτά τα σημεία εφαρμοστούν πλήρως, δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να χρειαστεί η διασφάλισή τους, γεγονός που θα δικαιολογούσε στη συνέχεια ορισμένα στοιχεία ανάπτυξης», σημείωσε ο γάλλος πρόεδρος – με το Politico να βλέπει στην αόριστη αυτή δήλωση μία έμμεση επισήμανση πως τόσο η διασφάλιση των συνόρων της Ουκρανίας με τη Λευκορωσία όσο και οι επιχειρήσεις αποναρκοθέτησης ενδεχομένως να απαιτήσουν την ανάπτυξη κάποιων στρατευμάτων στην Ουκρανία.

Ο Μακρόν ανακοίνωσε επίσης τη συγκρότηση μιας νέας «συμμαχίας προθύμων» για την παράδοση περισσότερων όπλων μέσου και μεγάλου βεληνεκούς στο Κίεβο – ένας έμμεσος τρόπος να ασκηθεί πίεση στη Γερμανία, που αρνείται πάντα να στείλει πυραύλους Taurus στην Ουκρανία. Δήλωσε, τέλος, έτοιμος να στηρίξει (το «ναι» έχουν ήδη πει περίπου 15 χώρες) την πρόταση της Τσεχίας να αγοραστούν από κοινού πυρομαχικά εκτός Ευρώπης για λογαριασμό της Ουκρανίας: μία μεγάλη αλλαγή στη στάση του Παρισιού, που μέχρι πρότινος δεχόταν μόνο αγορές από ευρωπαίους προμηθευτές.