Στο Παρίσι η 49η τελετή απονομή των βραβείων Σεζάρ της Γαλλικής Ακαδημίας Κινηματογράφου ανέδειξε την περασμένη Παρασκευή την ταινία «Ανατομία μιας πτώσης» της Ζιστίν Τριέ ως νικήτρια των φετινών Σεζάρ κερδίζοντας 6 από τα 11 στα οποία ήταν υποψήφια. Η Τριέ βραβεύτηκε με Σεζάρ καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας και αναδείχτηκε η δεύτερη γυναίκα που κερδίζει το βραβείο σκηνοθεσίας. Οι πρωταγωνιστές της ταινίας της, Σάντρα Χούλερ και Σουόν Αρλό, διακρίθηκαν με τα βραβεία πρώτου γυναικείου και δεύτερου ανδρικού ρόλου αντίστοιχα. Η «Ανατομία μιας πτώσης» έλαβε επίσης βραβείο πρωτότυπου σεναρίου και μοντάζ. Ενώ Σεζάρ πρώτου ανδρικού ρόλου κέρδισε ο Αριέλ Βορτχάλτερ στο «The Goldman Case» και δεύτερου γυναικείου ρόλου πήρε η Αντέλ Εξαρχόπουλος για την ταινία «All Your Faces».

Το «The Animal Kingdom» του Τομά Καγιέ έφυγε με τέσσερα βραβεία (φωτογραφίας, εφέ, κοστουμιών και Ηχου). Το Σεζάρ ξενόγλωσσης ταινίας πήρε το «The Nature of Love» της Μόνια Τσόκρι, ενώ ο Κρίστοφερ Νόλαν έλαβε τιμητικό Σεζάρ.

Η Ζιστίν Τριέ αφιέρωσε το βραβείο καλύτερης ταινίας στις γυναίκες «που αισθάνονται παγιδευμένες στις επιλογές τους, στη μοναξιά τους, αυτές που ζουν την κάθε στιγμή και αυτές που δεν ζουν αρκετά, σε εκείνες που τραυματίστηκαν και απελευθερώνονται μιλώντας».

Η Τζουντίτ Γκοντρές

Ισως αυτό να ήταν και η φράση – κλειδί για να ανέβει η 51 ετών ηθοποιός Τζουντίτ Γκοντρές στη σκηνή του Ολιμπιά όπου φιλοξενήθηκε η τελετή των Σεζάρ και αντίκρισε το κοινό να την χειροκροτούν όρθιοι. Με την πρωτοφανή ομιλία της προέτρεψε τη γαλλική κινηματογραφική βιομηχανία να σπάσει τη σιωπή της σχετικά με τη σεξουαλική κακοποίηση.

Η Γκοντρές έχει κατηγορήσει τους σκηνοθέτες Μπενουά Ζακό και Ζακ Ντουαγιόν, δηλώνοντας ότι την κακοποίησαν και τη βίασαν όταν ήταν 15 ετών. Η γαλλική κινηματογραφική βιομηχανία για πρώτη φορά παίρνει τέτοια θέση απέναντι στις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση επιτρέποντας στην ηθοποιό να μιλήσει στο κοινό των βραβείων Σεζάρ. Το κίνημα #MeToo που ξεκίνησε το 2017 έχει σημειώσει αργή πρόοδο στη Γαλλία. Oπως αναφέρει η «Guardian» τον περασμένο Δεκέμβριο ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υπερασπίστηκε τον ηθοποιό Ζεράρ Ντεπαρντιέ, ο οποίος αντιμετωπίζει πολλαπλές κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση και μία για βιασμό, υποστηρίζοντας ότι είναι θύμα ενός «κυνηγιού μαγισσών».

ΕΦΗ ΦΑΛΙΔΑ