Το πρόβλημα των σχολικών κτιρίων-ερειπίων, έρχεται και πάλι στην επικαιρότητα, ύστερα από το σοκαριστικό περιστατικό που σημειώθηκε σε χωριό της Ελασσόνας  και δη στο ειδικό σχολείο Γαλανόβρυσης, όπου ένα παράθυρο έπεσε πάνω σε εκπαιδευτικό.

Από τύχη ο εκπαιδευτικός και Προϊστάμενος του Σχολείου δεν τραυματίστηκε, όταν επιχείρησε να κλείσει το παράθυρο μιας αίθουσας και έπεσε σχεδόν πάνω του όλη η κάσα με τα τζάμια.

Το ευτύχημα είναι ότι τα παιδιά εκείνη την ώρα είχαν φύγει.

Κτίριο ερείπιο

Όλα έγιναν το μεσημέρι της Πέμπτης 22 Φεβρουαρίου, με τις εικόνες του ekdosi.gr, να είναι αποκαλυπτικές.

Το παράθυρο έπεσε δίπλα στον εκπαιδευτικό

Όπως φαίνεται οι μεντεσέδες που συγκρατούσαν την κάσα είχαν σκουριάσει με συνέπεια να πέσει όλη η κατασκευή.

Εικόνα από ekdosi.gr

Σε αναφορά του σχολείου προς την αρμόδια δημοτική αρχή το 2021, είχαν επισημανθεί μια σειρά από κίνδυνοι λόγω της μηδαμινής συντήρησης στις εγκαταστάσεις.

Εικόνα από ekdosi.gr

Η αναφορά του σχολείου προς τον Δήμο

Στην αναφορά σημειώνεται μεταξύ άλλων:

  • Τα παράθυρα είναι παλιά και σιδερένια με τα απλά τζάμια που είναι επικίνδυνα  για κάθε σχολικό περιβάλλον  πόσο μάλιστα για ένα ειδικό πλαίσιο. Σας υπενθυμίζουμε  τα  από  (α.π. 20, 13/4/2021 & α.π. 27,23/4/2019)  έγγραφά μας   για την  αναγκαιότητα αλλαγής  τους.
  • Τα κουφώματα δεν εφάπτονται ώστε να παρέχουν μόνωση με αποτέλεσμα να υπάρχουνε σημαντικές απώλειες θέρμανσης και  διαφορές θερμοκρασίας σε διαφορετικούς χώρους.
  • Το πάτωμα με επικάλυψη μωσαϊκού στο χώρο του διαδρόμου, που χρησιμοποιείται ως κοινός χώρος διαλείμματος και εκδηλώσεων, έχει υποστεί καθίζηση και ρωγμές.
  • Τα ξύλινα πατώματα και στους χώρους των αιθουσών λόγο της κακής κατάστασής τους καλύπτονται με μοκέτες  που συνάμα έχουν φθαρεί,  γεγονός σημαντικής επιβάρυνσης με μικρόβια.
  • Οι χώροι με τις επεμβάσεις που έχουν γίνει είναι περιορισμένοι και μικροί, κάποιοι ακατάλληλοι για τη χρήση τους, όπως αυτός του γυμναστηρίου.
  • Απαραίτητος κρίνεται και ο έλεγχος του καυστήρα και εκσυγχρονισμός στο σύστημα θέρμανσης
  • Επιτακτική κρίνεται διαμόρφωση του προαύλιου χώρου και της παιδικής χαράς.  Ο πέτρινος αυλόγυρος θέλει υποστήριξη και Η περίφραξη δεν είναι επαρκής.