Το Ιδρυμα Λαμπράκη τιμά τη μνήμη του ιδρυτή του με επιστημονική ημερίδα με τίτλο «Ο Χρήστος Λαμπράκης και η Πρόσφατη Ιστορία», την οποία διοργανώνει στο Μουσείο Μπενάκη, το ερχόμενο Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024, με αφορμή και τη συμπλήρωση 90 χρόνων από τη γέννησή του.

Ο Χρήστος Λαμπράκης γεννήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 1934 και διέγραψε σημαντική διαδρομή στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή της Ελλάδας, με ιδιαίτερα ισχυρό αποτύπωμα στον Τύπο και τον Πολιτισμό. Από το 1957, όταν και ανέλαβε «ΤΟ ΒΗΜΑ» και «ΤΑ ΝΕΑ» ως επικεφαλής του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη, παρέμεινε σταθερά προσηλωμένος στα ιδεώδη της Δημοκρατίας και στην αναβάθμιση του Τύπου και της ενημέρωσης. Το 1968 έλαβε τη «Χρυσή Πέννα Ελευθερίας» από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Εκδοτών για τη στάση του κατά της δικτατορίας.

Ο πολιτισμός ήταν η δεύτερη φύση του Χρήστου Λαμπράκη, ιδρυτικού μέλους του συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» από το 1953 και προέδρου του από το 1977 έως τον θάνατό του. Δημιουργός του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών αλλά και του κοινωφελούς Ιδρύματος Λαμπράκη, απέδειξε έμπρακτα το ενδιαφέρον του για τον τόπο και την ανάπτυξή του.

Στα 33 χρόνια λειτουργίας του, το Ιδρυμα Λαμπράκη έχει συμβάλει στην αναβάθμιση των μορφωτικών ευκαιριών των Ελλήνων με το μελετητικό και εκπαιδευτικό του έργο σε αρκετούς τομείς που συνδέονται με την ανάπτυξη της χώρας, όπως: οι νέες τεχνολογίες, η καινοτομία, η επιχειρηματικότητα, η σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, ο εθελοντισμός, η ενεργός πολιτότητα, η κλιματική αλλαγή, η βιώσιμη ανάπτυξη, η φιλαναγνωσία, η δημιουργική γραφή, η ισότητα και η καλλιέργεια των λεγόμενων ήπιων δεξιοτήτων (soft skills) στους μαθητές και στις μαθήτριες.

Στην ημερίδα με τίτλο «Ο Χρήστος Λαμπράκης και η Πρόσφατη Ιστορία» που θα διεξαχθεί στο  Μουσείο Μπενάκη (οδός Πειραιώς 138) το ερχόμενο Σάββατο 24 Φεβρουαρίου (κατά τις ώρες 10.00 – 17.00), καταξιωμένοι ιστορικοί και πανεπιστημιακοί θα μιλήσουν για τη δημόσια παρουσία του Χρήστου Λαμπράκη, συμβάλλοντας στην αναγνώριση και την πληρέστερη κατανόηση του πολυσχιδούς ρόλου του στη δημόσια ζωή της Ελλάδας.

  • Η ημερίδα θα είναι ανοικτή στο κοινό. Οι ενδιαφερόμενοι/-ες μπορούν να δηλώσουν δωρεάν συμμετοχή στο link: https://bit.ly/christoslambrakis2024program και να ενημερωθούν σχετικά με την ημερίδα και το αναλυτικό πρόγραμμα στον σύνδεσμο: https://christoslambrakisconference.lrf.gr/