Η απόσυρση των ουκρανικών στρατευμάτων από την πόλη Αβντιίβκα και η κατάληψή της από τον ρωσικό στρατό δίνει στον Βλαντιμίρ Πούτιν μια σημαντική συμβολική νίκη πριν από τις προεδρικές εκλογές της Ρωσίας τον Μάρτιο και εκθέτει τις κρίσιμες ελλείψεις του Κιέβου σε όπλα και στρατιώτες.

Η σημασία της νίκης για τη Ρωσία είναι ακόμα μεγαλύτερη καθώς η Αβντιίβκα, μία μικρή βιομηχανική πόλη στην ανατολική περιοχή Ντονμπάς, αποτελεί σύμβολο της ουκρανικής αντίστασης στη ρωσική επίθεση από το 2014.

Βρίσκεται κοντά στην πόλη Ντονέτσκ, την οποία οι φιλορώσοι αυτονομιστές ελέγχουν ως πρωτεύουσά τους και την οποία οι υποστηριζόμενοι από τη Μόσχα μαχητές είχαν καταλάβει για λίγο τον Ιούλιο του 2014, προτού οι ουκρανικές δυνάμεις ανακτήσουν ξανά τον έλεγχο.

Πλέον η πόλη είναι ως επί το πλείστον κατεστραμμένη και εγκαταλελειμμένη, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία του προπολεμικού πληθυσμού της, που αριθμούσε περίπου 34.000 κατοίκους, έχει διαφύγει.

«Σύμβολο της αποφασιστικότητας της Ουκρανίας στο πεδίο των μαχών»

Η Αβντιίβκα «υπήρξε σύμβολο της αποφασιστικότητας της Ουκρανίας στο πεδίο των μαχών και της στρατιωτικής αποτυχίας της Ρωσίας», δήλωσε ο αναλυτής, Ιβάν Κλίζτς του Διεθνούς Κέντρου Άμυνας και Ασφάλειας με έδρα την Εσθονία μιλώντας στο AFP.

Ωστόσο, από την άλλη πλευρά σύμφωνα με τον Γκούσταβ Γκρέσελ, ανώτερο συνεργάτη πολιτικής στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, είναι «στρατηγικά ασήμαντη». «Θα ήταν ένα καλό πάτημα για μια ουκρανική επίθεση» στην πόλη Ντονέτσκ, αλλά η Ουκρανία δεν μπορεί να διεξάγει μια τέτοια επίθεση για τουλάχιστον δύο χρόνια και δεν θα είχε «νόημα να θυσιάσει στρατιώτες τώρα», προσέθεσε.

«Σημαντική νίκη για τον Πούτιν»

Για τον Βλαντίμιρ Πούτιν, του οποίου η επανεκλογή ως προέδρου της Ρωσίας τον Μάρτιο είναι σχεδόν βέβαιη με την αντιπολίτευση φιμωμένη ή εξορισμένη, η Αβντιίβκα είναι μια «σημαντική νίκη», σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου που εδρεύει στις ΗΠΑ.

Κατεστραμένα κτίρια στην Αβντιίβκα (Πηγή: Serhii Nuzhnenko/REUTERS)

Εκπρόσωπος μιας από τις κορυφαίες στρατιωτικές μονάδες της Ουκρανίας δήλωσε ότι η πολύμηνη μάχη για την Αβντιίβκα ήταν ακόμη πιο σκληρή από τις αιματηρές μάχες στη Μπαχμούτ, μιας άλλης βιομηχανικής πόλης της ανατολικής Ουκρανίας, την οποία η ρωσική παραστρατιωτική ομάδα Βάγκνερ ισχυρίστηκε ότι κατέλαβε τον Μάιο του 2023.

Ο Ολεξάντρ Μπορόντιν, της τρίτης ταξιαρχίας εφόδου της Ουκρανίας επεσήμανε τη μαζική ανάπτυξη βαρέος εξοπλισμού και αεροπορικής ισχύος από τη Ρωσία, καθώς τις τελευταίες ημέρες σημειώθηκε «βροχή» από έντονους βομβαρδισμούς στις ουκρανικές θέσεις. Η Ρωσία πραγματοποίησε επιθέσεις με άρματα μάχης και πεζικό χρησιμοποιώντας «μεγάλο αριθμό» τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού, άρματα μάχης σοβιετικής εποχής, αεροπλάνα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ενώ η Βάγκνερ έστειλε κυρίως πεζικό στη γραμμή του μετώπου Μπαχμούτ.

Παρόλο που η άμυνα της Αβντιίβκα είχε ενισχυθεί από το 2014 και είχε προκαλέσει μεγάλες απώλειες από τον Οκτώβριο, οι ρωσικές δυνάμεις κατάφεραν να «διεισδύσουν στην ίδια την πόλη» στα μέσα Ιανουαρίου, δήλωσε ακόμα ο Γκρέσελ.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οι ουκρανικές γραμμές επικοινωνίας κόπηκαν ή τέθηκαν σε κίνδυνο, ενώ ορισμένες περιοχές αντιμετώπισαν επιθέσεις από όλες τις πλευρές, πρόσθεσε.

Έλλειψη σε πυραύλους και μαχητικά για την Ουκρανία

Η παράδοση των δυτικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία «αργεί πάρα πολύ» και οι δυνάμεις του Κιέβου έχουν έλλειψη πυραύλων αέρος-αέρος και πυρομαχικών πυροβολικού, κάτι που υπονομεύει την άμυνα της Αβντιίβκα, δήλωσε ακόμα ο Γκρέσελ.

Η απόσυρση των ουκρανικών στρατευμάτων από την Αβντιίβκα ήταν η σωστή απόφαση για να αποφευχθεί η περικύκλωση και να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια το Σάββατο.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι οι στρατιώτες υποχώρησαν μερικά χιλιόμετρα και η Ρωσία κατέλαβε κάτι, δεν κατέλαβε τίποτα», πρόσθεσε. Η υποχώρηση δεν προκαλεί έκπληξη, διότι η Ρωσία είχε σχεδόν περικυκλώσει την Αβντιίβκα και η εξάλειψη των μονάδων της, θα ήταν «καταστροφική» για την Ουκρανία, δήλωσε ο Μαρκ Κάντσιαν, ανώτερος σύμβουλος του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών. «Ο διάδρομος που οδηγεί έξω από την πόλη είναι στενός και δέχεται πυρά. Η υποχώρηση δεν θα είναι εύκολη», προειδοποίησε.

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν διαταχθεί να στήσουν νέες αμυντικές γραμμές δυτικά και νοτιοδυτικά της Αβντιίβκα και η μάχη απέχει πολύ από το να τελειώσει.

Μένει να φανεί αν η Ουκρανία μπορεί να υπερασπιστεί τη νέα γραμμή άμυνας και αν η Ρωσία έχει αρκετά αποθέματα για να συνεχίσει την επίθεση και να κάνει άλλη μια σημαντική ανακατάληψη, δήλωσε από την πλευρά του ο Φίλιπ Γκρος του Ιδρύματος Στρατηγικών Ερευνών στο Παρίσι.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή στρατιωτική πηγή, η Ουκρανία περνά στην άμυνα για να αντέξει μακροπρόθεσμα, να αποκρούσει τοπικές ρωσικές επιθέσεις και να αποφύγει να σπαταλήσει τις δυνατότητές της περιμένοντας νέα δυτική βοήθεια, κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες.