Εάν κανείς καλούνταν να απαντήσει στο ερώτημα ποιον προτιμά ο Βλαντίμιρ Πούτιν για πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, τον Τζο Μπάιντεν ή τον Ντόναλντ Τραμπ, μάλλον δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα απαντούσε «δείχνοντας» τον δεύτερο. Στην περίπτωση, επίσης, που υπήρχε απορία για το γεγονός ότι επελέγη από το Κρεμλίνο ο Τάκερ Κάρλσον προκειμένου να παραχωρήσει ο Πούτιν την πρώτη του συνέντευξη σε δυτικό Μέσο μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η εξήγηση θα ήταν σχετικά εύκολη: Επειδή ο Κάρλσον διάκειται φιλικά προς τη Ρωσία και τον πρόεδρό της, ενώ θεωρείται και διακεκριμένος «τραμπιστής».

Χθες, ωστόσο, ο Πούτιν βάλθηκε να τους… τρελάνει όλους, τρολάροντάς τους. Κι αυτό διότι μιλώντας στην κρατική τηλεόραση της Ρωσίας αφενός ισχυρίστηκε ότι προτιμά στον Λευκό Οίκο τον Μπάιντεν από τον Τραμπ και αφετέρου διεμήνυσε ότι απογοητεύτηκε από το γεγονός πως οι ερωτήσεις τις οποίες δέχθηκε από τον Κάρλσον δεν ήταν όσο αιχμηρές και επιθετικές περίμενε – και ήθελε – ο ίδιος!

Χωρίς να διστάσει

Ο Μπάιντεν είναι «πιο έμπειρος, πιο προβλέψιμος και παλιάς σχολής πολιτικός», είπε χωρίς να διστάσει όταν ρωτήθηκε σχετικά από τον δημοσιογράφο, προσθέτοντας ότι ο Τραμπ «χαρακτηρίζεται αντισυστημικός». Παρά δε το ότι έσπευσε να προσθέσει πως «θα εργαστούμε με κάθε πρόεδρο στον οποίο έχει εμπιστοσύνη ο αμερικανικός λαός», φρόντισε να «αθωώσει» τον νυν ομόλογό του και για τις κατηγορίες που δέχεται αναφορικά με την προχωρημένη ηλικία και την κακή μνήμη του.

«Οταν συνάντησα τον Μπάιντεν στην Ελβετία – αν και πριν από τρία χρόνια περίπου – λεγόταν για αυτόν ήδη ότι ακολουθούσε μια τέτοια πορεία. Εγώ όμως δεν παρατήρησα κάτι σχετικό» τόνισε, ενώ αναφέρθηκε και στο περιστατικό κατά το οποίο ο πρόεδρος των ΗΠΑ χτύπησε το κεφάλι του εξερχόμενος από ένα ελικόπτερο, πέρυσι τον Ιούνιο: «Ποιος από εμάς δεν έχει χτυπήσει το κεφάλι του κάπου, κάποια στιγμή;» αναρωτήθηκε.

Ενα πολύτιμο δώρο

Αξίζει να σημειωθεί πως τα παραπάνω σχόλια δεν πέρασαν απαρατήρητα από τον Τραμπ – ο οποίος, πιθανότατα, βρήκε μια πρώτης τάξης ευκαιρία να αποτινάξει από πάνω του μια «ρετσινιά» που έχει αποκτήσει εξαιτίας της στάσης του έναντι της Ρωσίας και του πολέμου στην Ουκρανία. «Ο ρώσος πρόεδρος Πούτιν μού έκανε μόλις ένα πολύτιμο δώρο. Είπε ότι θα προτιμούσε να έχει τον Τζο Μπάιντεν για πρόεδρο. Πρόκειται για κομπλιμέντο. Αρκετοί άνθρωποι λένε πως είναι κάτι πολύ κακό. Ομως, πρόκειται για κάτι καλό» υπογράμμισε μιλώντας σε οπαδούς του στη Νότια Καρολίνα. Μάλιστα, εξαπέλυσε επίθεση στον πολιτικό του αντίπαλο, ισχυριζόμενος πως με αυτόν πρόεδρο ο Πούτιν «θα πάρει ό,τι θέλει, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας».

Οσον αφορά τον Κάρλσον και την πολυσυζητημένη συνέντευξη, ο Πούτιν είπε ότι πίστευε πως θα ήταν επικίνδυνος, «επειδή ειλικρινά θεωρούσα πως θα ήταν επιθετικός και θα έθετε αιχμηρές ερωτήσεις. Ημουν δε έτοιμος γι’ αυτό, το ήθελα, καθώς θα μου έδινε την ευκαιρία να απαντήσω εξίσου έντονα». «Ομως, τελικώς επέλεξε μια διαφορετική τακτική», συνέχισε, επικρίνοντας ουσιαστικά τον Κάρλσον ως ασυνήθιστα ενδοτικό για δυτικό δημοσιογράφο.

Ηθελε αιχμηρές ερωτήσεις

«Αποδείχθηκε πολύ υπομονετικός στις μακρόσυρτες τοποθετήσεις μου, ειδικά αυτές που είχαν να κάνουν με την Ιστορία, και δεν μου έδωσε τη δυνατότητα να κάνω αυτό για το οποίο είχα προετοιμαστεί. Ετσι, ειλικρινά, δεν την ευχαριστήθηκα απολύτως αυτή τη συνέντευξη» τόνισε ο Πούτιν – αν και, όπως σημειώνουν αρκετοί, εάν ήθελε αιχμηρές και δύσκολες ερωτήσεις, τότε θα επέλεγε κάποιον άλλο δημοσιογράφο από τη Δύση.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι ο Πούτιν δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρεί να τρολάρει πολιτικούς από τη Δύση. Αρκετοί θυμούνται, για παράδειγμα, τη στιγμή που, το 2007, είχε φέρει σε μια συνάντησή του στο Σότσι με την τότε καγκελάριο της Γερμανίας τη σκύλα του, Κόνι, παρά το ότι γνώριζε πως η Ανγκελα Μέρκελ φοβόταν τα σκυλιά επειδή κάποιο την είχε δαγκώσει όταν ήταν νέα.