Με τα τρακτέρ τους στην Αθήνα κατεβαίνουν την ερχόμενη Τρίτη οι αγρότες από όλα τα μπλόκα της χώρας, διεκδικώντας από την κυβέρνηση την υλοποίηση των αιτημάτων που έθεσαν στην πρόσφατη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, καθώς, όπως λένε, η δέσμη μέτρων που τους ανακοινώθηκε δεν απαντά στα κρίσιμα ζητήματα για την επιβίωσή τους και τη συνέχιση της παραγωγικής τους δραστηριότητας.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση διαμηνύει ότι  δεν υπάρχουν περιθώρια για κάτι περισσότερο και ότι έγιναν παρεμβάσεις, όπως αυτές στο αγροτικό ρεύμα και στην επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος και ότι παράλληλα  υποχρέωση της κυβέρνησης είναι να μείνουν οι δρόμοι ανοιχτοί για τους πολίτες.

Κλιμάκωση με ομοφωνία

Χθες στην πολύωρη συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στη Νίκαια της Λάρισας ο κύβος ερρίφθη και οι εκπρόσωποι από τα συνολικά 50 μπλόκα των αγροτών αποφάσισαν να δυναμώσουν τις κινητοποιήσεις τους, κατεβαίνοντας με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους μηχανήματα στην Αθήνα, αργά το απόγευμα της ερχόμενης Τρίτης 20 Φεβρουαρίου 2024. Η απόφαση αυτή ήταν ομόφωνη, παρά τις αρχικές πληροφορίες για αποχώρηση αγροτών από τα μπλόκα της Βόρειας Ελλάδας και διάσπαση.

Στη χθεσινή συνέλευση της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων προσήλθαν οι εκπρόσωποι και των 50 μπλόκων της χώρας, μεταφέροντας τις αποφάσεις των τοπικών συνελεύσεών τους για συνέχιση  και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

«Αποφασίσαμε οι εκπρόσωποι όλων των μπλόκων να συνεχίσουμε την κινητοποίηση για τα βασικά μας αιτήματα που δεν έχουν ικανοποιηθεί και πιστεύουμε πως υπάρχει περιθώριο για λύση. Θα κάνουμε ένα μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα την Τρίτη. Καλούμε σε μαζική συμμετοχή. Η ικανοποίηση των αιτημάτων μας μπορεί να φέρει ποιοτικά και φθηνά προϊόντα στο τραπέζι της κάθε οικογένειας» δήλωσε μετά το πέρας της συνέλευσης ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας κ. Ρίζος Μαρούδας, προαναγγέλλοντας και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων την ερχόμενη Τρίτη από τους αγρότες απομακρυσμένων περιοχών που δεν θα κατέβουν στην Αθήνα. Κάλεσε μάλιστα και άλλους φορείς της αγοράς αλλά και πολίτες να στηρίξουν το  συλλαλητήριο.

Με αγροτικά και πούλμαν

Για τον αριθμό των τρακτέρ που θα φθάσουν στην Αθήνα και τις σχετικές άδειες που θα χρειαστούν, την ερχόμενη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με εκπροσώπους του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Οι αγρότες από τη Θεσσαλία και κοντινές περιοχές στην Αττική θα κινηθούν προς την Αθήνα με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους μηχανήματα ενώ θα ναυλώσουν και πούλμαν για τη μετακίνηση όσο το δυνατόν περισσότερων διαδηλωτών.

Παράλληλα αγρότες σε άλλες περιοχές θα προχωρήσουν σε κλείσιμο δρόμων και άλλες συμβολικές δράσεις σε τελωνεία και λιμάνια. Χθες αγρότες από τα μπλόκα της Δυτικής Μακεδονίας προχώρησαν σε αποκλεισμό του κτιρίου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη, ενώ αγρότες από τη Φλώρινα έκλεισαν για δύο ώρες το τελωνείο της Νίκης.