Καθώς ανέτελλε ο ήλιος την 7η Οκτωβρίου περίπου 3.500 νεαροί χόρευαν ξέφρενα, μόλις 5 χλμ. από τη Γάζα, στους ρυθμούς ψυχεδελικής τρανς. Περισσότεροι από τους μισούς βρίσκονταν υπό την επήρεια ναρκωτικών, όταν ξαφνικά είδαν να έρχονται κατά πάνω τους μαχητές της Χαμάς.

Η χειρότερη σφαγή αμάχων στην ισραηλινή ιστορία είχε συντελεστεί. Με τους επιζώντες όμως τι γίνεται;

Σε ολόκληρο το Ισραήλ, τα ποσοστά ενηλίκων με Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες μπορούν να φτάσουν σχεδόν το 30% ή υψηλότερα μεταξύ στρατιωτών και βετεράνων.

«Οι άνθρωποι που τραυματίζονται κατά τη διάρκεια ψυχεδελικών εμπειριών αποτυπώνονται σε απίστευτα βαθιά επίπεδα», είπε ο δρ. Ρικ Ντόπλιν, πρόεδρος της Διεπιστημονικής Ένωσης Ψυχεδελικών Μελετών (MAPS) στις ΗΠΑ και θιασώτης της χρήσης χρήσης ψυχεδελικής θεραπείας στη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστινίων.

Όπως αναφέρει το Intercept, η MAPS Israel –θυγατρική της MAPS- εγκαινίασε μια νέα μελέτη υποβάλλοντας μικρές ομάδες ασθενών σε δύο συνεδρίες με ειδκά ψυχεδελικά φάρμακα. Θα είναι η μεγαλύτερη έως σήμερα μελέτη θεραπείας με τη βοήθεια ψυχεδελικών φαρμάκων.

Ειδικότερα, σε μια ομάδα 400 Ισραηλινών επιζώντων της επίθεσης, αμάχων, απελευθερωμένων ομήρων και στρατιωτών, θα μπορούσε να προσφερθεί ψυχοθεραπεία με τη βοήθεια έκστασης σε μια δυνητικά πρωτοποριακή μελέτη που θα ξεκινήσει μέσα στο 2024. Σύμφωνα με τον Ντόπλιν, η μελέτη θα χρησιμεύσει ως ένα θεμελιώδες κομμάτι έρευνας για το εάν η ψυχεδελική υποβοηθούμενη θεραπεία μπορεί να βοηθήσει μεγάλες ομάδες τραυματισμένων ανθρώπων.

«Ενώ άλλες θεραπείες μπορεί να είναι χρήσιμες, η ψυχεδελική θεραπεία θα μπορούσε να προσφέρει μοναδικές και ιδιαίτερα ισχυρές θεραπευτικές δυνατότητες» προσέθεση.

Έκσταση στην έκσταση

Η MAPS Israel βρίσκεται πολύ κοντά στην έγκριση της θεραπείας από τις ισραηλινές αρχές, ανοίγοντας νέους δρόμους στην ομαδική θεραπεία. Σύμφωνα με τον νευροεπιστήμονα στο Πανεπιστήμιο της Χάιφα Ρόι Σάλομον, μέχρι σήμερα λίγα ήταν γνωστά για το πώς ανταποκρίνονται σε μια τέτοια θεραπεία άνθρωποι που υπέστησαν τραύματα ενώ ήταν υπό την επήρεια ναρκωτικών.

«Εκατοντάδες άνθρωποι πήραν έκσταση και LSD σε αυτό το πάρτι και υπέστησαν σοβαρό τραύμα ενώ κρύβονταν κάτω από τα κορμιά νεκρών φίλων και έτρεχαν μακριά», είπε Σάλομον.

«Προσπαθούμε τώρα να καταλάβουμε πώς αισθάνονται αυτοί οι άνθρωποι, πώς μπορούμε να τους βοηθήσουμε να αποφύγουν να εμπλακούν σε διαταραχή μετατραυματικού στρες και πώς αυτό σχετίζεται με την ουσία που πήραν κατά τη διάρκεια της εμπειρίας τους».

Το πρώτο πρόγραμμα παγκοσμίως

Στο ιατρικό κέντρο Sheba στο Τελ Αβίβ, υπάρχουν στρατιώτες με διαταραχή μετατραυματικού στρες που έχουν εισαχθεί στη μονάδα ψυχικής υγείας, καθώς και άτομα που απήχθησαν από το πάρτι και έκτοτε αφέθηκαν ελεύθεροι που επίσης πάσχουν από την πάθηση.

Η δρ Ρεβιτάλ Αμιάζ, επικεφαλής του τμήματος ψυχιατρικής του Sheba, που θα περιθάλψει άτομα που παρεβρέθηκαν στο φεστιβάλ στο πλαίσιο της μελέτης της MAPS Israel, είπε ότι περισσότεροι από 1.000 επιζώντες από το πάρτι έχουν ήδη επικοινωνήσει με το τμήμα της ζητώντας βοήθεια.

«Αν βρούμε έναν τρόπο να θεραπεύσουμε πολλούς ασθενείς ταυτόχρονα, θα μας βοηθήσει να προσεγγίσουμε περισσότερους ανθρώπους», είπε, σχολιάζοντας το πρωτόκολλο ομαδικής θεραπείας που θα μπορούσε να δοκιμαστεί για πρώτη φορά παγκοσμίως στο Ισραήλ.

«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα μοντέλο θεραπείας που μπορεί να χρησιμεύσει παγκοσμίως, με την πρόθεση και την προσευχή να βοηθήσει τους ανθρώπους», δήλωσε η Δρ. Kέρεν Τζαρφάτι, Διευθύνουσα Σύμβουλος και συνιδρυτής της MAPS Israel, η οποία ήδη διεξάγει δοκιμές για την αξιολόγηση της θεραπείας με τη βοήθεια ψυχεδελικών φαρμάκων.

«Ελπίζουμε ότι θα επιδείξει υψηλά επίπεδα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας και θα μας επιτρέψει να προσφέρουμε το πρόγραμμα σε άλλα μέρη στην περιοχή και τον κόσμο, όχι μόνο για τη θεραπεία της διαταραχής μετατραυματικού στρες, αλλά για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να ανοίξουν την καρδιά τους και να επεκτείνουν το μυαλό τους».