Λάδι στη φωτιά φαίνεται να ρίχνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στις ρωσοαμερικανικές σχέσεις επιρρίπτοντας ευθύνες στον Πούτιν και τους «τραμπούκους» του για τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλεξέι Ναβάλνι, ηγετική μορφή της αντιπολίτευσης στη Ρωσία για χρόνια, πέθανε σε ηλικία 47 ετών στο σωφρονιστικό κατάστημα Νο3 στον Αρκτικό κύκλο.

Ειδικότερα, ο Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για τον θάνατο του, λέγοντας ότι «δεν ήταν έκπληκτος» αλλά «εξοργισμένος» με τον θάνατο του ηγέτη της αντιπολίτευσης.

«Δεν ξέρουμε τι ακριβώς συνέβη, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο θάνατος του Νάλβανι ήταν συνέπεια κάτι που έκαναν ο Πούτιν και οι τραμπούκοι του», είπε ο Μπάιντεν.

Ο κόσμος συμμετέχει σε μια διαδήλωση κοντά στη ρωσική πρεσβεία στη Ρώμη, μετά το θάνατο του ηγέτη Αλεξέι Ναβάλνι, Ιταλία, 16 Φεβρουαρίου 2024. (REUTERS/Guglielmo Mangiapane)

«Οι ρωσικές αρχές θα πουν τη δική τους ιστορία», είπε ο Μπάιντεν. «Αλλά μην κάνετε λάθος. Μην κάνετε λάθος, ο Πούτιν είναι υπεύθυνος για τον θάνατο του Ναβάλνι».

Είπε επίσης ότι «σκέφτεται» πρόσθετα μέτρα για την τιμωρία της Ρωσίας στον απόηχο του θανάτου του Ναβάλνι, αποτίνοντας φόρο τιμής στον ηγέτη της αντιπολίτευσης για τη «γενναία» αντίστασή του «διαφθορά» και τη «βία» της κυβέρνησης Πούτιν.

Ο Λευκός Οίκος εξακολουθούσε να αναζητά περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον θάνατο του Ναβάλνι σε μια ρωσική ποινική αποικία βόρεια του Αρκτικού Κύκλου, όπου είχε σταλεί πριν από λιγότερο από δύο μήνες. Όμως, η εξέλιξη και η αντίδραση του Μπάιντεν, έφεραν μια περαιτέρω ψύχρα στις ήδη πικρές σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας.

Ο 47χρονος Ναβάλνι υπήρξε κορυφαίος επικριτής του Πούτιν και ο Μπάιντεν είχε πει μετά τη συνάντησή του στη Γενεύη τον Ιούνιο του 2021 ότι ο θάνατος του Νάλβανι θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τον Πούτιν.

Σημειώνεται πως η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις, που βρίσκεται στο Μόναχο για μια μεγάλη διάσκεψη για την ασφάλεια, συναντήθηκε με τη σύζυγο του Αλεξέι Ναβάλνι, Γιούλια, στο περιθώριο του συνεδρίου.

Εξέφρασε «τη λύπη και την οργή της» για τις αναφορές για το θάνατο του συζύγου της, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Η Χάρις υποσχέθηκε ότι οι ΗΠΑ δεν θα υποχωρήσουν ποτέ από τις υποχρεώσεις της συμμαχίας στο ΝΑΤΟ που τέθηκαν σε ισχύ μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αντιπαραβάλλοντας την προσέγγιση του Μπάιντεν στην παγκόσμια δέσμευση με τις απομονωτικές απόψεις του Τραμπ που ελπίζει στις προεδρικές εκλογές.

Με πληροφορίες από REUTERS