Όταν ορισμένοι εργαζόμενοι της Gen Z χρειάζονται συμβουλές σταδιοδρομίας , πιστεύουν ότι το ChatGPT θα προσφέρει καλύτερη καθοδήγηση από τους διευθυντές τους.

Αυτό προκύπτει από μια νέα έρευνα που διεξήχθη από την Workplace Intelligence, μια ερευνητική εταιρεία βιομηχανίας, και την INTOO, μια εταιρεία ανάπτυξης ταλέντων.

Οι ερευνητές ρώτησαν 1.600 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2023 σχετικά με την εμπειρία τους στην επαγγελματική ανέλιξη, με το 18% της συνολικής ερευνητικής ομάδας να ανήκει στη Gen Z.

Tο 62% των Gen Zers δήλωσαν ότι θα ήθελαν να μπορούν να μιλάνε με τον διευθυντή τους πιο συχνά για την εξέλιξη της σταδιοδρομίας τους, αλλά ο διευθυντής τους είναι πολύ απασχολημένος

Το σαράντα επτά τοις εκατό των Gen Zers που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι θα απευθυνόταν στο AI ή στο ChatGPT για να λάβουν καλύτερες συμβουλές από αυτές που πρόσφερε ο διευθυντής τους, ενώ το 55% είπε ότι θα χρησιμοποιούσε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης , σύμφωνα με την έρευνα.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το 62% των Gen Zers δήλωσαν ότι θα ήθελαν να μπορούν να μιλάνε με τον διευθυντή τους πιο συχνά για την εξέλιξη της σταδιοδρομίας τους, αλλά ο διευθυντής τους είναι πολύ απασχολημένος, σύμφωνα με το Euronews.

Ως ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος πληθυσμός των εργαζομένων, η Gen Z αναδιαμορφώνει ορισμένα βιομηχανικά πρότυπα. Περιμένουν περισσότερα από τους εργοδότες τους από τους boomers, Gen Xers και millennials, όπως ισχυρότερη καθοδήγηση, καλύτερα οφέλη και περισσότερες ευκαιρίες μάθησης.

Oι Gen Zers ανησυχούσαν για τη σταδιοδρομία τους

Σύμφωνα με την έρευνα, το 44% των εργαζομένων της Gen Z αισθάνονται ανίκανοι να αναπτυχθούν έξω από τους τρέχοντες ρόλους τους και περίπου το 40% δήλωσε ότι παλεύει με την ψυχική τους υγεία ως αποτέλεσμα κακών συμβουλών σταδιοδρομίας.

Τέλος, περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους αισθάνονται ότι ο εργοδότης τους ενδιαφέρεται περισσότερο για την παραγωγικότητά τους παρά για την ανάπτυξη και την ευημερία τους.

Αυτή η έλλειψη υποστήριξης «θα μπορούσε να οδηγήσει σε συνεχή, αυξημένη τριβή και μειωμένη δέσμευση» από τους υπαλλήλους της Gen Z στο χώρο εργασίας, σύμφωνα με την έκθεση της έρευνας. Στην πραγματικότητα, το 44% των ερωτηθέντων Gen Z δήλωσε ότι σκέφτεται να εγκαταλείψει τη δουλειά του μέσα στους επόμενους έξι μήνες.

η έρευνα ανέφερε ότι οι Gen Zers θέλουν επίσης να αισθάνονται ότι η εταιρεία τους επενδύεται σε αυτούς.

Οι εργαζόμενοι της Gen Z αναζητούν μάθηση και εξέλιξη, όχι μόνο χρήματα , από τη δουλειά τους, σύμφωνα με έρευνα της The Standard . Και, όταν οι νέοι εργαζόμενοι αισθάνονται αποκομμένοι από τους διευθυντές τους, πιθανότατα αισθάνονται αποκομμένοι από τους εργοδότες τους.

Με καλύτερες ευκαιρίες μάθησης και καθοδήγησης, το 97% των Gen Zers δήλωσε ότι η ικανοποίηση από την εργασία και τα κίνητρά τους στην εργασία θα αυξηθούν.

Οι εταιρείες δεν πρέπει να παραβλέπουν τα νεαρά ταλέντα, ανέφερε η έρευνα. Εάν οι εργοδότες επενδύσουν πόρους στο Gen Zers, θα φέρουν την πιο πρόσφατη εκπαίδευση, την εφευρετικότητα και τον ενθουσιασμό τους στο χώρο εργασίας.